Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-02-02
908(477)
В 48
Винницька, Я. Ковчег "Україна" : [проєкт-ініціація] / Я. Винницька ; пер. англ. А. -Ю. Франко ; іл.: Ю. Табенська, О. Сметана [та ін.] ; Укр. культур. фонд. - Львів : Ковчег, 2021. - 160 с. : кол.іл. 
 
Цей видавничий проєкт є архиважливим для України, особливо в контексті останніх десятиліть. Адже ми – країна з розмитою ідентичністю, що досі оговтується від наслідків колоніального статусу останніх декількох століть. Досі багато наших співвітчизників мало знайомі з культурною спадщиною України, вважають її другосортною, вторинною по відношенню до культури метрополії. Це популярне арт-видання має перезавантажити культурні стереотипи про Україну, продемонструвати масштаб і велич усієї її культурної спадщини, відкрити широкому загалу відомі тільки вузькому колу спеціалістів унікальні культурні артефакти.  Як стверджує авторка видання Ярина Винницька: "якби кожен українець знав про свою культуру хоча б те, що є викладено у цій книжці, ми б жили у цілковито інакшій країні – так що цю книгу треба просто вивчити напам'ять." Автором і куратором артбуку є письменниця і культурна менеджерка Ярина Винницька, вже відома своїми попередніми популярними виданнями “Скриня. Речі Сили”, “Наречена”, “Школа Різдва”. Окрім того, проєкт об’єднує найкращих художників і графічних дизайнерів, що і є символічним “мистецьким ковчегом” України – Юлію Табенську, Олену Сметану, Марка Галаневича (соліста гурту ДахаБраха, який вміє не тільки співати, а й малювати), Марію Білінську, Анну Гіренко, Остапа Лозинського, Андрія Єрмоленка, Ольгу Ткаченко, Катерину Дендюк. Видання має усі шанси стати книжковою візитівкою України, офіційним державним подарунком-символом.

 

745/749(477)
Е 50
Елементи нематеріальної культурної спадщини України = Intangible Cultural Heritage Elements of Ukraine / І. Френкель, Є. Іщенко [та ін.] ; пер. текстів Ю. Лаврентюк ; вступ. сл.: І. Френкель, І. Фетисов ; М-во культури України, Укр. культур. фонд [та ін.]. - Вінниця : Твори, 2018. - 182 с. : кол.іл. 
 
У виданні зібрана інформація про 14 елементів нематеріальної культурної спадщини України, включених до Національного переліку впродовж 2012-2018 років. Всі елементи НКС, які увійшли у дане видання живуть зараз у людях, які їх практикують та передають іншим. Це живі споконвічні традиції, у яких немає автора, немає початку і, сподіваємось, не буде кінця.

 

78
З-63
Зінькевич, О. С. Музична критика: теорія та методика : навч. посіб. / О. С. Зінькевич, Ю. І. Чекан. - Чернівці : Книги - ХХІ, 2007. - 424 с. : табл. 
 
У навчальному посібнику, що базується на досвіді практичної роботи авторів, розглянуто найактуальніші проблеми теорії та практики сучасної музичної критики. Для студентів та викладачів навчальних закладів культури та мистецтв.

 

821.161.2.09"19"
Д 43
Дзюба, І. М. У літературі й навколо : з боргів давніх і новонабуваних / І. М. Дзюба. - К. : Либідь, 2015. - 424 с. : іл, портр.
 
Колишніх «шістдесятників», мабуть, не буває. Тож автор цієї книжки чимало років поспіль щиро переймається проблемами, котрі часто-густо виходять за межі літературні, наближаючись до масштабних буттєвих узагальнень.

 

821.161.2.09
І-48
Ільницький, М. М. На перехрестях віку : у 3 кн. Кн. 3 / М. М. Ільницький. - К. : Києво-Могил. акад., 2009. - 904 с. : портр, іл. 
 
Перша книга вибраних праць Миколи Ільницького містить літературно-критичні та історико-літературні статті, передмови, портрети, рецензії, які охоплюють понад сорок років його творчої діяльності. У них відображено важливі грані літературного процесу історичного періоду, сповненого драматизму суспільного життя: зв'язок слова і національного світосприйняття, трансформацію «вічних образів», характер міжлітературних взаємозв’язків і типологічних спорідненостей. У книзі окреслено характер творчої індивідуальності багатьох материкових та діаспорних українських письменників.

