Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2023-05-02

Продовжуємо знайомити вас з новими надходженнями у відділ художньої літератури, які отримано за Програмою поповнення фондів публічних бібліотек, які реалізовує  державна установа «Український інститут книги»

821.161.2(477.87)
Л 86
Луцишина, Оксана. Іван і Феба : роман / О. Луцишина. – Л. : Вид-во Старого Лева, 2019. – 392 с.
 
«Іван і Феба» — роман Оксани Луцишиної, дія якого розгортається в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності.
Після навчання у Львові та участі у Революції на граніті Іван повертається в рідний Ужгород, де одружується з поеткою Марією, що називає себе Фебою.
Львів та Київ — міста з бурхливим політичним життям, Ужгород натомість вирізняється дещо гротескною атмосферою патріархального сімейного укладу та раннього капіталізму по-українськи. Тут легко обійтися без спецефектів із горору чи трилера: сама реальність повсякденного життя підказує ходи, які за напругою можуть посперечатися з творіннями Кінга або Кустуріци. 
Книжка, за яку письменниця отримала Національну премію України імені Тараса Шевченка — 2019р.
821.133.1
Б 98
Бюссі, Мішель. Змарновані мрії : [мелодрамат. детектив із фр. шармом] / М. Бюссі ; пер. з фр. О. Абраменко. – Х. : Vivat, 2020. – 464 с.
 
Наталі й Олів’є мають усе, що можна бажати для родинного щастя: двох дорослих доньок, будинок на березі Сени, улюблену роботу. Аж раптом низка дивних збігів змушує жінку згадати епізод із молодості, який стосується її давньої таємниці. Події розгортаються в тій самій послідовності, що й двадцять років тому. Це може бути чийсь кепський жарт, дріб’язкова помста або просто її власна уява, розбурхана спогадами… А коли збігів між минулим і сьогоденням виявляється забагато, Наталі стає лячно. Хтось намагається змусити її знов це пережити. І коли минуле і сьогодення стають такими схожими, що це не можна пояснити раціонально, невже Наталі повинна повірити, що час можна повернути назад?
821.111(417)
Є 44
Єйтс, Вільям Батлер. Таємна троянда : [зб. малої прози] / В. Б. Єйтс ; пер. з англ. О. О'Лір ; проілюстрував О. Кіналь. – Л. : Астролябія, 2020. – 256 с.
 
До цієї збірки малої прози Вільяма Батлера Єйтса (1865–1939), лідера ірландського літературного відродження, нобелівського лавреата, увійшли твори, натхненні ірландськими віруваннями та сказаннями, вченням розенкрейцерів та іншими містичними доктринами. Головною темою оповідей, хронологія яких сягає від дохристиянських часів до сучасної авторові доби, є одвічна боротьба між духовним і природним началами. Герої книжки — поети й закохані, ченці та вчені мужі, лицарі-іоанніти і члени Ордену Алхімічної Троянди — самопосвятно служать невловному ідеалу, втіленому в містичному ?бразі троянди, між пелюстками якої проглядає то позачасове видиво спіритуальної краси, то безкінечно дороге обличчя коханої жінки, то вічна душа Ірландії…
821.134.2
С 21
Сафон, Карлос Руїс. Володар Туману : роман / К. Р. Сафон ; пер. з ісп. С. Борщевський. – 2-ге вид. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. – 192 с. 
 
Родина тринадцятирічного Макса переїздить до тихого прибережного містечка. Та з першого ж дня хлопець відчуває щось дивне. Ці старовинні будівлі та химерні вулички — наче живі. І ці скульптури — здалося, чи вони ворушаться? Стрілки годинників тут інколи починають рухатися у зворотному напрямку. А під час буревію з морського дна підіймаються затонулі кораблі. Загадкою оповита історія колишнього господаря будинку, де оселилася родина Макса. Та ось дивний доглядач маяка розповідає легенду про безжалісного й могутнього Володаря Туману, який століттями панував у цих краях. А тепер він повернувся, щоб зібрати борги минулого…
821.161.2
Ж 15
Жадан, Сергій Вікторович. Хлібне перемир’я : п’єса / С. В. Жадан. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2020. – 128 с.
 
Що робити, коли не довіряєш навіть найближчим рідним? Як вибиратися з пастки, до якої сам себе загнав? Кому можна розповісти про найважливіше, якщо мову зламано, а вміння слухати й розуміти залишилося в довоєнному минулому?
Події п’єси «Хлібне перемир’я» відбуваються влітку 2014 року. Історія однієї смерті поступово перетворюється на історію цілого покоління, на історію стосунків між дітьми та батьками, на історію зради й недовіри, сповнену комічних слів і трагічних сенсів, поєднувати які так досконало вміє Сергій Жадан. Війна триває, і жодне перемир’я не здатне загоїти завданих ран: вони й далі нитимуть, назавжди змінюючи життя людей, які зовсім не збиралися воювати.
821.161.2
І-11
І в мене був свій рідний край... : хрестоматія укр. діаспор. літ. для дітей та юнацтва / уклад. М. В. Варданян. – Х. : АССА, 2019. – 704 с.
 
У хрестоматії зібрані різножанрові твори понад 50 письменників української діаспори, призначені для дітей та юнацтва.
Вони охоплюють найбільш важливі для формування особистості теми: патріотизму, збереження національної пам'яті та традицій, віра, набуття досвіду й знань, пізнання рідного краю й відкриття чужого, невідомого досі світу.
Серед авторів, твори яких увійшли до хрестоматії - Іван Боднарчук, Іван Багряний, Володимир Винниченко, Петро Волиняк, Богдан Гошовський, Василь Дубина, Роман Завадович, Богдан Лепкий, Ольга Мак, Юрій Тищенко-Сірий, Леся Храплива-Щур, Дмитро Чуб тощо.
Видання призначене для учнів середніх шкіл, учителів, батьків, а також для всіх, хто цікавиться літературою української діаспори та вихованням молодого покоління засобами художнього слова.
Хрестоматія презентує читачам найкращі літературні здобутки української діаспори. У ній зібрано вірші, легенди, оповідання, повісті, а також короткі біографічні відомості про авторів.

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день