Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-12-07

7
Л 50
Лескі, Кайна. Креативність як шторм [Текст] / К. Лескі ; пер. з англ. Г. Лелів. – K. : ArtHuss, 2022. – 144 с. : іл.

Кожна людина, яка займається мистецтвом, архітектурою, літературою, наукою, ніяковіє перед чистою сторінкою чи миготінням курсора на порожньому моніторі, долає «письменницький блок», плутанину, бентегу й сумнів. І так само кожен із них знаходить краплину істини в безкінечному штормі хаотичних ідей. Кайна Лескі, професорка факультету архітектури в Род-Айлендській школі дизайну, яскраво розкриває етапи креативного процесу, послуговуючись образом шторму, який поволі зароджується, пригальмовує, лютує, знову вщухає, перетікає й знову нуртує. Авторка ділиться унікальним досвідом викладачки, студентки, мисткині, письменниці, архітекторки — як щоразу в різних ролях вона послуговується одним і тим самим успішним алгоритмом креативності. Лескі захопливо розповідає про креативність Пауля Клее і Стіва Джобса, як Дарвін сформулював теорію еволюції, як відкрили дрейф континентів і як Антоніо Гауді будував свій величний храм Саґрада Фамілія. Забути все, позбавитись упереджень і настанов та почути потік креативності.

159.923
Х 72
Холліс, Джеймс. Творити життя: знайти власний шлях [Текст] / Д. Холліс ; пер. з англ. Л. Купріна ; упоряд. С. Вайн. – Ужгород : Exist : РІК-У, 2022. – 260 с. : іл.

Чи може людина творити своє життя, чи воно творить нас? На обидва ці питання Джеймс Холліс, відомий юнґіанський аналітик, відповідає – «так!». Він запрошує читача до осмисленого проживання буття тому, що це ключ до розуміння власного життєвого вибору та щирості в стосунках. Досліджуючи особисту історію з проникливістю та співчуттям до себе, людина здатна творити себе та свою долю

070(477)
В 61
Вогонь його серця [Текст] : спогади про Анатолія Москаленка / Нац. спілка журналістів України ; авт.-упоряд. Ю. В. Бондар. – К. : Експрес-об’ява, 2014. – 424 с. : іл, фото.кол.

У виданні розповідається про відомого українського публіциста та науковця, першого директора Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, заслуженого журналіста України Анатолія Москаленка. Уміщено спогади колег та друзів, твори, світлини про життя і творчість педагога та публіциста. Для широкого кола читачів.

061(477)
Д 50
Діяльність громадських організацій національних меншин як чинник консолідації українського суспільства [Текст] : кол. монографія / М. Буник, Г. Дзяна [та ін.] ; за заг. ред.: М. Ю. Токар, П. Петровський ; Львів. регіон. ін-т держ. упр. Нац. акад. держ. упр. при Президентові України, Наук.-дослід. ін-т політ. регіоналістики Ужгород. нац. ун-ту. – Ужгород ; Львів : Ліра, 2021.– 374 с.

Досліджено актуальні виклики діяльності громадських організацій національних меншин як чинника консолідації українського суспільства. Проаналізовано вплив демократичних процесів на згуртування та соціальну активність громадських об'єднань та перспективні орієнтири їх вмотивованого вдосконалення. Акцентована увага на необхідності подальшого посилення ролі громадських організацій етнонаціональних спільнот України у реалізації імперативів народовладдя шляхом інституціоналізації їх діяльності. Видання стане в нагоді всім, хто цікавиться дослідженням питань консолідації українського суспільства, актуалізації розвитку громадських організацій національних меншин, правомірності їхньої діяльності, соціально-комунікативного потенціалу, проблемами їх взаємовідносин із публічною владою тощо.

342.7(4)
Г 80
Греца, Світлана Михайлівна. Правове забезпечення виконання конституційних обов’язків у країнах ЄС [Текст] : монографія / С. М. Греца ; Ужгород. нац. ун-т, М-во освіти і науки України. – Ужгород : РІК-У, 2021. – 428 с.

