Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2024-06-24

726(477.411)
Д 44
Диво над Дніпром : історія Андріївської церкви крізь призму реставрації 2009-2020 рр. / Н. М. Куковальська, В. Кириленко [та ін.] ; упоряд., наук. ред. В. В. Корнієнко, вступ. ст. Н. М. Куковальська. – К. : Мистецтво, 2023. – 224 с. : кольор.іл.

Андріївська церква у Києві – це архітектурне диво над водами сивочолого Дніпра. Пам'ятка світового значення середини XVIII ст. побудована на місці, де, за переказами, апостол Андрій Первозваний поставив хрест і передрік виникнення великого християнського міста. У книзі за авторством науковців Національного заповідника "Софія Київська" розповідається про особливості першої комплексної одинадцятирічної реставрації унікальної пам'ятки.Тематично видання висвітлює три етапи проведення реставраційних робіт протягом 2009-2020 років. Перший розповідає про укріплення Андріївського пагорба, другий розкриває зміст реставрації екстер’єру святині, а третій, відповідно, – її інтер’єру, іконостаса та іншого церковного облаштування. Завдяки архівним та друкованим матеріалам, а також натурним дослідженням стало можливим відтворення первісного архітектурного задуму Ф. Б. Растреллі, відновлення живописного почерку іконописців та напрацювань майстрів декоративно-прикладного мистецтва.

391(=161.2)"08/12"
В 19
Васіна, Зінаїда.  Вбрання Київської Русі / З. Васіна ; худ. З. Васіна. – К. : Мистецтво, 2023. – 112 с. : кольор.іл.

У цьому виданні представлено найяскравішу сторінку історії українського національного костюма, а саме костюм доби Київської Русі. Авторка Зінаїда Васіна, членкиня НСХУ, художниця-етнограф, науковиця, дослідниця українського історичного вбрання, презентує реконструкції одягу цієї золотої доби історії України в усьому його розмаїтті. Авторка не тільки подає опис вбрання всіх верств тогочасного суспільства, а й підкріплює його власним ілюстративним матеріалом. Таке всебічне унаочнення теми забезпечує найкраще візуальне сприйняття вбрання цього періоду всіма віковими категоріями нашого суспільства. Значна інформативність матеріалу може бути цікавою для поглиблення подальших наукових знань з історичного костюма для художників, модельєрів, ювелірів, у театральній та кіноіндустрії. Вбрання доби Київської Русі є невичерпним джерелом пізнання нашої історії, яка на всіх етапах її формування була в авангарді загальноєвропейських цивілізаційних здобутків. 

94(477)"19"
Б 61
Білінський, Володимир Броніславович.  Герої України : іст. трилогія / В. Б. Білінський ; упоряд. А. Бережина ; Міжнар. ін-т українознав. студій. – К. : Міжнар. ін-т українознав. студій, 2023. – 512 с. : іл. портр.

В своїй праці автор розвінчує упереджену фальсифікацію біографій Нестора Махна, Романа Шухевича та Олексія Береста московською тоталітарною системою. У книзі також публікується автобіографічний розділ автора. З передмови до книги упорядника Андрія Бережини: "Володимиру Білінському вдалося лише трьома біографіями передати правду про комуністичний режим. Для її розуміння не треба товстих праць-досліджень. Варто показати життя декількох – і ви зрозумієте, як жила решта... Згадані персонажі найкраще відображають націю в момент своєї діяльності, ставши її втіленням. Водночас їхня мужність і лідерство сприяли героїзації. Махно й Шухевич ще за життя стали українськими героями, яких боялися більшовики. Тому й прагнули їх скомпрометувати, оббрехати, загубити в руїнах історії, щоб нащадки не продовжили розпочату справу. Інакша ситуація з Берестом. Він воював у червоному середовищі брехні та маніпуляцій, тому його ім'я стерли невдовзі після встановлення Прапора Перемоги на Рейхстазі..."

271.4(477)"19/20"
Г 93
Гузар, Любомир.  Спогади / Л. Гузар ; упоряд. Л. Харченко. – К. : Портал, 2023. – 416 с. : іл.

