Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2015-07-30

К 74.1
В 43
 Використання нетрадиційних технік образотворчого мистецтва з дітьми дошкільного віку. Ліпка з солоного тіста : метод. посіб. / К. Кошер-Вереш, Л. Басюк, В. Костюк [та ін.]. – Ужгород : Ліра, 2014. – 44 с.


В посібнику розкривається зміст образотворчої діяльності в дошкільних закладах, її вплив на естетичний розвиток дітей. В контексті художньо-естетичного виховання розглядається питання творчого розвитку малюків з урахуванням індивідуальних здібностей. У першому розділі розкривається зміст художньо-естетичного виховання, теоретичні підходи, виділено особливості дошкільного віку, визначено шляхи художньо-естетичного виховання, роль ліпки в розвитку дитини, методичні рекомендації для вихователів щодо залучення дитини до роботи з солоним тістом, та ліпки з глини, а також практичні поради щодо роботи.
У другому розділі зібрані практичні розробки занять з використанням нетрадиційних технік образотворчої діяльності, які допоможуть педагогам в організації навчально-виховного процесу художньо-естетичного спрямування.
 

К 84
Г 72
Гостиняк, Степан. Визволення із полону кривих дзеркал : [поезії] / С. Гостиняк. – Пряшів : Спілка укр. письменників Словаччини, 2011. – 184 с.


Книгу Степана Гостиняка «Визволення із полону кривавих дзеркал» склали вірші автора останнього періоду, а також твори з його вибраного, що друкувалися у циклах «Поза збірками» та «Із нових поезій».
 

К 63.312
Д 70
Достал, Ярослав. Підкарпатська Русь (Закарпаття періоду Чехословацької республіки: 1919-1938 рр.) : путівник-довід. / Я. Достал ; пер., упоряд., допов. Ю. Фатула, вступ. сл. Й. Кобаль. – Ужгород : Карпати, 2014. – 312 с. : іл.

Путівку Ярослава Достала по Підкарпатській Русі, як звалося у минулому Закарпаття у складі Чехословацької Республіки, судилося бути одним із багатьох досліджень туристичної й рекреаційної привабливості краю, що побачили світ у далеких тридцятих роках минулого сторіччя. Воно й сьогодні вабить сучасного читача своєю унікальною інформацією і є цінним джерелом вивчення історії тих наших сіл і міст, яким довелося два десятки років бути у складі однієї з найрозвиненіших демократичних держав Європи.

К 84
Д 72
Драгун, Юлія Юріївна. Карпатська цілюща криниця : вірші / Ю. Ю. Драгун. – Ужгород : Карпати, 2014. – 392 с.

Нову книгу знаної закарпатської письменниці Юлії Драгун склали вірші, адресовані як ровесникам незалежної України і їхнім батькам, так і тим, хто виростає їм на зміну для того, аби продовжувати будувати рідну державу.
Усі твори збірки, чимало з яких покладено на музику самодіяльними композиторами Закарпаття, об’єднані любов’ю до отчої землі, її працелюбних людей і присвячені їхнім почуттям і мріям, їхньому одвічному прагненню бачити рідний край щасливим.

К 91.9: 83.3
З-86
 Зореслав (о. Севастіян Сабол) : до 105-річчя від дня народж. : бібліогр. покажч. / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка ; уклад.: М. Б. Бадида, Н. Й. Ребрик ; відп. за вип. О. А. Канюка. – Ужгород : Видавництво В. Падяка, 2014. – 100 с.


Бібліографічний покажчик «Зореслав (о. Севастіян Сабол)», що виходить до 105-річчя від дня його народження – дев’яте видання із серії «Корифеї Закарпаття: бібліографія», пропонує найповніший натепер об’єм джерельних матеріалів, які стосуються життєпису і творчості видатного українського поета, публіциста, вченого-теолога, культурно-освітнього і релігійного діяча, капелана Карпатської Січі, отця Севастіяна ЧСВВ, в миру – Степана Михайловича Сабола (1909-2003).
 

К 91
К 53
 Книга Закарпаття : анот. кат. вид. 2014 р. : з фондів Закарпат. обл. універс. наук. б-ки ім. Ф. Потушняка. Річник 13 / Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка ; уклад. Л. О. Падяк ; відп. за вип. О. А. Канюка. – Ужгород : Видавництво В. Падяка, 2015. – 68 с. : іл.


