Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Михайло Михайлович Андращук

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Михайло Михайлович Андращук

27.09.1995 – 15.08.2023

Позивний, псевдонім: «Бульдог»
Звання, посада: Солдат, командир 1 розвідувального відділення – командир машини 2 розвідувального взводу розвідувальної роти.
Нагороди:

Петиція про присвоєння звання Героя України (посмертно) солдату Андращуку Михайлу Михайловичу 27.09.1995р.н., який загинув 15 серпня 2023 року під час виконання бойових дій на Запорізькому напрямку, набрала 25203 голосів з 25000 необхідних. 
Статус: На розгляді https://petition.president.gov.ua/petition/205494
 
Указом Президента України №7/2024 від 8 січня 2024 року, «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку», Андращук Михайло Михайлович нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

 


Біографія:

Андращук Михайло Михайлович народився 27 вересня 1995 року та проживав в селі Кваси Закарпатської області. З початком повномасштабного вторгнення поповнив ряди добровольців ГУР, там отримав винагороду за забезпечення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії. Трохи з часом перейшов до лав ЗСУ. Служив у 116 ОМБр. Герой мужньо стояв на захисті України, захищаючи рідну землю від російських окупантів. 15 серпня 2023 року Михайло Андращук загинув під час виконання бойового завдання на Запорізькому напрямку, він отримав травми несумісні з життям.
27 серпня 2023 року у Ясінянській територіальній громаді відбулася церемонія прощання з загиблим Героєм Андращуком Михайлом Михайловичем. Поховали Воїна в рідному селі Кваси.

Вшанування пам'яті:

Дані відсутні для обраної мови
Джерельні приписи:

У війні за Україну внаслідок артилерійського обстрілу загинув воїн із Рахівщини Михайло Андращук [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/klicv. – Назва з екрана.

Ясінянська ТГ попрощалася із загиблим Героєм Михайлом Андращуком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/ttnqq. – Назва з екрана.

"Живим коридором" зустріли Героя: на Закарпатті сьогодні прощаються з полеглим захисником [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/ttnsm. – Назва з екрана.

Кокіш-Гриник, М. Андращук Михайло Михайлович : [про загиблого воїна-героя Ясінянської ОТГ] / М. Кокіш-Гриник // Кокіш-Гриник, Марія. Нескорені Лицарі Срібної Землі : літ.-худож. вид. – Л. : Растр-7, 2024. – С. 240-241 : портр.
 
Кокіш-Гриник, М. [Вірші] : [присвячені загиблому воїну Андращуку М.] / М. Кокіш-Гриник // Кокіш-Гриник, Марія. Нескорені Лицарі Срібної Землі : літ.-худож. вид. – Л. : Растр-7, 2024. – С. 241-243.

Підготувала М. Бадида.

Новини

2024-07-11

15 липня святкує своє 85-річчя поет, перекладач, сценарист, член Спілки письменників України – Павло Михайлович Мовчан. З цієї нагоди пропонує вашій увазі віртуальну виставку „Глибини Слова і велич Чину”.

2024-07-09
11 липня о 17:00 запрошуємо на зустріч "Пам’ять поколінь” з колекціонером, дослідником історії Ужгорода та Мукачева Олександром Волошиним. Вхід вільний.
2024-07-05
Навіщо тисячі людей з усього світу вирушають у подорож?  „Істинне призначення вашої подорожі – це не місце на карті, а новий погляд на життя”, – стверджував  Генрі Міллер. Пропонуємо вам почитати перед початком подорожі, або й під час, книжки, сюжет яких крутиться і закручується безпосередньо довкола мандрівок та усіляких мандрівних пригод українських письменників. Почитати і надихнутися... До вашої уваги віртуальна виставка "Книгомандри з українськими письменниками".
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день