 

316.6(47+57)"195/198"
К 42
Кіпіані, В. Дисиденти : [чути правду : іст. правда] : [зб. інтерв’ю Вахтанга Кіпіані з дисидентами] / В. Кіпіані ; уклад., передм. В. Кіпіані ; Укр. культур. фонд. – Х. : Vivat, 2021. - 352 с. : іл.
 
Збірник інтерв’ю Вахтанга Кіпіані з дисидентами — це розмови з тими, хто підважував фундамент, на якому трималася в’язниця під назвою Радянський Союз. Люди, які кидали виклик системі, були дуже різні — і за віком, і за переконаннями, і за статтю, і за національністю. Баліс Ґаяускас, який відбув 37 років у неволі, а в уже незалежній Литві очолив Службу безпеки; Калью Мятік, звинувачений свого часу в антирадянській діяльності в лавах підпільного Демократичного руху Естонії; Мустафа Джемілєв, який боровся за права кримських татар; Левко Лук’яненко, член-засновник Української Гельсінської спілки; Надія Світлична, учасниця руху шістдесятників, правозахисниця й журналістка… Двадцять дисидентів, розмови з якими висвітлюють безліч питань, що не втрачають актуальності й сьогодні. Маємо чути правду й пам’ятати: свобода — це та вакцина, ефективність якої не слабшає з часом.

 

070.48
Х 73
Холод, Г. Я. "Кіно-газета" (1930): специфіка висвітлення проблематики : монографія / Г. Я. Холод. - К. : Білий Тигр, 2018. - 172 с. : рис.
 
У монографії автор досліджує особливості позиціонування “Кіно-газети” та з’ясовує специфіку інформаційного протистояння між газетою “Кино” та “Кіногазетою”, висвітлення діяльності видавництва “Укртеакіновидав”, проблем кіноосвіти, кіновиробництва, кіносценарної кризи. Аналізує діяльність ТДРФК крізь призму “Кіно-газети”, кінорецензії як засіб оприявнення кіносценарної кризи й особливості ідеологізації контенту “Кіно-газети”.
 

 

811.16
П 21
Пахомова, С. М. Еволюція антропонімних формул у слов’янських мовах / С. М. Пахомова ; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т". - Вид. 2-ге, допов. і переробл. - Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2012. - 344 с. 
 
Монографію присвячено історії багатолексемних власних назв особи та антропонімних формул, що лежать у їх основі. У праці реконструюється праслов’янська система антропонімів, досліджуються внутрішні та зовнішні причини переходу від однолексемної системи іменування людини до антропонімних формул, простежується їх еволюція в східнослов’янських, південнослов’янських та західнослов’янських мовах. Процес розвитку антропосистеми розглядається як соціолінгвістична проблема.

 

615.89
С 36
Сілкокс, К. Здорова, щаслива, сексуальна : мудрість аюрведи для сучасної жінки / К. Сілкокс ; пер. з англ. О. Дятел. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 336 с. 
 
Якщо ви нічого не знаєте про аюрведу, але прагнете змінити своє життя — зверніться до Кеті Сілкокс. Кращого експерта не знайти, адже Кеті пройшла власний шлях удосконалення та знає все про труднощі перевтілення, пошук життєвого балансу і зміцнення жіночого здоров’я. Журнал Origin включив її до списку «70 йогів, які змінили світ».  Відкиньте стереотипи: аюрведа не змусить вас відмовитися від приємних посиденьок у кав’ярні та інших задоволень. Не змусить харчуватися повітрям та щосекунди повторювати мантри. Аюрведа нагадує стильний аксесуар, без якого не обійтися жодній сучасній жінці, яка прагне бути здоровою, щасливою та сексуальною. Дієві методики та вправи, античні практики та медитації з пробудження життєвої енергії, поради щодо харчування й ритуалів догляду за тілом стануть секретом тривалої молодості та блиску в очах. Усередині кожної з нас дрімає богиня. Тож, красуні, час прокидатися!

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день