"ВІДКРИЙ, О РІДНА МОВО, СВОЇ СКАРБНИЦІ ЗОЛОТІ"


До Дня української писемності та мови.

В землі віки лежала мова
І врешті вибилась на світ.
О мово, ночі колискова!
Прийми наш радісний привіт.
Навік пройшла пора безславна.
Цвіти і сяй, моя державна...
О. Олесь



9 листопада, у день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-літописця, наша держава відзначає День української писемності та мови, свято, яке гуртує усіх нас - на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду. Кожен народ відбувся тоді, коли усвідомив себе у рідному слові.

Пропонуємо Вашій увазі виставку літератури з нагоди Дня української писемності та мови.

День української писемності та мови став святом, яке гуртує усіх нас - на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду. Кожен народ відбувся тоді, коли усвідомив себе у рідному слові.


У К А З
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Про День української писемності та мови

На підтримку ініціативи громадських організацій та
з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації
українського суспільства п о с т а н о в л я ю:
Установити в Україні День української писемності та мови,
який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті
Преподобного Нестора-Літописця.

Президент України Л.КУЧМА
м. Київ, 6 листопада 1997 року
N 1241/97



Щороку, в День української писемності та мови у навчальних закладах України проводиться Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика.

Ця акція уже добре відома в Україні та за її межами. Започаткований конкурс Міністерством освіти і науки України, Лігою українських меценатів та Освітньою фундацією Петра Яцика (Канада) із залученням центральних і місцевих органів виконавчої влади, а також громадськості на підтримку ініціативи Петра Яцика.

Мета Конкурсу - сприяння утвердженню державного статусу української мови, піднесення її престижу серед учнівської та студентської молоді, виховання шанобливого ставлення до культури і традицій українського народу.


  • Україна. Президент (2005 - ; В.Ющенко)
    Про день української писемності та мови: Указ від 6.11.1997 р. N1241/97 // Уряд. кур'єр. - 1997. - 11 листоп. - С. 4

  • Україна. Кабінет Міністрів
    Про затвердження Державної програми розвитку і функціонування української мови на 2004-2010 роки: Пост. від 2.10.2003 р. № 1546 // Офіц. вісн. України. - 2003. - № 40. - С. 37-46.


    84(4УКР)5
    П 42
    Повість минулих літ : Літописні оповіді / Переказ В.С. Близнець, Худ. Г.В. Якутович. - 3-е вид. зі змінами. - К.: Веселка, 2002. - 227 с.: іл..
    Повість минулих літ - не просто літопис, пам'ятка української писемності ХІ-ХІІ ст.., а й високохудожня поетична книга. Вона є букварем нашої національної свідомості, глибоких патріотичних почуттів, пронесених народом крізь тисячоліття. У 1982 р. видання було нагороджене срібною медаллю на Міжнародному виставці-ярмарку в Лейпцигу.
    Повість минулих літ : Літописні оповіді



    Українська мова : Енциклопедія
    81.411.1
    У-45
    Українська мова : Енциклопедія / Редкол.: В.М.Русанівський, О.О.Тараненко, М.П.Зяблюк та ін. - К., 2000. - 751 с.
    В Енциклопедії на основі досягнень сучасного мовознавства подано відомості про українську мову та українське мовознавство. В ній розглянуто термінологічні одиниці, номенклатурні одиниці, розглянуті різні аспекти опису української мови, вмищено основні поняття загального мовознавства. Книга містить 1935 статей, карту, ілюстрований матеріал і таблиці. Розрахована на широке коло читачів.




    81.411.1
    О-36
    Огієнко Іван (Митрополит Ілларіон).
    Історія української літературної мови/ І. Огієнко; Упоряд., авт. передм. і комент. М. Тимошик. - К.: Наша культура і наука, 2004. - 436 с.: іл
    Це одна із етапних праць ученого, яка за радянських часів вважалася особливо крамольною. В історичному розрізі, доступно і переконливо автор показав той воістину тернистий шлях, яким пройшла українська мова в умовах століть заборон, утисків, і обмежень, дослідив феномен незнищенності її як "душі нації", "найціннішого скарбу" народу. Для студентів вищих навчальних закладів, викладачів, учителів, старшокласників, усіх, кому небайдужий процес ствердження української мови як державної.
    Історія української літературної мови/ І. Огієнко



    Історія української мови в конспектах Юрія Кузьменка: Навч. посібник.
    811.161.2
    І-90
    Історія української мови в конспектах Юрія Кузьменка: Навч. посібник. - 2-е вид., доп. - К.: Пульсари, 2003. - 124 с.
    Роль мови у визначенні національної ідентичності народу. Використовуючи численні історичні документи, факти й висловлювання багатьох визначних дослідників, автор переконливо доводить милозвучність, красу й невмирущість української мови, а відтак і народу, що її створив.