Книжка спогадів одного з творців відродженої Української греко-католицької церкви Любомира Гузара укладена на основі розмов, записаних на його прохання в 2014-2016 роках. Це пряма мова самого Патріарха, його особисте звернення до читачів. У тексті зафіксовано історію життя Любомира Гузара – дитинство в міжвоєнній Україні, юні роки в Австрії, дорослішання й пошук покликання в Америці, чернече служіння в Італії та зрештою повернення в Україну після відновлення незалежності. Однак це не тільки розповідь про події, а й духовна та інтелектуальна біографія. Книгу проілюстровано фотографіями з приватних архівів, чимало з них опубліковано вперше.

77.04(477)
П 32
Пилип’юк, Василь Васильович.  Українська художня фотографія: етапи становлення та мистецькі засади розвитку  : навч. посіб. / В. В. Пилип’юк. - 2-ге вид., перероб. і допов. – Львів : Світ, 2011. – 176 с. : фото.

В праці досліджено етапи зародження і становлення української професійно-мистецької фотографії від XIX століття до сучасності, осмислено естетичну природу мистецької фотографії, узагальнено зарубіжний і вітчизняний досвід фотомистецької справи, а також розкрито творчу лабораторію автора книжки.

39(=161.2)
У 45
Українці  = Ukrainians : іст.-етногр. монографія : у 3 т. Т. 2 / Нац. акад. наук України, Ін-т мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського ; редкол.: Г. А. Скрипник, Л. Пономар [та ін.] ; наук. ред. Г. А. Скрипник. – К. : ІМФЕ НАН України, 2005. – 256 с. : кольор.іл.

У цьому томі трьохтомної наукової праці висвітлюється питання становлення та розвитку української етнокультури, розкриваються особливості традиційної системи господарювання та культури життєзабезпечення. Книга ознайомлює читача з народними промислами та ремеслами, транспортними засобами, особливостями житла, одягу і традиційної системи харчування. Хронологічні межі роботи – XIX-XX століття.

338.48(477)
С 13
Савостіна, Юлія.  Madeinukraine. Купуй, смакуй, мандруй / Ю. Савостіна, Л. Тарапакіна, Ю. А. Огородник ; [ред. Ю. Савостіна] ; фото Д. Вакулка [та ін.]. – 2-ге вид. – К. : Саміт-Книга, 2019. – 256 с. : кольор.іл.

У цій книзі журналістка Юлія Савостіна разом зі співавторами – тревел-журналісткою Лалою Тарапакіною та гастрономічною дослідницею Юлією Авророю Огородник – розповідають про наймальовничіші куточки України, які варто відвідати, про найсмачніші ресторани та гастрономічні лавки з локальними продуктами й винами, про цікаві сувеніри, якісні речі та затишні готелі і, звісно ж, про людей, які все це створюють та підтримують. Юля, Лала та Аврора не йдуть протоптаними стежками та сходженими туристичними маршрутами. Вони весь час мандрують, аби знаходити нове, цікаве, корисне та досі незвідане, відкривати Україну і для її громадян, і для гостей. Просто розкрийте книжку і вирушайте в те місце, яке для вас обрав випадок. І, можливо, ви відкриєте для себе абсолютно нову Україну, про яку до сьогодні не здогадувалися. Усі адреси, вказані в книжці, особисто перевірені та рекомендовані авторками. Серед розмаїття цікавих місць знайшлось місце і закарпатським локаціям, зокрема в книзі є інформація про замок "Сент-Міклош", вершину Гайс Гавор на полонині Красна, а також про сироварні, ферми, броварні та ресторани нашого краю.

 


Новини

2024-07-11

15 липня святкує своє 85-річчя поет, перекладач, сценарист, член Спілки письменників України – Павло Михайлович Мовчан. З цієї нагоди пропонує вашій увазі віртуальну виставку „Глибини Слова і велич Чину”.

2024-07-09
11 липня о 17:00 запрошуємо на зустріч "Пам’ять поколінь” з колекціонером, дослідником історії Ужгорода та Мукачева Олександром Волошиним. Вхід вільний.
2024-07-05
Навіщо тисячі людей з усього світу вирушають у подорож?  „Істинне призначення вашої подорожі – це не місце на карті, а новий погляд на життя”, – стверджував  Генрі Міллер. Пропонуємо вам почитати перед початком подорожі, або й під час, книжки, сюжет яких крутиться і закручується безпосередньо довкола мандрівок та усіляких мандрівних пригод українських письменників. Почитати і надихнутися... До вашої уваги віртуальна виставка "Книгомандри з українськими письменниками".
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день