Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2021-11-23
613
О-46
Озерна, Д. Книжка для дорослих : як старшати, але не старіти / Д. Озерна. - К. : Yakaboo Publishing, 2021. - 304 с. : іл. - (Оптимістично про здоров’я). 
 
Реалістично про старшання у новій книзі Дарки Озерної "Книжка для дорослих. Як старшати, але не старіти", яка стала третьою у серії "Оптимістично про здоров’я". Власне, в нашому інформаційному просторі життя всіх людей, старших навіть за 35 років, малопомітне. Чим живуть "дорослі"? А це правда, що старші люди всі хворі, занудні, несучасні, не хочуть сексу і не подобаються собі в дзеркалі?.. Ні, неправда. Давно на часі переглянути ставлення до віку, старіння, старшання, хронічних хвороб. При чому не просто "взяти і перестати хворіти", а збагнути, що з нами відбувається, які є ризики та можливості в кожного віку, та продовжити старшати, та не старіти. "Книжка для дорослих. Як старшати, але не старіти" в цьому допоможе. В ній йде мова про чинники, що сповільнюють чи прискорюють старіння, про запобігання серцево-судинним хворобам та раку, життя з діабетом та хворобами легень й кишківника, піклування про тіло від очей до кісток, психічний добробут, загальні та специфічні поради з харчування, про менопаузу, ерекцію, секс, й те, як жити довго і щасливо. Тільки без магії й чарівних пігулок. Дарка Озерна, як завжди легко, науково й доказово, з цитатами Оксани Забужко, Євгенії Кузнецової, Сергія Жадана, Юрія Іздрика, Патріарха Юрія Андруховича, Івана Семесюка та Леся Подерв’янського дає відповіді на неочікувані та провокативні питання: Чи є підґрунтя в мему про "склянку води на старості" та який зв’язок може бути між зневодненням та маячінням? Яким зморшкам можна запобігти, а які розгладити, як вам того хочеться?  Чому бути солодкими пиріжечками після сімдесяти – дуже навіть добре? Чому варто подарувати батькам кілька секс-іграшок? Чи рятують кросворди від деменції?  Чому дуже немолода сусідка вважає вас повією? Чому від корисних яблук та гарбуза у вас болить живіт? Чому дарувати пляшку червоного – сексі, а коробку цукерок – ні? Книжку доповнюють вже традиційні ілюстрації від Ольги Дегтярьової.

 

 
159.9
М 91
Мур, Т. Піклування про душу : як сповнити глибиною і сенсом щоденне життя / Т. Мур ; пер. з англ. О. Демиденко ; літ. ред. Ю. Дембовська ; фахові ред.: Д. Залеський, О. Фешовець. - Львів : Астролябія, 2020. - 448 с. - (Сучасна глибинна психологія). 
 
«Піклування про душу» — бестселер сучасного американського психотерапевта, монаха в минулому Томаса Мура (нар. 1940 року), що розійшовся по всьому світу у мільйонах примірників. Це потужна і наснажлива книга, яка пропонує новий підхід до осмислення щоденного життя, його проблем і творчого потенціалу. «Піклування про душу» допоможе глибше розуміти емоційні проблеми й розпізнавати священне у всьому звичному: друзях, спілкуванні, праці та переживаннях, що залишаються в пам’яті і зворушують серце. Створюючи цю книгу, в якій аналізує зв’язки між духовністю і проблемами індивіда та суспільства, Томас Мур опирався на свій досвід як психотерапевта, на досвід викладання психологічного вчення Карла Ґустава Юнґа і навчання арттерапії, а також на власні дослідження релігій і мистецтв.

 

746(477)
Б 35
Бебешко, Л. Вишивальні традиції України : білі та писані сорочки : [понад 40 схем моделей вишивки білих та писаних сорочок] / Л. М. Бебешко. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. - 160 с. : іл, табл
 
Візитівкою цього видання є чарівні білі та чорні писані сорочки з різних регіонів України, цікаві й самобутні за типами кроїв, колористикою вишивки, її компонуванням і технологіями виконання. «Відкрите віконце», «зоряний хрест», «кривулька», «хвилька», косі хрести, водяний ключ («гесик»), «колодки», «баранячі роги», зіркові «квіти» і «дволисники», «ріжкаті» трикутнички — відтворюйте кращі взірці орнаментів вишиваних шедеврів з музейних і приватних колекцій. У виданні подано інформацію про типи крою, види композицій, орнаментів та мотивів вишивки білих сорочок і художньо-технологічні особливості чорних писаних вишиванок. Представлено двадцять п’ять моделей сорочок з білою вишивкою і двадцять видів чорних писаних вишиванок. Кожна схема вишивки супроводжується переліком використаних швів. Книжка стане в пригоді вишивальницям із різними рівнями підготовки — і початківцям, і досвідченим майстриням.