    811.411.1
    Р 88
    Русанівський В.
    Історія української літературної мови: Підручник. - К.: АртЕк, 2002. - 424 с.
    Якою була функціонально перша українсько-руська літературна мова? Звідки вона прийшла? Які були в ній стилі і яка була між ними відмінність? Ви знайдете відповіді на ні питання в пропонованому підручнику. Далі ви довідаєтесь, як старослов'янська мова, що нею починалася українсько-руська писемність, поступово перетворюється в староукраїнську і дістанете відповідь на таке непросте запитання: чому староросійська літературна мова, яка живилася тими ж джерелами, що й старослов'янська, утвердилася як літературна, а староукраїнська занепала. Висвітлюються тут і початки зародження нової української літературної мови, і боротьба за розширення її функціональних меж у XX ст.
    Для студентів-філологів, викладачів вищих навчальних закладів, може бути корисним учителям, письменникам, старшокласникам, усім, хто цікавиться історією рідної мови.
    Історія української літературної мови: Підручник. - К.: АртЕк



    Спадщина поколінь. Прадавні українські літературні пам'ятки
    83.3(4УКР)
    С 71
    Спадщина поколінь. Прадавні українські літературні пам'ятки: [Навч. посіб.]/ Упоряд., передм. і комент. О.Г. Мукомела. - К.: Грамота, 2005. - 592 с.
    До хрестоматії ввійшли прадавні українські літературні пам'ятки дохристиянського періоду та часів Київської Русі : "Велесова книга", "Повість минулих літ", "Київський літопис", "Галицько-Волинський літопис".




    83.3(4УКР)
    Т13
    Таємниці віків : Українські народні думи, легенди, перекази, пісні, казки...: Навч. посіб. / Упоряд. О. Г. Мукомела. - К.: Грамота, 2005. - 512 с.
    Книга є збіркою творів. Які український народ напрацював упродовж майже тисячоліття. Книга зацікавить усіх шанувальників номадної творчості.
    Таємниці віків : Українські народні думи, легенди, перекази, пісні, казки



    Перлини духовності : Твори української світської літератури
    83.3(4УКР)5
    П 27
    Перлини духовності : Твори української світської літератури від часів Київської Русі до ХVII століття: Навч. посібник. Кн. 1 / Упоряд., передм. і комент. В. В. Різун. - К.: Грамота, 2003. - 560 с.
    До хрестоматії ввійшли літературні твори-провісники історичного становлення духовності українського народу від часів Київської Русі до ХVІІ ст..




    81.411.1
    Г56
    Гнатюк Л. П.
    Українська мова: Особливості практичного застосування/ Л.П. Гнатюк, О.В. Бас-Кононенко. - К.: Знання - Прес, 2006. - 264 с.
    У пропонованому посібнику послідовно висвітлено основні розділи курсу сучасної української мови. Книга буде корисною всім, хто прагне досконало володіти сучасною українською літературною мовою.
    Українська мова: Особливості практичного застосування



    Сучасна українська літературна мова
    81.411.1-61
    К61
    Колоїз Ж.
    Сучасна українська літературна мова / Ж.В. Колоїз, Н.М. Малюга, В.В. Явір. - К.: Знання, 2006. - 360 с.




    81.411.1
    Б61
    Білецький А.О. Про мову і мовознавство: Навч. посібник. - К.: АртЕк, 1996. - 224 с.
    У посібнику в доступній для широкого читача, жвавій і цікавий формі викладено основне коло проблем загального мовознавства. Книжка, без сумніву, зацікавить усіх, хто серйозно цікавиться мовними проблемами.
    >Білецький А.О. Про мову і мовознавство



    Олійник О. Світ українського слова
    81.411.1
    О-54
    Олійник О. Світ українського слова. - К., 1994. - 416 с.
    Навчальний посібник розрахований на вчителів, студентів, учнів, лекторів, на всіх, хто цікавиться питаннями культури української мови.