Видання вміщує короткі інформації про книжки та іншу друковану продукцію, що протягом 2014 року вийшла на Закарпатті. Бібліографічний опис та анотація супроводжується репродукцією обкладинки книжки.
Каталог формується з надходжень обов’язкового примірника видань до Закарпатської ОУНБ ім. Ф. Потушняка як центральної книгозбірні регіону.
 

К 85.14
М 29
 Адальберт Мартон, мандрівник краси : живопис = Márton Béla, а szépség vándora : festészet / пер. з укр. М. Яцкович ; пер. з угор. Й.  Кобаль ; пер. на англ. В. І. Русин ; переднє слово В. І. Русин ; авт. ст.: В. І. Русин, П. Токач. – Ужгород : Карпати, 2014. – 128 с. : іл, портр.


Адальберт Мартон – визнаний майстер ліричного пейзажу і портрету. Художник, який народився у США, навчався і проживав у Європі, Україні та Угорщині, був справжнім мандрівником краси. 34 роки свого життя активно творив у м. Ужгород, був членом Спілки художників УРСР (нині України). Його полотна випромінюють настрій, індивідуальний світогляд та любов митця до життя.
 

К 85.11
П 58
Попович, Василь Васильович. Храми Рахівщини : іст.-краєзнав. нариси / В. В. Попович ; вступ. ст. В. Фенич. – Ужгород : Карпати, 2013. – 392 с. : іл.

До широкого читача йде багато ілюстративне видання, у якому автор – краєзнавець, культуролог, заслужений працівник культури України Василь Попович – вперше у нашому краї зробив спробу комплексно дослідити історію, сакральну архітектуру, імена фундаторів, настоятелів, майстрів-будівельників, різьбярів, художників-іконописців православних, греко-католицьких та римсько-католицьких храмів на території одного із найсамобутніших районів на Закарпатті – Рахівського.
Окремо представлені унікальні дерев’яні церкви, які проіснували до нашого часу, а також деякі з тих, котрі, на жаль, безслідно зникли.
Автор широко використав архівні джерела, церковні книги, рукописні і друковані дослідження, а також спогади старожилів, розповіді священиків.

К 63.3
Ш 71
Шманько, Ілля Іванович. Копинівці : іст.-краєзнав. нариси / І. І. Шманько. – Ужгород : Карпати, 2014. – 314 с. : іл, фото.кол., табл.

На основі доступних архівних матеріалів, літературних першоджерел, спогадів вихідців та жителів села, їхніх сімейних архівів відтворено соціально-економічні передумови виникнення компактних людських поселень на південно-західних схилах Карпат та передгір’ях Маковицького хребта. Приведені ймовірні обставини виникнення у XV столітті на берегах річки Модьорош населеного пункту та появи його назви Копинівці. Прослідковані етапи становлення, динаміка соціального, економічного, духовного та культурного розвитку села упродовж шести століть його іскування.
На прикладі кількох родин показаний вплив соціальних, економічних та природних процесів на кількісний склад жителів села, демографічні показники його розвитку.

К 85.3
Ш 79
Шостак, Віктор Андрійович. Цінності, що виходять за межі часу. Інструментальне музикування на Закарпатті : монографія / В. А. Шостак ; вступ. ст. І. Мацієвський ; Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. краєзнав. музей. – Ужгород : Карпати, 2014. – 162 с. : іл, портр.

Упродовж кількох десятиліть знаний музикознавець, музейний працівник за посадою і музикант за покликанням Віктор Шостак досліджує питання традицій побутування народних музичних інструментів, архаїчних форм інструментального музикування на Закарпатті, багатство музичного інструментарію місцевих верховинців, угорців, румунів тощо.
Ця книга – своєрідний підсумок його подвижницької дослідницької і практичної діяльності, результат якої неодноразово були представлені вітчизняним та європейським музикознавцям, етнологам на міжнародних конференціях і форумах. Дослідження є яскравим утвердженням і пропагандою унікального багатства матеріальної та духовної культури закарпатців у цілому світі.

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день