Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-02-07
908(477)
Ч-90
Чумарна, М. І. Я є Україна. Світоглядний всесвіт українців / М. І. Чумарна. - Тернопіль : Навч. кн.- Богдан, 2021. - 304 с. : кол.іл. 
 
Книжка вводить читача у світоглядний всесвіт давньої України, знайомить із звичаєвою та матеріальною культурою нашого народу, що зароджувалась і відроджувалась з покоління в покоління під дахом «солом’яного храму», яким була українська хата. Автор розглядає скарби народної культури не як архаїчний спадок, а як генетичне джерело духовної пам’яті і сили для наступних поколінь. Україна — не зовні, вона — в кожному з нас.

 

821.161.2.09"19"
Ж 87
Жулинський, М. Г. Я хочу собою возвеличити українське... Володимир Винниченко: повернення в Україну : [монографія] / М. Г. Жулинський. - К. : ФОП Мазур А. В., 2021. - 640 с. : іл, портр.
 
У книжці представлено матеріали з американського архіву УВАН, які автор опрацював у 1980-х рр. Ідеться про висвітлення світоглядної позиції Володимира Винниченка, його філософських інтенцій, які зафіксовано в листах та інших документах. У 1980-х рр. М.Жулинський мав можливість працювати в архівах В.Винниченка у фондах УВАН. Монографія має інноваційне значення з огляду на те, що вперше українському читачеві запропоновано реконструкцію життєвого й творчого шляху знаного українського письменника на основі вивчення листування, коментарів, приватних архівних матеріалів. 

 

821.161.2.09"19"
П 12
Павлишин, А. "Нам і далі загрожує вічність" / А. Павлишин ; Нац. ун-т "Києв.-Могил. акад.", Центр Європ. гуманіт. дослідж., Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. - К. : Дух і Літера, 2021. - 352 с. 
 
Під обкладинкою цієї книжки читачі й читачки, зацікавлені культурним багатоманіттям України, знайдуть півтори дюжини біографічних есеїв, розвідок і публікацій документальних матеріалів, присвячених знаковим постатям культурного й суспільного життя Львова та Галичини в ХХ столітті. Це добірка текстів, які поставали уже в новому тисячолітті та є спробою повернення доброї пам’яті про непересічні, яскраві особистості, котрі не з власної волі й цілком незаслужено «випали» з колективної свідомості модерної української нації.
 

 

821.161.2.09"18/19"
Б 25
Бармак, М. В. Жінка незламного духу. Іванна Блажкевич (1886-1977) / М. В. Бармак, М. І. Чорна. - Тернопіль : Астон, 2021. - 400 с. : іл.
 
У виданні висвітлено громадсько-просвітницьку діяльність однієї з активних організаторок жіночого руху Галичини, провідної діячки українського кооперативного руху, педагога, дитячої письменниці, уродженки Тернопільщини Іванни Блажкевич. В основі дослідження епістолярна спадщина, а також інформація про родину, про відомих громадських та культурно-просвітницьких діячів краю.  

 

821.161.2.09"19"
П 40
Плющ, Л. І. Листування (1979-1995) / Л. І. Плющ, Ю. В. Шевельов ; упоряд., передм. І. Борисюк. - К. : КОМОРА, 2021. - 416 с. 
 
Листування двох блискучих інтелектуалів — це не тільки про приватне. Це ще й деталі, з яких складається і портрет того, хто пише, і портрет доби. Леонід Плющ не може опиратися ідеям, що їх на той момент осмислює — листи перетворюються на конспекти майбутніх статей і книжок, розростаються, галузяться. Натомість Юрій Шевельов лаконічний, конкретний, навіть сухуватий — аскетично обмежує себе аркушем поштового паперу, тому деякі репліки пише на берегах від руки. Юрій Шевельов живе в Америці, Леонід Плющ із родиною — у Франції. Вони дуже різні — за віком і досвідом, за культурним бекграундом і способом мислення. За їхнім корпусом листів стоять не тільки блискучі ідеї чи цікаві дискусії, не тільки зріз доби чи діалог різних середовищ, а й школа мислення, уроки полеміки та мистецтво аргументації.
 

 

811.161.2
Л 19
Лакизюк, В. П. Коли ріки були богами / В. П. Лакизюк. - К. : ОСНОВА-ПРИНТ ПЛЮС, 2021. - 668 с.
 
 Книга відомого історика-лінгвіста розкриває тему походження української мови та етноса в цілому, указує нові напрямки дослідження коренів українців як нації.

 

821.161.2.09
Ш 37
Шевченківська енциклопедія: Тарас Шевченко та його сучасники : [енциклопедія] / Г. Александрова, О. Андрущенко [та ін.] ; редкол.: М. Г. Жулинський, М. Бондар [та ін.] ; Нац. акад. наук України, Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка. - К. : Ліра-К, 2021. - 608 с. : іл. 
 
Книжка складається зі стислих біографій друзів і знайомих Шевченка, його сучасників загалом, прямо чи опосередковано з ним пов’язаних. Реконструюються широке коло Шевченкового спіл- кування з однодумцями і близькими товаришами, контакти поета з посадовцями та іншими осо- бами. В основу видання покладено відповідні статті шеститомної «Шевченківської енциклопедії» (2012–2015).
Том містить 941 статтю.

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день