    81.411.1
    У45
    Українська мова у ХХ сторіччі: історія лінгвоциду: Документи і матеріали / За ред. Л.Т. Масенко, Упоряд. Л.Т. Масенко, В. Кубайчук, О. Демська-Кульчицька. - К.: Києво-Могилянська Академія, 2005. - 400 с.
    У збірнику вміщено документи і матеріали, що стосуються мовної політики радянського керівництва на теренах України. Вони проливають світло на підступне втручання у внутрішній розвиток української мови, спрямоване на штучне зближення її з російською і знищення як незалежного мовного утворення. Розкривається специфіка лексикографічної, термінологічної й правописної практик радянського періоду, метою яких, починаючи з 30-х років, було поступове вилучення питомих рис української лексики, фразеології і навіть деяких словотвірних та граматичних форм і заміна їх кальками з російської мови.
    На базі корпусу документів і матеріалів укладено реєстр репресованої лексики.
    Працю призначено гуманітаріям - філологам, історикам, політологам, викладачам відповідних дисциплін, студентам, аспірантам і всім тим, кому не байдужа доля рідної мови.
    Українська мова у ХХ сторіччі



    Мова і політика
    81.411.1
    М 31
    Масенко Л.
    Мова і політика / Л.Т. Масенко; Малюнки І. Роздобудько. - К.: Соняшник, 1999. - 100 с.
    Пристрасті навколо мовних проблем в Україні. Книга відомого мовознавця Лариси Масенко присвячена проблемам стану й функціонування української мови у двомовному соціумі. Автор аналізує наслідки тривалого процесу русифікації в історичному, політичному і соціальному аспектах.




    81.411.1
    Т 48
    Ткаченко, Орест Борисович
    Українська мова і мовне життя світу/ О.Б. Ткаченко; Ін-т мовознавства ім. О.О. Потебні. -К.: Спалах, 2004.
    Працю присвячено розвиткові й сучасному станові української мови в усіх труднощах їїстановлення, що дістають всебічне висвітлення в зацікавленні з відповідними ситуаціями інших мов світу. Написанов популярній формі книга призначається всім шанувальникам української мови, насамперед представникам суспільних наук.
    Українська мова і мовне життя світу



    Українець, який відмовився бути бідним
    84 (4УКР)6
    С-47
    Слабошпицький М.
    Українець, який відмовився бути бідним (Петро Яцик). - К.: Ярославів Вал, 2004. - 270 c., іл.
    Ця книжка відкрила Україні рідкісно привабливий і яскравий образ чоловіка на ім'я Петро Яцик., видатного чоловіка, який зумів створити себе. Книга зацікавить не лише молодих честолюбців, що з грандіозними планами кидаються у вир бізнесу, чи політиків, соціологів і філософів, а й усіх читачів біографій славетних людей, оскільки в ній яскраво змальовано подвижницьке життя однієї з найвизначніших особистостей сучасного українського світу.



    81.411.1
    Ю99
    Ющук, Іван Пилипович
    Мова наша українська: Статті, виступи, роздуми/ І.П. Ющук. - 2-е вид., доп.. - К.: Просвіта, 2003. - 168 с.


