Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Едуард Вікторович Варга

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Едуард Вікторович Варга

06.08.1997 – 21.03.2022

Звання, посада: Старший сержант, командир гранатометного відділення взводу вогневої підтримки гірсько-штурмової роти 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади Сухопутних військ Збройних сил України.
Нагороди:

Указом Президента України № 384/2022 від 02.06.2022 року, «за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).


Біографія:

Народився 6 серпня 1997 року в селі Ділове Рахівського району Закарпатської області. Навчався в Діловецькому закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів. Після закінчення школи відразу пішов на військову службу до Державної прикордонної служби, з якої звільнився у 2019 році. Однак, вдома сидів не довго – хотів служити своїй Батьківщині у Збройних Силах України.

З грудня 2021 року проходив військову службу в 10-й окремій гірсько-штурмовій бригаді Сухопутних військ Збройних сил України, як командир гранатометного відділення взводу вогневої підтримки гірсько-штурмової роти. «Він був справжнім воїном, надійним товаришем, чудово розумів службу та безмежно любив життя!» – саме так відгукуються про Героя товариші та побратими.

21 березня 2022 року загинув захищаючи територіальну цілісність Україну від російських окупантів та виконуючи свій військовий обов’язок в селі Тетерівське Вишгородського району Київської області.

23 березня 2022 року тіло загиблого Героя востаннє повернулося до рідної домівки.

25 березня 2023 року відбулася церемонія прощання та військового почту за полеглим воїном в рідному Діловому на Рахівщині. Похований з всіма військовими почестями на сільському кладовищі.

Залишилася дружина та донька.

Вшанування пам'яті:

14 квітня 2023 року вшановуючи пам’ять загиблого воїна відкрито меморільну дошку на фасаді Діловецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів на Рахівщині.

Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України: Указ Президента України № 384/2022 від 02.06.2022 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. старш. сержанта Е. В. Варгу (посмертно)]. – Режим доступу : http://surl.li/iocpi. – Назва з екрана.

***

Відкриття меморіальних дощок [Електронний ресурс] : [загиблим воїнам Е. Варзі, В. Попадичу та В. Гріджаку на фасаді Діловец. ЗЗСО]. – Режим доступу : https://bit.ly/3H0UtVf. – Назва з екрана.

Відкриття меморіальних дощок загиблим воїнам, героям російсько-української війни: Едуарду Варзі, Василю Попадичу та Віталію Гріджаку [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3AbJwwn. – Назва з екрана.

Захищаючи Київ від російських загарбників, загинув закарпатець [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iodmp. – Назва з екрана.

Захищаючи рідну землю загинув мешканець Рахівщини [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iodfw. – Назва з екрана.

Іще одна втрата: У війні з росією загинув Варга Едуард із Рахівщини [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iodeu. – Назва з екрана.

Іще одна втрата: у війні з росією загинув угорець Варга Едуард із Рахівщини [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iodnd. – Назва з екрана.

На війні з російським окупантом загинув закарпатець Едуард Варга [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iodfd. – Назва з екрана.

На війні у боях за Київ загинув 24-річний закарпатець Едуард Варга [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iodfm. – Назва з екрана.

Посмертний орден «За мужність» ІІІ ступеня вручили родині загиблого захисника Едуарда Варги [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iodkl. – Назва з екрана.

Сімʼя загиблого військового з Рахівської громади отримала Орден «За мужність» ІІІ ступеня [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iodlq. – Назва з екрана.

У боях за Україну загинув закарпатець Едуард Варга [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iodmc. – Назва з екрана.

У війні з росією загинув Едуард Варга з Ділового [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3aSWVAu. – Назва з екрана.

Угорщина підтримала родину загиблого героя України Едуарда Варги [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iodoj. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день