Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-02-07
94(477)
Д 69
Дорошко, М. С. Історія України : знакові події та особистості / М. С. Дорошко. - К. : ОСНОВА-ПРИНТ ПЛЮС, 2021. - 472 с. : табл. 
 
Відомий український історик Микола Дорошко висвітлює ключові події в історії української держави з найдавніших часів до нашого часу, а також вимальовує літературні портрети видатних діячів у контексті історії України.
 

 

94(477.41)
Б 90
Букет, Є. Фастів козацький і гайдамацький / Є. Букет. - К. : Вид-во Марка Мельника, 2021. - 504 с. : іл. 
 
Видання «Фастів козацький і гайдамацький» є першим узагальнюючим дослідженням з історії одного з найвідоміших центрів українського козацтва на Правобережній Україні – Фастова, з яким пов’язані часи Національно-визвольної війни українського народу 1648–1658 рр., діяльність полковника Семена Палія, гетьманів Самійла Самуся, Івана Мазепи і Пилипа Орлика, а також повстанців-гайдамаків під час Коліївщини 1768–1770 рр.У ньому висвітлюється також історія Фастівського полку і низки населених пунктів на його території (Чорногородка, Дідівщина, Дорогинка, Кожанка, Триліси та ін.). Книжка, в якій охоплено події з давніх часів до ХІХ століття, ґрунтується як на опублікованих, так і на архівних джерелах, проливає світло на незнані сторінки історичного минулого важливого регіону України козацької доби.

 

343.3(477)"17"
Б 72
Бовгиря, А. М. "Слово і діло". Політичні злочини та політичний розшук в Гетьманщині XVIII ст. / А. М. Бовгиря. - К. : Кліо, 2021. - 256 с. : іл. 
 
Що ми знаємо про світ уявлень пересічного українця XVIII ст.? Що відомо про сприйняття сучасних йому політичних подій, процесів, персоналій? Більшість відомих нині джерел не спроможні пролити світло на ці питання. Утім є тексти, за допомогою яких можна реконструювати унікальні прояви світогляду «маленької» людини тої епохи. Ідеться про документи установ політичного розшуку Московського царства і Російської імперії. На них було покладено функцію нагляду, переслідування і слідства щодо так званих політичних злочинів – будь-яких спроб інакомислення чи проявів опозиційності наявному ладу. Серед об’єктів таких «спецслужб» на початку XVIII ст. були «мазепинці», а також усі, хто нешанобливо висловлювався про монарших осіб, політику імперії, спрямовану на знищення Гетьманщини. Більшість висловлювань, автори яких зазнали репресій, є живим свідченням епохи, яскравим проявом національної ідентичності.

 

94(477)
І-90
Історія цивілізації. Україна. – Х. : Фоліо, 2021. -  Від Русі до Галицького князівства (900-1256) / О. Б. Бубенок, А. М. Домановський [та ін.] ; упоряд. О. Є. Черненко. - 2021. - 592 с. : рис., кол.іл. 
 
Другий том «Історія цивілізації. Україна» присвячено періоду від Русі до Галицького князівства (кінець Х ст. — 1256). Зміст видання розроблено з метою висвітлення найважливіших аспектів історико-культурного процесу, що відбувався на землях сучасної України у цей час. До створення книги були залучені як провідні фахівці в галузі середньовічної історії та археології, так і молоді дослідники. Завдяки цьому у виданні вдалося поєднати теоретичні розробки, що є базовими для вітчизняної історичної науки та результати новаторських досліджень, які вперше представлені у такому обсязі. Під однією обкладинкою зібрано відомості про історію, господарство, мову, релігію, культуру (літературу, зображальне та музичне мистецтво, архітектуру), побут (одяг, ігри та розваги тощо) та військову справу середньовічного населення земель сучасної України. Упорядником цього видання є археолог, кандидат історичних наук Олена Черненко, яка більш як тридцять років займається дослідженням археологічних пам’яток та історії України часу середньовіччя.
 

 

94(477)
Ф 17
Файзулін, Я. Історія. UA: постаті, факти, версії / Я. Файзулін. - К. : КОМОРА, 2021. - 560 с. : іл. 
 
«Історія.UA: постаті, факти, версії» Ярослава Файзуліна — це збірник нарисів про знакових персон та важливі події ХХ століття. Усі разом вони створюють захопливий калейдоскоп цього, здавалося б, найближчого до нас, та водночас найменш знаного часу, що все ще ховається під шаром радянських міфів. Частина героїв цієї книги, як-от Симон Петлюра, Олена Теліга, Степан Бандера чи Роман Шухевич, відомі ще зі шкільних підручників, натомість іншим, таким як Юрій Тютюнник, Михайло Омелянович-Павленко, Юрій Горліс-Горський, Василь Липківський, Олекса Тихий, ще належить посісти своє місце у національній пам’яті українців.
 

 

355(477)"19"
О-91
Офіцинський, Р. А. Історія УПА / Р. А. Офіцинський. – Х. : Орбіта, 2021. - 128 с. : іл. 
 
Ця книжка про армію, що серед подібних в Європі найдовше чинила опір тоталітарним державам на найбільших просторах. УПА символічно вела відлік від 14 жовтня 1942 року, організовано діяла до арешту головного командира Василя Кука в травні 1954 року, окремі бійці воювали до квітня 1960 року, а поодинокі переховувалися до здобуття Україною незалежності. Повстанська пісня «Зродились ми великої години» стала маршем нової української армії, котра від 2014 року воює проти російського агресора.
 

 

 
94(477)"1919/1939"
К 62
Коляда, І. А. Українські землі під польською владою. 1919-1939 роки / І. А. Коляда, С. М. Борчук, Є. В. Лизень. – Х. : Орбіта, 2021. - 128 с. 
 