В монографії з позицій сучасної юридичної науки та практики висвітлено правове забезпечення виконання конституційних обов’язків у країнах ЄС. Розглянуто питання поняття та зміст засобів забезпечення конституційних обов’язків, етапи розвитку правового регулювання забезпечення виконання конституційних обов’язків у країнах Європейського Союзу, види конституційних обов’язків людини і громадянина у країнах Європейського Союзу, правовий механізм забезпечення виконання конституційних обов'язків, особливості забезпечення реалізації податкового обов'язку у країнах Європейського Союзу. Приділено особливу увагу удосконаленню інституційних механізмів забезпечення виконання конституційних обов'язків в Україні та Європейському Союзі, європейському досвіду забезпечення балансу інтересів людини та суспільства при визначенні правових засобів забезпечення виконання конституційних обов’язків. Для бакалаврів, магістрантів, здобувачів ступеня вищої освіти «доктор філософії» та викладачів закладів вищої освіти, а також осіб, які цікавляться питаннями конституційно-правового статусу людини і громадянина.

027(477.411)
І 90
Історія Аскольдової Могили та Київського Пустинно-Микiльського монастиря за публікаціями XIX – початку XX ст. з фондів відділу бібліотечних зібрань та історичних колекцій Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського [Текст] : зб. док. і матеріалів / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т книгознавства ; уклад. І. С. Шекера ; наук. ред. О. В. Заєць. – К. : Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, 2021. – 452 с. : іл.

Збірник складається з уривків текстів опублікованих у XIX – на початку ХХ ст. історичних документів, досліджень, описів, путівників, енциклопедій та довідників, у яких міститься інформація про Аскольдову Могилу, Микільський Військовий собор, Пустинно-Микільський монастир та його бібліотеку. Поштовхом до підбору таких матеріалів стало дослідження бібліотеки Пустинно-Микiльського монастиря, яка зберігається у відділі бібліотечних зібрань та історичних колекцій та інших відділах Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. Книги з історичної бібліотеки Київського Пустинно-Микiльського монастиря звiренi з рукописним каталогом бібліотеки монастиря 1912 р., що перебуває в Інституті рукопису НБУВ. Збірник призначений історикам, музеєзнавцям, бібліотекознавцям та бібліофілам, а також усім, хто цікавиться історією України та міста Києва.

94(477)"19/20"
В 99
В’ятрович, Володимир Михайлович. Нотатки з кухні "переписування історії" [Текст] / В. М. В’ятрович. – К. : Наш Формат, 2021.– 528 с.

Це книжка не про переписування історії. Вона – про спроби українців написати історію власної держави. Звільнитися з полону думок "старшого брата" й досягнути справжньої незалежності – коли можеш розповідати свою історію від першої особи. Як історію України, а не Росії, Польщі чи ще когось на нашій землі. У ній історик Володимир В'ятрович зібрав низку власних публікацій – від початку 2000-х до нашого часу – та доповнив їх сучасним наративом. Це статті, колонки, інтерв'ю, у яких ідеться про національну ідентичність, Голодомор, визвольну боротьбу й "людей волі", Помаранчеву революцію i Євромайдан, матеріали під грифом "цілком таємно", які одного дня стали "цілком нетаємними». Значну частину цієї історії автор ретельно дослідив, а ще частину – допомагав творити. Ось чому це книжка про минуле – авторове, українців, минуле загалом,  про історію як history i story, про колективне й особисте.

 


Новини

2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

2024-04-04

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-04-03
«Доброго здоров’я!» – так часто вітаються українці. А коли прощаються, кажуть: «Бувайте здорові!». Тобто бажають здоров’я і при цьому майже не замислюються, який глибокий зміст у цих словах. Здоров’я ‒ це справжнє багатство, наявність якого ми часто ігноруємо. 7 квітня весь світ відзначає Всесвітній день здоров’я, який було започатковано на честь створення в 1948 році Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), точніше, прийняття статусу цієї організації. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Здоров’я - головний життєвий скарб".
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день