Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Кирило Олександрович Бабенцов

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Кирило Олександрович Бабенцов

18.12.1991 – 06.03.2022

Позивний, псевдонім: "Кобра"
Звання, посада: Лейтенант, командир бойової групи «Карпатська Січ».
Нагороди:

Указом Президента України № 362/2023 від 30 червня 2023 року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку», БАБЕНЦОВ Кирило Олександрович нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).


Біографія:

Народився 18 грудня 1991 року в місті Одеса у творчій сім’ї художників. Проживав у місті Києві, а останні кілька років – в місті Ужгороді на Закарпатті. Навчався в Державному університеті інформаційно-комунікаційних технологій в Києві за спеціальністю «Інженер телекомунікаційних систем та мереж». На другому курсі навчання в університеті, вступив на військову кафедру Військового інституту телекомунікації та інформатизації, завдяки чому отримав військове звання молодшого лейтенанта запасу. Постійно шукав себе у різних галузях, тому згодом вступив на магістратуру за спеціальністю «Кібербезпека».

Брав активну участь від самого початку у Революції гідності: силова протидія незаконним діям міліції та бої 18 лютого 2014 року біля Верховної ради.

В 2014 році коли росія напала на Україну, долучився до антитерористичної операції, де відважно боронив рідну країну. Воював у складі добровольчих батальйонів, зокрема ОУН, командиром першої бойової групи «Карпатської Січі», «Госпітальєри» та батальйонах МВС – «Гарпуні» та «Миротворці». Позивний «Кобра». У 2015 між Пісками і Донецьком зазнав двох поранень, був госпіталізований. Протягом всього часу залишався активістом націоналістичних організацій та займався політичною діяльністю, проводив вишколи для підлітків й дітей, розвивав разом із друзями власну справу.

Весною 2021 року виїхав закордон, влаштувався в команду круїзного лайнера аби здійснити свою одну з дитячих мрій, стати моряком. Дізнавшись про початок повномаштабної війни, не вагаючись повертається до рідної України, щоб стати на захист столиці та околиць. 26 лютого прибув в Ужгород та очолив групу добровольців Карпатської Січі, яка вже була готова відправитися на фронт. Разом із побратимами доєднується до Київського батальйону Територіальної оборони Збройних сил України. Служить молодшим лейтенантом, командиром другого стрілецького взводу 1-ї стрілецької роти.

6 березня 2022 року загинув в місті Гостомель Київської області під час стрілецького бою з окупантами. Після звільнення міста Гостомель 4 квітня тіло загиблого воїна було евакуювано.

6 квітня 2022 року відбулось прощання підрозділу з християнином, лицарем духу і меча, командиром групи. 7 квітня з всіма військовими почестями захоронений на Лісовому кладовищі міста Київа.

Залишилася мати та кохана дівчина.

Вшанування пам'яті:

Дані відсутні для обраної мови
Джерельні приписи:

Про відзначення державними нагородами України  [Електронний ресурс] : Указ Президента України № 362/2023 від 30.06.2023 р. : [в т. ч. лейтенанта К. О. Бабенцова (посмертно)]. – Режим доступу : http://surl.li/mwxzw. – Назва з екрана.

***

Кирило Бабенцов про праві ідеї [Електронний ресурс] : [розповів про те, хто такі укр. націоналісти від правового активіста в ефірі програми «Молодь плюс»]. – Режим доступу : https://bit.ly/3JviiXn. – Назва з екрана.

***

Відбулося прощання з командиром бойової групи «Карпатська Січ» Кирилом «Коброю» Бабенцовим [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/40q324b. – Назва з екрана.

Вони віддали своє життя за нашу свободу: закарпатці, які загинули на війні з росією [Електронний ресурс] : [в т. ч. про К. Бабенцова]. – Режим доступу : https://bit.ly/3I82xV9. – Назва з екрана.

Кирило Бабенцов. Герой – вірний Україні з народження і до самої смерті [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/mwyjt. – Назва з екрана.

Командир бойової групи «Карпатської Січі» загинув у боях за Україну [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3VlY6L5. – Назва з екрана.

При обороні Києва загинув командир бойової групи «Карпатської Січі» Кирило Бабенцов [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3wLys7s. – Назва з екрана.

Пам’яті командира бойової групи «Карпатської Січі» Кирила Бабенцова [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/mwyix. – Назва з екрана.

Сьогодні при обороні Києва загинув командир бойової групи «Карпатської Січі» Кирило Бабенцов [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3EzR1k9. – Назва з екрана.

«У Бога немає мертвих: в  боях за Ірпінь загинув християнин Кирило Бабенцов [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3yAspni. – Назва з екрана.

У Києві попрощалися з командиром бойової групи «Карпатської Січі» Кирилом Бабенцовим [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3HPSjIM. – Назва з екрана.

Фещенко, Вадим. Кирило Бабенцов (Кобра) був лицарем і помер як лицар [Електронний ресурс] : [розповідь бійця 241 бригади ТРО про загиблого друга, командира «Карпатської Січі»] / В. Фещенко. – Режим доступу : https://bit.ly/3Ymdw2J. – Назва з екрана.

Фещенко, Анастасія. Мріяв стати моряком та побачити світ, але з лайнера повернувся на фронт. Згадаймо Кирила Бабенцова [Електронний ресурс] / А. Фещенко. – Режим доступу : http://surl.li/rltgd. – Назва з екрана.
 

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день