Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2023-04-27

159.94
П 61
Посібник з навчального курсу з молодіжної роботи, інформованої про травму, проєкт (2022) : проєкт посіб., підгот. в межах діяльності проєктів Ради Європи "Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІ" та "Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ" у межах Плану дій Ради Європи для України на 2018 – 2022 рр. / Н. Боярський, Ю. Єлфімова [та ін.] ; М-во молоді та спорту України. – [Б. м.] : Рада Європи, 2022. – 176 с. : іл, табл.

Ідея цього посібника як методологічної основи для навчання з питань молодіжної роботи, інформованої про травму, виникла у Проєкті Ради Європи "Молодь за демократію в Украні: Фаза II" у квітні 2022 року під час проведення серії зустрічей молодіжних працівників і працівниць України, присвяченої обговоренню поточних викликів і пріоритетів молодіжної роботи в період війни. Цей посібник містить опис навчальної програми та відповідних сесій для проведення п'ятиденного навчання для молодіжних працівників і працівниць. Крім того, програма навчання може бути використана як конструктор й адаптована до потреб аудиторії, формату та наявного часу. Кожна сесія завершеним навчальним блоком і має пояснення щодо передумов і можливих подальших дій. Цей посібник, ми віримо, стане в нагоді молодіжним працівникам і працівницям у молодіжних центрах і просторах, молодіжних радах, гуманітарних організаціях, а також широкому колу професійних спільнот, що працюють з молодими людьми.

364.6
Д 58
Довідник безбар’єрності / Гром. орг. "Безбар’єрність" ; упоряд. Т. Касьян ; вступ. сл. О. В. Зеленська ; іл. О. Дегтярьова. –  Харків : IST Publishing, 2022. – 224 с. : кольор.іл.; 11 арк. тексту Брайля + Післямова (2 арк.)

"Довідник безбар'єрності" – це гід з коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар'єрної мови. Він створений у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. "Довідник безбар'єрності" – ініціатива і флагманський проєкт першої леді України Олени Зеленської. Ми очікуємо, що довідником користуватимуться представники громадських організацій та активісти, експертна спільнота, медіа, бізнеси та сфера послуг, публічні службовці, органи місцевого самоврядування, вчителі, лікарі, соцпрацівники.

548
К 82
Кристалохімія гексахалькогендифосфатів : монографія / А. О. Федорчук, М. Ф. Федина [та ін.]. – Ужгород : Говерла, 2022. – 194 с. : кольор.іл, табл.

Наукове видання містить відомості щодо кристалографічних характеристик складних тернарних та тетрарних гексахалькогендифосфатів металів типу М2Р2XVI6 (XVI – S, Se), які представлені у науковій періодиці. Аналіз кристалічних структур базується на критеріях формування другого координаційного оточення (ДКО) для аніонної групи P2X64-. Розглянуто кристалохімічні особливості гексахалькогендифосфатів металів. Представлено основні фрагменти кристалічних структур. Приведено кристалографічні дані для всіх сполук, описаних у монографії. Монографія рекомендована науковим працівникам академічних, університетських, промислових дослідницьких лабораторій, аспірантам та студентам, які навчаються в галузі матеріалознавства та інженерії. Вона також буде корисною для науковців-кристалохіміків, хіміків-неорганіків і фізиків твердого тіла.

373
Б 12
Бабука, Галина Йосипівна. Виховання в учнів культури сортування побутових відходів : метод. посіб. / Г. Й. Бабука, О. В. Кречко ; Департамент екології та природ. ресурсів Закарпат. облдержадмін., Закарпат. ін-т післядиплом. пед. освіти [та ін.]. – Ужгород : ФОП Сабов А. М., 2021. – 124 с. : іл

У методичний посібник увійшли матеріали, що розкривають теоретичні та методичні засади сучасних підходів до формування в учнів екологічної грамотності – однієї з ключових компетентностей Нової української школи – шляхом виховання у них культури сортування побутових відходів. Значимості виданню надає практична частина, спрямована на інтегрований розвиток наскрізних умінь учнів, укладена з власних тематичних розробок авторів-упорядників, що дозволяє творчо використовувати їх як на уроках, так і в позаурочній роботі. Матеріали методичного посібника адресовані вчителям початкових класів, природничих дисциплін, факультативів, курсів за вибором, керівникам гуртків екологічного спрямування, а також класним керівникам і вихователям. Схвалено науково-методичною радою Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти (протокол від 14.10. 2021 року №6).