 

811.161.2
Б 24
Бардакова, Ю. Є. Уживаймо влучно, або Як уникнути найпоширеніших помилок / Ю. Є. Бардакова ; ідея Ю. Є. Бардакова ; іл. А. А. Банкулова. - Х. : Основа, 2021. - 144 с. : іл.
 
Квиток чи білет? Настоювати чи наполягати? Мішати чи заважати? Не поспішайте обирати з-поміж двох варіантів правильний, адже всі ці слова є в українській мові. Питання лише в тому, у яких випадках використовувати кожне з них?

 

811.111
Б 24
Бардаков, М/ В. Візуалізований англо-український довідник фразеологізмів  = Visual English-Ukrainian idioms handbook / М. В. Бардаков ; ідея М. В. Бардаков ; іл. О. О. Кришталь. - Х. : Основа, 2021. - 144 p. : іл. - (Візуалізований довідник). 
 
«It’s raining cats and dogs». І якщо зливи з котів та псів нам не загрожують, то зустріч з «хибнимидрузями» перекладача цілком можлива. Перед вами — візуалізований довідник англійських ідіом, переклад яких може загнати у глухий кут навіть упевненого знавця мови. Тому до них подано українські відповідники сталих виразів, схожих за значенням та доцільних для вживання у подібних ситуаціях спілкування, а ще… А ще до кожного запропоновано малюнки-асоціації — гумористичні скетчі (швидкі малюнки), що полегшать розуміння та запам’ятовування змісту сталого виразу. Адже 80 % інформації людина запам’ятовує саме завдяки зору. Цей візуалізований довідник створений для всіх, хто вивчає та вдосконалює англійську: від Beginner до впевнених Upper-Intermediate.

 

27(477)"09/12"
К 63
Комарницький, А. Святині Княжої України  = Sacred relics of princely Ukraine : [альбом] / А. Комарницький, Б. Зятик ; пер. на англ. В. Лужняк. - Львів : Свічадо, 2019. - 208 с. : кол.іл. 
 
Українська культура має у спадщині багато сакральних реліквій та святинь періоду Київської Руси. Проте, під час окупації держав-агресорів, з території України було вивезено чимало цінних святинь, реліквій, переписано давні літописи. Автори, відходячи від хибних стереотипів, зібрали та описали долю пам’яток києво-руського періоду від їхнього створення до сьогоднішнього місця знаходження, подали опис святинь та їхнє мистецьке та духовне значення в українській культурі.

 

379.8 
П 88
Пужайчереда Л. М.
Цікаві домашні досліди/ Л. М. Пужайчереда, В. О. Карнаушенко. - Х. : Основа, 2021. - 80 c. : кол.іл. - (PRO науку). 
 
Запрошуємо в захопливий світ НАУКИ! Чи можна склеїти лід? Чи може вода мандрувати? Чи можна утримати мильну бульбашку на долоні? Нумо досліджувати!
Книга містить 37 різноманітних, цікавих та безпечних дослідів, за допомогою яких можна стимулювати дитячу допитливість та жагу нових вражень. Досліди не потребують дорогих чи рідкісних складників, спеціального обладнання чи особливих навичок. Їх можна провести вдома з тими речовинами, які є на кухні або в портфелі.
 
 
355(477)"1919"
 
Д 26
Дєдик, О. Г. Чортківська офензива : найуспішніша операція Галицької армії / О. Г. Дєдик. - Львів : Астролябія, 2020. - 416 с. : іл, карти. - (Бібліотека "Цитаделі"). 
 
Чортківська офензива 7–28 червня 1919 року вписана золотими літерами у воєнну історію України. Розбита і морально пригнічена, позбавлена боєприпасів і загнана у невеликий закуток батьківщини Галицька армія несподівано розбила й змусила відступати супротивника, який чисельно переважав і був значно краще матеріально забезпечений. Піднесення, яке огорнуло українське суспільство Галичини на звістку про перемогу під Чортковом і подальші успіхи рідного війська, сучасники справедливо порівнювали з Великоднем. Пропонована книга є результатом більш ніж чвертьстолітнього вивчення цього феномену. На підставі широкого спектру джерел із наголосом на численні архівні документи української та польської сторін ретельно відтворено та проаналізовано перебіг бойових дій у тісному взаємозв'язку з тогочасними міжнародними відносинами та складним воєнно-політичним становищем України. Книга хронологічно охоплює події від кінця травня до 28 червня 1919 року, а саме: передісторію, перебіг і наслідки Чортківського пролому, проголошення Диктатури, перші кроки запланованої генералом Грековим масштабної реорганізації збройних сил Західної Області Української Народної Республіки, зародження і розвиток плану операції, запеклу боротьбу за стратегічну ініціативу в боях за Бучач і Теребовлю та її переможне завершення визволенням Тернополя і ліквідацією ворожого плацдарму на лівому березі Дністра поблизу Нижнева, аналізується битва під Бережанами, вплив дипломатичної боротьби у Парижі, Берліні, Варшаві та Львові на перебіг бойових дій у Галичині, стосунки Західної Області УНР з Українською Народною Республікою та більшовиками, результати розгорнутого генералом Грековим військового будівництва, останні успіхи Галицької армії в запеклих боях на Верхньобузькій рівнині, у Гологорах, над Гнилою Липою та Свіржем, початок польського контр-наступу, контроверсійні погляди на результати та наслідки Чортківської офензиви, а також її місце в історії воєнного мистецтва.

