Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Іван Іванович Пайда

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Іван Іванович Пайда

21.10.1982 – 29.08.2022

Звання, посада: Солдат 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Збройних сил України, командир бойової машини – командир відділення гірсько-штурмового взводу гірсько-штурмової роти гірсько-штурмового батальйону.
Нагороди:

За особисту мужність і відвагу, проявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, Пайді Івану Івановичу посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин міста Ужгорода».


Біографія:

Пайда Іван народився 21 жовтня 1982 року у селі Пацканьово на Ужгородщині. Випускник Ужгородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6, навчався у професійно-технічному училищі № 19. Вищу освіту здобув в Ужгородському національному університеті, бакалавр фізики, додатково здобув ще один фах – практичного психолога. Також закінчив факультет післядипломної освіти за спеціальністю «банківська справа», здобув ступінь магістра з освітніх, педагогічних наук. Був аспірантом кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи факультету суспільних наук  УжНУ. 13 років пропрацював учителем інформатики в ужгородському НВК «Гармонія», де був прикладом для багатьох своїх учнів, викладав також у школі № 11 та медичному коледжі «Монада». Був головою ОСББ «Проспект Свободи 54 – Ужгород».
Розумний, хоробрий, інтелігентний, патріотичний, приємний в спілкуванні, хоч іноді аж занадто правильний. Він мріяв і діяв в бік позитивних змін. Хотів збудувати дитячий садок.
У 2014 році Іван Іванович одним із перших став на захист України, а з початком повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року також був серед перших добровольців і знову пішов боронити Вітчизну. Як командир бойової машини – командир відділення гірсько-штурмового взводу гірсько-штурмової роти гірсько-штурмового батальйону 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Збройних сил України.
29 серпня 2022 року Пайда Іван пішов у свій останній бій біля сіл Нововознесенське та Миролюбівка Херсонської області, виявивши мужність та стійкість та залишаючись до кінця вірним військовій присязі.
Прощання із загиблим відбулося 21 лютого 2023 року. Поховали Героя з всіма військовими почестями на Пагорбі Слави міста Ужгорода.
Залишилися батьки, дружина та двоє синів.

Вшанування пам'яті:

Дані відсутні для обраної мови
Джерельні приписи:

У бою за Україну загинув аспірант кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи факультету суспільних наук Пайда Іван Іванович [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3XWQVcq. – Назва з екрана.

У боях за Херсонщину загинув ужгородець Іван Пайда [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3cL9VJn. – Назва з екрана.

У боях за Херсонщину загинуло двоє закарпатців [Електронний ресурс] : І. І. Пайда та О. В. Олаг. – Режим доступу : https://bit.ly/3CWlLuP. – Назва з екрана.

Ужгородець загинув у бою за Україну [Електронний ресурс] : [І. І. Пайда]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Y0OIMZ. – Назва з екрана.

На війні загинув ще один закарпатець – ужгородець Іван Пайда [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3KyprGK. – Назва з екрана.

В Ужгороді проведуть в останню путь полеглого за Україну Івана Пайду [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3IdyGcA. – Назва з екрана.

Іван Пайда: прощаємося із нашим Героєм [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Zgh330. – Назва з екрана.

Мріяв збудувати дитячий садок! На війні загинув Герой Закарпаття: без батька залишилось двоє маленьких дітей [Електронний ресурс] : [ужгородець І. І. Пайда]. – Режим доступу : https://bit.ly/3YW4KsX. – Назва з екрана.

Попп, Ганна. В Ужгороді попрощалися із полеглим на війні Іваном Пайдою [Електронний ресурс] / Г. Попп, Руслана Гостюк. – Режим доступу : https://bit.ly/3lZv8n0. – Назва з екрана.

Дружина загиблого військового Івана Пайди втілила мрію чоловіка в життя [Електронний ресурс] : [відео] /  Суспільне Ужгород ; YouTube. – Режим доступу : http://surl.li/rqhap. – Назва з екрана.

В Ужгороді дружина на річницю пам'яті свого загиблого чоловіка на війні відкрила кав'ярню "На Кошицькій" [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/upprl. – Назва з екрана.

В Ужгороді презентували видання «Таємниці старого альбому» та вшанували полеглого Івана Пайду [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/twysk. – Назва з екрана.
 
Вечір пам'яті воїна 128-ї бригади Івана Пайди провели в Ужгороді [Електронний ресурс] : [відео]. – Режим доступу : http://surl.li/uppnd. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-07-11

15 липня святкує своє 85-річчя поет, перекладач, сценарист, член Спілки письменників України – Павло Михайлович Мовчан. З цієї нагоди пропонує вашій увазі віртуальну виставку „Глибини Слова і велич Чину”.

2024-07-09
11 липня о 17:00 запрошуємо на зустріч "Пам’ять поколінь” з колекціонером, дослідником історії Ужгорода та Мукачева Олександром Волошиним. Вхід вільний.
2024-07-05
Навіщо тисячі людей з усього світу вирушають у подорож?  „Істинне призначення вашої подорожі – це не місце на карті, а новий погляд на життя”, – стверджував  Генрі Міллер. Пропонуємо вам почитати перед початком подорожі, або й під час, книжки, сюжет яких крутиться і закручується безпосередньо довкола мандрівок та усіляких мандрівних пригод українських письменників. Почитати і надихнутися... До вашої уваги віртуальна виставка "Книгомандри з українськими письменниками".
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день