З 1919 р. українські землі склали майже третину всієї площі Польщі. Національні меншини, в тому числі 5,6 млн українців, також становили приблизно третину з 27 млн населення країни. Україна та українці стали для Польщі новим джерелом сировини і дешевої робочої сили, що й зумовило загострення зовнішніх і внутрішніх протиріч. Книга докладно описує політику польського уряду — суцільна полонізація, позбавлення прав на свою мову та культуру, стримування розвитку економіки — і відчайдушну боротьбу кращих синів України за збереження самобутності нації.
 

 

94(477)"1914/1918"
К 62
Коляда, І. А. Україна в Першій світовій війні / І. А. Коляда, В. І. Милько. – Х. : Орбіта, 2021. - 128 с.
 
«Бійня народів», «кривавий катаклізм», «переломна подія», «криза світової цивілізації», «безпрецедентне кровопролиття» - все це про події 1914-1918 рр., коли майже 40 держав та понад 70 мільйонів людей зустрілися на полі бою. за приблизними підрахунками Перша світова «коштувала» людству близько 10 млн життів та незліченних наслідків соціального та економічного характеру. Крім того, вона значною мірою уможливила Другу світову війну та ще більші жертви. У книзі представлено короткий аналіз подій цього глобального конфлікту, аналіз глибинних причин Першої світової війни та ролі й наслідків для України. 

 

94(477)
К 78
Кралюк, П. М. Українці і поляки: 1000 років (не)порозуміння / П. М. Кралюк. – Х. : Фоліо, 2021. - 320 с. 
 
Як народи-сусіди, українці й поляки знали часи миру та часи війни, мирного співжиття, співпраці, але й чимало конфліктів та непорозумінь. Кожна сторона має «свою правду». Саме ці непорозуміння (часто міфологізовані й демонізовані, а то й спеціально «підігріті» третьою стороною) призвели до формування у свідомості цих народів негативних образів один одного. І хоча за останні роки цей негативізм зменшився, він все ж не зник і часто дає знати про себе знати. В одній книзі охопити всі аспекти українсько-польських стосунків протягом тисячоліття неможливо. Автор намагався звертати увагу на найбільш важливі, з його точки зору, моменти в цих відносинах, намагаючись збалансовано говорити як про порозуміння, так і про непорозуміння.
 

 

94(477)
Я 60
Яневський, Д. Б. 10 розмов про історію України / Д. Б. Яневський, О. В. Красовицький. – Х. : Бібколектор, 2021. - 352 с. 
 
Наше видання присвячене одному з найбільш актуальних питань сучасної України — висвітленню Історії нашої держави. В різні періоди окремі території нашої країни були складовою частиною різних держав, що не могло не відобразитися на її етнічному складі та культурі. Треба пам’ятати, що Україна — багатонаціональна країна, і такою була завжди. Саме це зробило нашу культуру надзвичайно багатою, бо її складовими частинами стали культурні надбання різних народів. Зберегти цю культуру, її традиції — одне з найважливіших наших завдань.
І тільки сьогодні в Україні на тлі цієї етнічної строкатості почалося формування справжньої політичної нації. Якою вона буде? Як допомогти цьому процесу?
Над цими питаннями і розмірковують автори нашої книжки.

 

94(477)"1991"
Б 77
Бойко, О. Д. 30 років незалежності України : [невідома історія проголошення незалежності] : у 2 т. / О. Д. Бойко. – Х. : Фоліо, 2021. - Т. 1 : До 18 серпня 1991 р. / вступ. сл. Д. Б. Яневський. - 2021. - 448 с. : іл.
 
На початку 90-х років ХХ ст. сталася подія, що кардинально змінила хід світової історії — розпався Радянський Союз, а на політичній карті світу з’явилася низка нових самостійних держав, однією з яких і була Україна. Які події передували цьому розпаду, яку роль зіграли «перебудова», «гласність» та «демократизація», якими були перші кроки національного відродження, як ставала на ноги народна опозиція комуністичній владі та яким був шлях утвердження державного суверенітету, що став каталізатором розвалу СРСР? Розповідь зупиняється напередодні серпневого путчу 1991 року... Ця книга не тільки для істориків, політиків чи журналістів, вона адресована усім читачам, які бажають зрозуміти, як і чому виникла на політичній карті світу Незалежна українська держава, дізнатися, що реально відбувалось за лаштунками динамічних та драматичних подій 1985—1991 років.

 

94(477)"1991"
Б 77
Бойко, О. Д. 30 років незалежності України : [невідома історія проголошення незалежності] : у 2 т. / О. Д. Бойко. – Х. : Фоліо, 2021. - Т. 2 : Від 18 серпня 1991 р. до 31 грудня 1991 р. - 2021. - 432 с. : іл.
 
Детальний та обґрунтований аналіз подій та процесів, що відбувалися в останні чотири місяці формального існування радянської імперії; ретельне вивчення механізму, специфіки та наслідків трансформаційних змін на фінішному етапі доби перебудови (серпень — грудень 1991 р.); з'ясування  місця та ролі України у цих карколомних суспільних перетвореннях набувають напередодні 30-ї річниці проголошення незалежності особливої актуальності й неабиякої ваги та значення. Події в Ново-Огарьово — це справжній політичний детектив, підводні течії якого невідомі донині. Серпневий заколот, трансформація «комуністичного заповідника», феномен Біловезької Пущі і крах СРСР.  Все це — в історичному дослідженні, яке буде цікавим не тільки спеціалістам,  політикам чи журналістам, а й усім читачам, які бажають зрозуміти, як і чому виникла на політичній карті світу Незалежна українська держава, дізнатися, що реально відбувалось за лаштунками динамічних та драматичних подій 1991 року.
 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день