Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Роман Іванович Грапенюк

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Роман Іванович Грапенюк

28.01.1986 – 30.08.2022

Позивний, псевдонім:
Звання, посада: Старший солдат, снайпер 1 мотопіхотного відділення 1 мотопіхотного взводу 1 мотопіхотної роти 4 окремого мотопіхотного батальйону 128 гірсько-піхотної бригади.
Нагороди:

За час служби в Збройних силах України старший солдат Грапенюк Роман Іванович був нагороджений медалями та почесними нагрудними знаками, а саме:

• Відзнака Президента України «За участь в Антитерористичній операції»

• Почесна грамота «За героїзм, мужність і відвагу, старанність, розумну ініціативу, сумлінне виконання службових обов’язків та з нагоди святкування 23-ї річниці Дня Збройних сил України

• Грамота «За високий професіоналізм, рішучість та ініціативу,взірцевість у військовій дисципліні та сумлінне виконання бойових завдань в складі штабу Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей»

Указом Президента України №76/2024 від 12 лютого 2024 року, «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку»,  Грапенюк Роман Іванович нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Петиція про присвоєння звання Герой України (посмертно) Грапенюку Романові Івановичу набрала 25683 голосів з 25000 необхідних.
Статус: На розгляді https://petition.president.gov.ua/petition/218672


Біографія:

Грапенюк Роман уродженець с. Луги Рахівського району Закарпатської області. Був учасником Революції Гідності та свого часу був ініціатором встановлення меморіалу Героям Небесної Сотні у рідному селі. З початком АТО пішов добровольцем під час другої хвилі мобілізації.
На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Роман проживав з родиною у Словаччині – та, попри це, повернувся в Україну та знову став до лав війська, воював у складі 128-ї Закарпатської бригади.
Грапенюк Роман Іванович загинув 30 серпня 2022 року в Херсонській області с. Миролюбівка під час виконання бойового завдання, захищаючи територіальну цілісність та суверенітет України.
5 вересня 2022 року, в селі Богдан на Рахівщині провели у вічність Героя Романа Грапенюка. Похований Воїн в урочищі Квасний Богданської ТГ Рахівського району.

 

 

Вшанування пам'яті:

Дані відсутні для обраної мови
Джерельні приписи:

Закарпаття втратило на війні Романа Грапенюка – бійця 128-ї бригади [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Kyx0eE. – Назва з екрана.

У війні з росією поліг закарпатець Роман Грапенюк [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RD6pzf. – Назва з екрана.

"Навколішках з квітами та розбитими серцями": на Закарпатті попрощалися із загиблим воїном Романом Грапенюком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/urcnc. – Назва з екрана.

У Богдані на Рахівщині провели у вічність Героя Романа Грапенюка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/urcpv. – Назва з екрана.

Кокіш-Гриник, М. ГрапенюкРоман Іванович : [про загиблого воїна-героя Богданської ОТГ] / М. Кокіш-Гриник // Кокіш-Гриник, Марія. Нескорені Лицарі Срібної Землі : літ.-худож. вид. – Л. : Растр-7, 2024. – С. 266-269 : портр.

Кокіш-Гриник, М. [Вірші] : [присвячені загиблому воїну Роману Грапенюку] / М. Кокіш-Гриник // Кокіш-Гриник, Марія. Нескорені Лицарі Срібної Землі : літ.-худож. вид. – Л. : Растр-7, 2024. – С. 270-275.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно нагороджено Грапенюка Романа Івановича [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/urcam. – Назва з екрана.

Підготувала М. Бадида.

Новини

2024-07-11

15 липня святкує своє 85-річчя поет, перекладач, сценарист, член Спілки письменників України – Павло Михайлович Мовчан. З цієї нагоди пропонує вашій увазі віртуальну виставку „Глибини Слова і велич Чину”.

2024-07-09
11 липня о 17:00 запрошуємо на зустріч "Пам’ять поколінь” з колекціонером, дослідником історії Ужгорода та Мукачева Олександром Волошиним. Вхід вільний.
2024-07-05
Навіщо тисячі людей з усього світу вирушають у подорож?  „Істинне призначення вашої подорожі – це не місце на карті, а новий погляд на життя”, – стверджував  Генрі Міллер. Пропонуємо вам почитати перед початком подорожі, або й під час, книжки, сюжет яких крутиться і закручується безпосередньо довкола мандрівок та усіляких мандрівних пригод українських письменників. Почитати і надихнутися... До вашої уваги віртуальна виставка "Книгомандри з українськими письменниками".
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день