Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-01-20
811.161.2 
Д 79
Дубчак О. Чути українською : у світі звукі[ў] і букв / О. Дубчак. - К. : Віхола, 2021. - 192 c. : іл.
 
Чи знаєте ви, що голосних в українській мові приблизно в п’ять разів менше, ніж приголосних? Чи чули ви про нескладотворчі звуки? А про літеру Шредінгера? Чи відомо вам, що шиплячі постійно мімікрують під інші приголосні української мови? Якщо чесно: ви все це знаєте. І навіть якщо вам здається, що ви гадки не маєте, за яким принципом слід вимовляти ті чи інші звуки, ваші мовна свідомість і мовленнєвий апарат роблять це бездоганно. Книжка «Чути українською» не змушуватиме вас учити правила чи зубрити мовні закони. Це вже робила колись ваша вчителька української мови та літератури. Завдання книжки — пояснити, за якими правилами й закономірностями працює звукова система, а ще — чому наша абетка майже досконала. І, звісно, переконати вас, що українська мова — це надзвичайно цікаво, легко і місцями навіть корисно.

 

11.161.2 
Б 48
Береза Т. А. А як кажуть у вас? : словник мовного розмаїття : [синоніми, близькослови, слова-друзі] / Т. А. Береза. – Львів : Апріорі, 2021. - 304 c.
 
Словник мовного розмаїття дарує читачам яскраву палітру рідного слова. Видання доводить, що саме рідну мову вивчити майже неможливо. Словникові одиниці відкривають незнаний мовний світ, вишукану словотворчу автентику у всій її красі та синонімічній розлогості.

 

81 
К 90
Кулик В. Мовна політика в багатомовних країнах : закордонний досвід та його придатність для України / В. Кулик. - К. : Дух і Літера, 2021 .- 312 c.
 
У книжці Володимира Кулика йдеться про мовну політику багатомовних країн різних частин світу. Автор докладно розглядає нинішній стан та історичні витоки мовної політики сімнадцяти країн, а потім аналізує можливість запозичення певних успішних закордонних зразків в Україні. Хоча книжка спирається на великий обсяг наукової літератури, вона написана зрозумілою для нефахових читачів мовою, тому буде корисною не тільки науковцям, а й усім, хто цікавиться мовними проблемами в Україні та світі.

 

811.111 
С 25
Святенко С. 50 уроків англійської. Говоримо без помилок, ок? / С. Святенко ; іл. А. Щербань. - К. : Книголав, 2021. - 112 c. : кол.іл.
 
Досі відчуваєте страх сказати щось не так англійською? Все ще плутаєтесь в артиклях і часах? Втомилися червоніти, спілкуючись з англомовними друзями і колегами? Книжка досвідченого перекладача та викладача англійської мови Сергія Святенка допоможе всім, хто має намір писати і спілкуватись англійською правильно. Автор максимально просто, зрозуміло та чітко пояснює не лише найпроблемніші і найскладніші моменти в англійській, а й саму логіку цієї мови та спосіб мислення людей, які нею говорять від самого народження. Яскраві ілюстрації Анастасії Щербань, які створені до кожного уроку, допоможуть засвоїти матеріал і впевнено та без помилок заговорити англійською.

 

94(=161.2) 
Л 19
Лакизюк В. Коли богами були ріки: предки українців та їхні мови / В. Лакизюк. - К. : Саміт-книга, 2021. - 648 c. 
 
Пропонована книга – унікальна: вона не має аналогів у сучасній вітчизняній історії. На основі відкриттів останніх десятиліть, здійснених провідними лінгвістами та сходознавцями світу, а також із залученням матеріалів, здобутих особисто в процесі наукових досліджень, що охоплюють порубіжжя багатьох гуманітарних наук, автор (науковий співробітник Науково-дослідного інституту українознавства) вибудовує струнку модель походження українців. Уперше в історії України визначена провідна роль анатолійців та фригійців у формуванні українського етносу. Окрім тісних генетичних зв’язків, простежено і винятковий вплив мов зазначених народів на зародження української: визначена їхня роль не тільки як донорів для лексичних запозичень, але й з’ясована участь у становленні звукової системи української мови. Дослідження містить важливі відкриття в царині етимології, що, безумовно, започаткують новий напрямок вітчизняної ономастики. Зроблено спробу реконструкції прадавнього стану рідної мови, що нині вважається явищем надзвичайно складним або ж нездійсненним.
Унікальність книги не тільки в тому, що вона, не знаходячи собі рівних за географією й обсягом залучених джерел, спростовує тисячолітні міфологеми та руйнує стереотипи, які протягом віків утверджувалися у свідомості українського народу. Ця праця, без перебільшення, змінить у багатьох світобачення, погляд на минувшину та сучасне життя.

 

 
1(477)"17" 
О-74
Осмир О. Банах. Сучасність мудрости Г. Сковороди : світоглядний нарис / Осмир, О. Банах. – Львів : Література та мистецтво, 2020. - 136 c.
 
За визнанням ЮНЕСКО, Г. С. Сковорода входить у п'ятірку найвизначніших мудреців всіх часів і народів. Тож заглиблюючись у мудрість Сковороди, ми проникаємо в духовну спадщину людства. Витікаючи із джерела української звичаєвої культури та українського світогляду, мудрість Сковороди є вселюдською, це планетарне мислення високої людини, високого Духу і Свідомости. У філософській спадщині українського мандрівника гармонійно поєднані первинні засади людського буття: світогляду, релігії, моралі, устрою, економіки... Мудрість є ґрунтом при творенні України і врешті щастям кожного і всіх водночас. Автори світоглядного нарису вдало зіставили мудрість Г. Сковороди із новітніми науковими дослідженнями і релігійними основами, адже таким чином визначається Істинність того чи іншого твердження, науки і дійсности. І з цього погляду Сковорода є неперевершеним, бо поєднання релігії, науки і філософії є саме тим чинником, який має витворити нові парадигми, нові світоглядні основи, що сьогодні є найбільш актуальним у зв’язку із критичним станом людської цивілізації. Автори старалися розкрити унікальність мудрости Г. Сковороди, її простоту, досконалість, універсальність і всімкорисність. Наука Г. Сковороди розрахована на будь-який рівень Сродности, адже бути Щасливим – це бути Людиною. Світоглядний нарис адресований тим юним і дорослим, хто прагне бути Людиною Щасливою, хто прагне Пізнати Себе й зазнати отого Другого Народження – утвердитися Людиною.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день