Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-02-08
908(477)
Т 19
Тараненко, І. Незалежність : книга-мандрівка : [1991-2021] / І. Тараненко, Є. Нєвєжина, М. Лешак ; іл.: М. Лешак, О. Кобілінська [та ін.]. - К. : Green Penguin, 2021. - 68 с. : кол.іл.
 
Ніби ще вчора купували долар по 8 і піддягали рейтузи на морозний Євромайдан, а сьогодні – це вже історія. І ти – її невід’ємна частина. Кожен розгорт книги – «щоденник» одного року, те, чим переймався і чому радів наш народ. Помандруймо в часи, коли снікерси й кока-кола тільки снилися, коли направо й наліво роздавали «наколоті апельсинки». Згадаймо рекорди і провали, покращання і зради, культові пісні, книжки, фільми… Все те, що зробило нас нами. Це – книга-ностальгійка. Ти розгорнеш її через рік-два, глянеш на пережиті меми й локдауни і похвалиш себе за мужність. «Книга-мандрівка. Незалежність» - не просто суспільно-політичне видання, це захоплива книжка і для сімейного читання, і для дітей. Ця Незалежність, як маленька дівчинка, росла й міцніла на очах. Нумо знайомитися ближче. 

 

087
К 56
Ковалишена, І. Крута історія України від динозаврів до сьогодні : [для серед. шк. віку] / І. Ковалишена ; худ. Г. Чепурна. - К. : Моя книжкова полиця, 2021. - 144 с. : кол.іл. 
 
Історія - це нудно і незрозуміло? Герої цієї книги спершу теж так думали. Але всього одна цікава знахідка може підштовхнути до того, щоб познайомитися з історією ближче - і виявити, що вонa можe бути зaхопливою, яскравою і такою близькою до кожного з них. Четверо друзів беруться дослідити нашу історію, дізнатися про все правду: які динозаври жили на наших землях, хто боровся за незалежність, яку маємо зараз, чому українці саме такі. Виявляється, історія може бути цікавою та вкрай важливою, навіть, якщо це було ще за динозаврів.

 

641.56(477)
С 32
Сердюк, М. Смачна історія України : [для мол. та серед. шк. віку] / М. Сердюк ; худ. А. Соболь. - К. : Моя книжкова полиця, 2021. - 136 с. : кол.іл. 
 
Що таке українська кухня? Хто придумав борщ? Звідки взялися голубці? І чому українські вaреники нaзивaють родичaми китайських димсамів? Відповіді на ці запитання можна буде знайти у цій книжці. У цікавій доступній формі ми розповідаємо дітям історію становлення української гастрономії, дізнаємося, що любили їсти видатні українці, на пальцях пояснимо, чим відрізняється кухня Галичини від кухні Волині та Полісся, а також намалюємо справжню гастрономічну мапу України, де позначимо всі смачні місця нашої країни. І, звісна річ, навчимося готувати культові українські страви.

 

087
М 50
Мені це смакує! : [малюй, вирізай, досліджуй, грайся] : [інтерактивне вид.] / К. Луцишин, І. Голодюк [та ін.] ; мал. А. Сарвіра, ідея, концепція І. Голодюк. - Брустури : Дискурсус, 2021. - 168 с. : кол.іл. 
 
Пізнай смачну Україну! Завітай на фестиваль гуцульської бриндзі, відкрий власну пекарню, змайструй різдвяного дідуха, приготуй гарбузовий пиріг фулту, відшукай, із чим любили їсти борщ Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка. Книжка «Мені це смакує» в інтерактивній формі розповідає про гастрономічну культуру України. Дитина відкриє образи традиційної та сучасної української кухні, порівнюючи свій досвід із досвідом персонажів книжки і досвідом власної сім’ї — через рольову гру, творчі завдання, активності із сенсорики, логіки, моторики. А українознавчі, методичні та психологічні коментарі будуть корисними для роботи як індивідуально, так і в групі. Вигадували завдання Катерина Луцишин, Ірина Голодюк, Ліна Максимук, Марина Старик, Наталія Соболевська. Малювала смачну Україну Анна Сарвіра. Консультувала про гастрономічну культуру Олена Брайченко.
 

 

94(477)"16"
Б 90
Буйновська, Є. В. Chocim: коротка історія тривалої битви : артбук до 400-річчя Хотинської битви / Є. В. Буйновська, Д. В. Позняков, І. І. Криворук ; худ. А. Андреєва. - Чернівці : Букрек, 2021. - 96 с. : кол.іл.
 
Перше ілюстроване видання про Хотинську битву 1621 року. Ця подія, яка трапилася 400 років тому, стала непересічною в українській історії. Незаперечне її значення як для буковинського краю, так і для всієї Європи.В артбуці вміщено інформацію про битву в контексті європейської історії: історичні свідчення, архівні документи, репродукції відомих українців та світових художників, фотоматеріали. Хотинську битву висвітлено не як локальну подію. Вона зачепила найбільші країни того часу. Простота викладу зробить видання доступним для всякого читача.

 

316.3(477)
Я 15
Ябченко, М. Історія українського фемінізму : графічна адаптація : мальопис / М. Ябченко ; іл. І. Кипібіда ; вступ. слово М. Госовська. - К. : Видавництво, 2021. - 84 с. : кол.іл.
 
Фемінізм – це завезена з Заходу ідеологія, геть не актуальна на теренах неньки-України! У нас завжди був матріархат, і навіть якщо чоловік голова, то жінка, як відомо – це шия, яка ним керує! І це правда! Хоч і не вся. Ви тримаєте в руках книжку, яка покаже вам, хто заніс фемінізм на територію України, хто підтримував і поділяв феміністичні погляди. Власне,  тут про все на тему за сотні півтори сотні років. Ви можете і не знати, хто такі Наталія Кобринська та Мілена Рудницька, але ми вам розповімо! Якщо знаєте, то у нас ще чимало важливих імен, організацій та дат, які варто згадати та описати на значно більшій кількості сторінок і подати набагато серйозніше. 

 

271.4(477)
С 19
Сапеляк, О. Митрополит Андрей Шептицький - дітям і батькам : [для серед. шк. віку] / О. Сапеляк. - Львів : Апріорі, 2021. - 112 с. : кол.іл.
 
Пропонована читачам книжка допомагатиме пізнавати многотрудну працю і творчість Митрополита Андрея Шептицького. Цей Великий Чоловік, як про нього сказав святий Іван Павло ІІ, постає перед нами не тільки як історична постать – насамперед як богослов, український патріот, учитель, філософ у сучасному економічному, культурному, духовному житті народу. Його поради незмінно актуальні, не втратили і не втратять свого значення, адже вони є живлющим джерелом Божої життєвої мудрості. 
 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день