53
В 43
Віктор, Павло Андрійович. Фізика. Основи і механічний рух : просто і зрозуміло про фундамент. науку / П. А. Віктор ; пер. Т. Клюкіна. – К. : BookChef : Форс Україна, 2020. – 384 с. : іл.

Одесита Павла Андрійовича Віктора не просто так називають учителем фізики, який підкорив світ. 2020 року він отримав "Срібну кнопку YouTube" за перші 100 000 підписників на своєму каналі. Сьогодні їх число – уже понад 500 тисяч. Перші записи уроків Павло Андрійович почав викладати в мережу 2014-го – для учнів Рішельєвського ліцею, які були відсутні в класі. Коли з'ясувалося, що уроки дивляться далеко за межами Одеси, сяйнула ідея створити повноцінний канал з фізики. За цей час уроки в усьому світі – від США та Європи до Далекого Сходу – переглянули вже понад 25 млн разів. Серед глядачів – школярі, студенти й дорослі. Мільйони людей змогли зрозуміти фізику та засвоїти матеріал, який з різних причин не давався їм у школі. Книга "Фізика. Основи і механічний рух" написана за мотивами цих відеоуроків і є першою із серії. У ній зібрано найцікавіші теми з механіки, і це стане в пригоді і школярам, яким потрібно закріпити знання з предмета, і дорослим, які бажають глибше розуміти дивовижний світ природи та її явища.

53
Л 36 
Левін, Волтер. Проста фізика : від атомного ядра до межі Всесвіту / В. Левін, В. Ґольдшейн ; пер. з англ. Т. Сахно. – 2-ге вид. – К. : Наш формат, 2020. – 296 с. : іл.

Предмет, який падає на Землю, притягує до себе планету. У ліфті ви ненадовго втрачаєте та набираєте кілограми. Коли лежите, ваш зріст більший. І чому ви досі цього не знали? Професор Волтер Левін, популяризатор фізики і талановитий викладач, не втомлюватиме вас теоріями та формулами, а проведе далі – у світ експерименту. З ним ви наново відкриєте закони Ньютона, ефект Доплера і рівняння Бернуллі та нарешті зрозумієте різницю між вагою і масою. Волтер Левін разом із журналістом і прихильником фізики Ворреном Ґольдштейном ставлять за мету показати людям красу та вишуканість фізики, а не математичні подробиці. Перед вами розкриються неймовірні дива, завдяки яким ми живемо, але яких зовсім не помічаємо в побуті. Усе це приправлено гумором, особистими переживаннями та неймовірними дослідами.

34
Б 79
Болдіжар, Сандра. Сучасні тенденції правового забезпечення новітніх прав у сфері охорони здоров’я  : монографія / С. Болдіжар, В. Пішта ; Ужгород. нац. ун-т, Юрид. ф-т. – Ужгород : ФОП Сабов А. М., 2022. – 250 с. : табл.

Монографію присвячено дослідженню проблемних аспектів трансплантації анатомічних матеріалів людині, репродуктивних прав, клонування та евтаназії. Завдяки застосуванню порівняльно-правового методу проаналізовано особливості прав четвертого покоління у сфері охорони здоров'я у зарубіжних державах та в Україні. Розкривається роль Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров'я України у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації. Визначено основні тенденції щодо правового регулювання здійснення репродуктивних прав, клонування та цілісності особи, а також евтаназії i питання закінчення життя. Досліджено нормативні та інституційні напрями розвитку правового регулювання прав четвертого покоління у сфері охорони здоров'я. Для студентів, аспірантів, викладачів юридичних вузів і факультетів, практикуючих юристів, а також для фахівців у галузі медичного права.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день