Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Андрій Іванович Костик

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Андрій Іванович Костик

12.12.1990 – 29.08.2022

Позивний, псевдонім: «Атос»
Звання, посада: Солдат, командир відділення 128-ої окремої гірсько-штурмової бригади.
Нагороди:

Указом Президента України №76/2024 від 12 лютого 2024 року, «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов'язку», Костик Андрій Іванович нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).


Біографія:

Андрій Іванович Костик народився у селищі Ясіня на Закарпатті. Навчався в Ясінянській школі № 2, потім вступив до Мукачівського професійного ліцею. Після закінчення ліцею отримав вищу освіту в Чернівецькому національному університеті імені Ю. Федьковича зі спеціальності «Здоров’я людини». Став професійним масажистом і працював у санаторії «Гірська Тиса» у селі Кваси. Коли почалася повномасштабна війна, Андрій добровольцем поповнив лави 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Вже в перші дні березня виконував бойове завдання на Запорізькому напрямку. 31-річний командир відділення Андрій Костик, позивний «Атос», загинув 29 серпня 2022 року в перший день контрнаступу на Херсонську область.
Поховали захисника 5 вересня 2022 року в рідному селищі Ясіня Рахівського району.

 

Вшанування пам'яті:

21 березня 2024 року, рішенням №2920 Ясінянської селищної ради Рахівського району, було перейменовано в селищі Ясіня вулицю Лисенка – на вулицю Андрія Костика. На честь полеглого добровольця, командира відділення зі 128-ої окремої гірсько-штурмової бригади, який був родом з Ясіня.

Джерельні приписи:

У боях за Україну загинув Андрій Костик з Рахівщини [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3erwYsS. – Назва з екрана.

«Стояли на колінах і тихо плакали»: на Рахівщині зустріли тіло Героя Андрія Костика [Електронний ресурс] : [відео]. – Режим доступу : http://surl.li/ukcxc. – Назва з екрана.

Андрій Костик. 29 серпня 2022 р. [Електронний ресурс] / Платформа пам'яті Меморіал. Загиблі у війні Росії проти України. – Режим доступу : http://surl.li/rzbpr. – Назва з екрана.

У селищі на Закарпатті перейменували вулицю на честь полеглого захисника Андрія Костика [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/ukczz. – Назва з екрана.

На Закарпатті рідним полеглих захисників вручили державні нагороди [Електронний ресурс] : [Костика Андрія Івановича посмертно нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня]. – Режим доступу : http://surl.li/ujrco. – Назва з екрана.

Кокіш-Гриник, М. Костик Андрій Іванович : [про загиблого воїна-героя Ясінянської ОТГ] / М. Кокіш-Гриник // Кокіш-Гриник, Марія. Нескорені Лицарі Срібної Землі : літ.-худож. вид. – Л. : Растр-7, 2024. – С. 168-169 : портр.

Кокіш-Гриник, М. [Вірші] : [присвячені загиблому воїну Костику А. І.] / М. Кокіш-Гриник // Кокіш-Гриник, Марія. Нескорені Лицарі Срібної Землі : літ.-худож. вид. – Л. : Растр-7, 2024. – С. 170-171.

Підготувала М. Бадида.

Новини

2024-07-11

15 липня святкує своє 85-річчя поет, перекладач, сценарист, член Спілки письменників України – Павло Михайлович Мовчан. З цієї нагоди пропонує вашій увазі віртуальну виставку „Глибини Слова і велич Чину”.

2024-07-09
11 липня о 17:00 запрошуємо на зустріч "Пам’ять поколінь” з колекціонером, дослідником історії Ужгорода та Мукачева Олександром Волошиним. Вхід вільний.
2024-07-05
Навіщо тисячі людей з усього світу вирушають у подорож?  „Істинне призначення вашої подорожі – це не місце на карті, а новий погляд на життя”, – стверджував  Генрі Міллер. Пропонуємо вам почитати перед початком подорожі, або й під час, книжки, сюжет яких крутиться і закручується безпосередньо довкола мандрівок та усіляких мандрівних пригод українських письменників. Почитати і надихнутися... До вашої уваги віртуальна виставка "Книгомандри з українськими письменниками".
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день