Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2023-01-12

Продовжуємо знайомити вас з новими надходженнями у відділ художньої літератури, які отримано за Програмою поповнення фондів публічних бібліотек, які реалізовує  державна установа «Український інститут книги»

821.111(73)
Б 87
Бредбері, Рей. День повернення додому: [оповідання] / Р. Бредбері. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2020. – 224 с.
 
До збірки увійшли вибрані оповідання славетного американського письменника-фантастік Рея Бредбері, серед яких "День повернення додому", "Дядько Ейнар", "Квітневе чаклунство" та ін., написані у жанрі, близькому до "магічного реалізму".
Оригінальний стиль цього письменника, тематика його творів, описи. Іноді відчувається, що хочеться почитати чогось саме такого, у дусі фантастики Бредбері. Оповідання в цій збірці доволі містичні. Їх варто читати в День усіх святих, вони пронизані Геловінською атмосферою. Деякі з них поєднані ще й героями з однієї Родини, деякі просто схожі за настроєм. Тут і крилаті люди, і зомбі, і чаклунки, і різні магічні здібності. І все це в цілому зовсім не страшно. Збірка зовсім маленька, тому читається доволі швидко. 
821.133.1
К 18
Камю, Альбер. Вигнання і царство : новели / А. Камю ; пер. з фр. Є. Марічев. – Х. : Фоліо, 2020. – 160 с.
 
Французького романіста, філософа, публіциста, лауреата Нобелівської премії (1957) Альбера Камю (1913—1960) за життя називали «Совістю Заходу», і зараз він вважається одним з найвизначніших письменників і мислителів ХХ століття, чиї твори перебувають на стику художньої прози і філософського трактату. У видавництві «Фоліо» вийшли друком книжки А. Камю «Чужий», «Чума», «Падіння», «П’єси».
Збірник «Вигнання і царство», куди увійшли шість новел, був виданий 1957 року у Франції і відображає глибинні зміни, що відбулися у творчій свідомості письменника. Навмисно уникаючи новаторських форм, Камю вміщує в одній книзі дуже різні історії, які об’єднує тема самотності та ізоляції від суспільства. Події у більшості з новел відбуваються в Алжирі. Письменник розповідає про життя бідняків, про долю художника, який втрачає талант, про право особистості на бунт і про відсутність найважливішого вибору — можливості не обирати.
821.161.2
П 12
Павлюк, Ігор Зиновійович. Буг : роман / І. З. Павлюк. – Л. : Світ, 2020. – 328 с.
 
Роман відомого українського письменника "Буг" — про реальні події на волинському Поліссі після Другої світової війни. Школярі однієї з місцевих шкіл на Волині, де народилася УПА, організували Молодіжну організацію націоналістів, за що були жорстоко покарані радянською владою.
Роман, пересипаний віршами улюбленого поета однієї з головних героїнь роману Андрія Наюка, — про психологію, філософію, ідеологію патріотизму. В ньому багато романтичного кохання і тілесних утіх, страждання, жертовності й зради, видінь і фантасмагорій, прозрінь і передбачень сучасної війни, хоча написаний він ще 2007 р. Вставні новели про Золоту Рибку природно інтегрують роман із екзистенцією Буття у всіх його мікро- і макровимірах та пульсаціях.
821.111
С 31
Сент-Обін, Едвард.Патрік Мелроуз / Е. Сент-Обін. – Х. : Ранок : Фабула, 2020 (в опр.)
Кн. 4 : Молоко матері : роман / пер. з англ. О. Тільна. – 2020. – 320 с.
 
Патрік подолав наркотичну залежність, одружився і зажив життям цілком нормальної людини. Він виховує двох синів і над усе прагне вберегти їх від жахіть власного дитинства. Але чи може доросла людина позбавитись привидів минулого? Чи вистачить його дружині сил на ще одну вередливу дитину, якою є Патрік? Чи вистачить самому Патрікові синівської любові, щоб прийняти рішення своєї матері? У цьому романі герої, попри власний вік і позірний життєвий досвід, продовжують шукати себе, намагаючись відокремити власне «я» від дитячих травм, помилок батьків, неправильних рішень, соціального тиску і шкідливих звичок. Втім, може, це і є їхнє справжнє «я»?
821.161.2
К 30
Качковський, Лесь. Рюрик із роду Ск’єльдунгів : роман / Л. Качковський. – К. : Український пріоритет, 2019. – 608 с.
 
Історичний роман «Рюрик із роду Ск’єльдунгів» продовження теми становлення Києво-руської держави, початого Лесем Качков-ським в попередній книзі «Вибір князя Аскольда». В центрі оповіді легендарний Новгородський князь Рюрик - син данського конунга і ободритської князівни, маркграф Фрісляндії, вікінг, пірат. Автор чудово руйнує імперський міф норманської теорії походження київської Русі, показуючи Рюрика сильним лідером, який лише мріяв створити загальнослов'янську державу за зразком імперії франків, але не створив її навіть на Північних землях. Насправді між Новгородом і Києвом за часів Рюрика не було жодних контактів. Натомість Аскольд збирав данину з Царгорода. Та саме Рюрик став засновником династії Рюриковичів.
821.161.2(477.87)
Г 12
Гаврош, Олександр Дюлович. Казки для Елізи : п’ятнадцять маленьких історій для однієї великої дівчинки : [казкові оповідки] / О. Д. Гаврош. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2020. – 144 с.
 
Мила Елізо! Пам’ятаєш, як ми читали ці казочки вголос, закутавшись у картату ковдру? Ти супилася, зітхала, морщила свого кирпатого носика, але найчастіше сміялася. Я їх писав для тебе, бо не мав відваги виповісти всього, що лежало на моєму бентежному серці. Тому переливав свої почуття в різні історії. У кожній із них ти знайдеш себе.  Сподіваюся, що ця книжка коли-небудь потрапить тобі до рук, і ти згадаєш квітучий гай, опале листя, перший сніг чи свого сірого котика… Дякую тобі, що ти була. Дякую тобі, що ти є і будеш – у моєму неповторному баченні світу. Твій автор.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день