  • Артемчук Г. Про сучасний стан української мови в Україні // Рідна школа. - 2007. - № 5. - С. 8-11.
  • Бідюк І. Неуважність чи байдужість: [Про чистоту і культуру української мови] // Культура і життя. - 2006. - 18 жовт. - С. 32.
  • Брезіцька О. Писемність без міфів: День української писемності та мови: [Історія української писемності] // Слово Просвіти. - 2003. - Ч. 45. - 5-11 листоп. - С. 9.
  • Дзюба І. Животворча сила мови // Уряд. кур'єр. - 2007. - 1 берез. (№ 39). - С. 11.
  • Жук Ю. Мова - захисник добробуту громадян кожної держави: За класифікацією ЮНЕСКО, українська за влучністю передачі образу, дії, мелодійністю посідає третє місці в світі... // Молодь України. - 2007. - 8-14 берез. (№ 10). - С. 8.
  • Гвоздь М. Мовна ситуація в Україні: Історія української літературної мови // Укр. слово. - 2007. - 7-13 лют. (№ 6). - С. 12.
  • Грабінська М. Мово моя материнська!..: Сценарій свята //Шкільний світ. - 2007.- №38. - С.11-13.
  • Гурець М. Батько українського правопису: [Про Олексія Павловського, автора першої в українському мовознавстві друкованої граматики народної української мови, "Грамматики малороссийського наречия" (1805р., 1818р.)] // Освіта України. - 2007. - 2 лют. (№ 9). - С. 12.
  • Дондик С. Невід'ємне від серця: [До відкриття першого музею Історія української мови] // Літ. Україна. - 2004. - 24 черв (№24). - С. 4.
  • Корюненко М. Мово! Пресвята Богородице мого народу! // Освіта України. - 2002. - 22 листоп. - С. 2.
  • Котлярова О. Бринить, співає наша мова…: Свято до Дня писемності // Шкільний світ. - 2007.- № 38. - С.14-17.
  • Кривда М. Нація є тоді, коли є мова // Голос України. - 2006. - 9 листоп. (№ 210). - С. 1, 3.
  • Крижанівська. Мова - це віконце, крізь яке людина бачить світ : [Сценарій літературного вечора] // І сценарист, і режисер: (Зб. сценаріїв). - Вінниця, 2004. - С. 31-40.
  • Куценко О. Наш скарб - рідна мова: [Стаття присвячена Дню української писемності та мови] // Вісн. Кн. палати. - 2004. - № 12. - С. 31-39.
  • Линник С. Слово наше рідне!..: До Дня української писемності та мови // Шкіл. світ. - 2005. - Лип. (№ 25/28). - C. 27-28.
  • Мацько Л. "Любіть її, як я люблю її": Інтерв'ю завідувача кафедри стилістики української мови Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова / Розмову вела М. Кривда // Голос України. - 2007. - 21 лют. (№ 32). - С.1,7.
  • Мовчан П. "Національне слово подібне генові": [9 листопада - День української писемності та мови] // Слово Просвіти. - 2004. - 4-10 листоп. (ч. 45). - С. 1.
  • Мовчун А. Про міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика: [Історія конкурсу. Хто він Петро Яцик?] // Початкова школа. - 2005. - № 2. - С. 1-3.
  • Мосенкіс Ю. Трипільська культура й українська мова // Дивослово. - 2007. - № 2. - С. 47-49.
  • Надоша О. Мова як чинник формування людини і нації: [Національно-мовні питання сьогодення] // Україна Business. - 2007. - 29 квіт. - С. 8.
  • Павлова Н. Цвіти й сяй, моя державна!: [Сценарій свята рідної мови] // Все для вчителя. - 2005. - Січ. (№ 1/2). - C. 76-77.
  • Регідайло Н. А серце б'ється, ожива, як ії почує: [До Дня української писемності та мови] // Вісн. Кн. палати. - 2002. - № 11. - С. 12-13.
  • Романцов В. Як населення України користувалося рідною мовою: [Історичне дослідження процесу поширення та заборони української мови у XIX ст.] // Дзеркало тижня. - 2006. - 18-24 лют. - С. 22.
  • Снігир В. Уславлений давньоукраїнський книжник: До 950-річчя від дня народження Нестора-літописця: [Про розвиток української культури старокняжої доби Х-ХІІ ст.] // Уряд. кур'єр. - 2006. - 9 листоп. (№ 211). - С. 7.
  • Стрілько В. Без мови і дзвони мовчазні: Розмова з головою "Конгресу захисту української мови" /Вів В. Тютюн // Голос України. - 2005. - 9 листоп. (№ 212). - С. 8-9.
  • Ющук І. Якщо хочемо вижити: [Йдеться про мовне питання в Україні] // Літ. Україна. - 2007. - 20 верес. (№ 36). - С. 3.
  • Яворівський В. На майдані: [Публ. роздуми з приводу мовної проблеми в Україні] // Літ. Україна. - 2006. - 22 черв. - С. 3.


    Посилання по темі:




    http://www.nbuv.gov.ua/new/2006/11_ukrmova.html


    http://www.day.kiev.ua/74884/


    http://www.spain.com.ua/ua/news/concurso_diaspora_23022007


    www.day.kiev.ua/38951/


    http://www.vesna.org.ua/txt/radevynja/ukraine/index.html


    http://litopys.org.ua/


    http://www.novamova.iatp.org.ua/


    http://www.personal-plus.net/212/1853.html


    http://www.ji.lviv.ua/n35texts/35-zmist.htm


    http://www.vox.com.ua/data/publ/2007/01/10/faktiv-scho-svidchat-pro-davnist-ukrainskoi-movy.html


    http://www.slovoprosvity.com.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=1330


    http://4ua.info/ua/index.php?newsid=48


    http://www.library.vinnitsa.com/includes/movapisem081104


    http://www.novamova.iatp.org.ua/cgi_bin/book.php?booktype=2


    http://www.ukrreferat.com/index.php?referat=47073


    http://www.wz.lviv.ua/pages.php?ac=arch&atid=4257