 

52(100)"14/19"
Г 59
Гокінґ, С. На плечах гігантів. Величні прориви у фізиці та астрономії / С. Гокінґ ; пер. з англ. Я. Лебеденко. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. - 256 с. : кол.іл. - (# 1 New York Times Bestselling author). 
 
Які закони природи керують небесами? Як рухаються планети? Що тримає їх на орбіті? Відповіді на ці питання люди намагались знайти тисячоліттями. Щоб відповісти на них науковцям була потрібна неабияка сміливість та ясне бачення. Миколай Коперник, Ґалілео Ґалілей, Йоганн Кеплер, Ісаак Ньютон та Альберт Айнштайн — п’ятеро цих візіонерів змінили курс науки, вивівши астрономію та фізику із Середньовіччя до сучасності. Їхні magnum opus із коментарями та примітками генія Гокінґа дадуть можливість зазирнути в думки новаторів і точно дізнатися, про що думали ці учені мужі. У цій збірці ви знайдете уривки з оригінальних ідей Альберта Айнштайна, вперше опублікованих у творі «Принцип відносності», а також скорочені версії творів «Про обертання небесних сфер» Миколая Коперника, «Бесіди й математичні докази щодо двох нових наук» Ґалілео Ґалілея, «Гармонія світу» (книга п’ята) Йоганна Кеплера та «Математичні начала натуральної філософії» Ісаака Ньютона. Поміж знакових наукових робіт розкидані короткі біографії їхніх авторів. Ви дізнаєтесь про непохитну вірність Коперника істині понад релігійну доктрину, попри його становище польського священника; непокірний дух Ґалілея; сімейні та фінансові негаразди Кеплера; пристрасні конфлікти Ньютона; скромні перші кроки в науці Айнштайна.

 

94(4)
Д 40
Дженкіс, С. Стисла історія Європи : від Перикла до сьогодення / С. Дженкіс ; пер. з англ. В. Горбатько. - К. : КМ-БУКС, 2021. - 384 с. : кол.іл.
 
Характерною особливістю цієї книги є надзвичайно цікавий, часом несподіваний і свіжий погляд на історію Європи, жвава й дотепна манера викладу. Перед читачем постає частина світу, яка, з одного боку, характеризується жорстокими кризами та безперервним зіткненням самобутніх культур, а з іншого - невтомним прагненням до побудови суспільства, заснованого на одностайності громадян. Імперські амбіції багатьох європейських держав, внутрішні конфлікти та екзистенційні загрози нині є так само актуальними, як і в часи завоювань Олександра Македонського. Однак автор висловлює сподівання, що народи Європи через сучасні економічні, торговельні та культурні механізми спроможуться побудувати відносини, що дадуть їм змогу жити в гармонії з самими собою та своїми сусідами. "Саймон Дженкінс реалізував надзвичайно амбітний проект - легко і цікаво виклав історію європейської цивілізації, починаючи з її видимих витоків та завершуючи нинішнім століття, сповненим болючим проблем і протиріч. Автор майстерно поєднує масштабні полотна подій, які описує, з колоритними портретами видатних постатей, що змінювали - на гірше чи краще - хід європейської, а подеколи і світової історії. Дев'ять великих мап демонструють читачеві, як розвивався континент, як змінювалися кордони в міру виникнення і зникнення держав, в результаті розпалювання жорстоких воєн, піднесення національно-визвольного руху різних народів". - Гаррі Еванс, автор праці "Американське століття", колишній очільник видавництва Random House. Саймон Дженкінс - член Королівського літературного суспільства, журналіст і автор книг з історії та архітектурі, впливовий публіцист, колумніст Guardian. У 2004 р. був зведений у лицарське звання за заслуги перед журналістикою.
"Неординарний погляд на Європу з висоти пташиного польоту… Вражаюча книга, від якої важко відірватись". - Prospect
"Лаконічна й дещо незвична інтерпретація історії Європи від античності до наших днів. Солідна інтродукція для дослідників-аматорів, які цікавляться історією всього континенту". - Kirkus
"Шедевр стислої подачі матеріалу… неодмінно має сподобатися читачеві". - Sunday Times

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день