Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2024-07-25
811.161.2
Д 36
Державотворча й об’єднувальна функція української мови: реалії, перспективи / Упр. національностей та релігій Департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігії облдержадмін. – обл. військ. адмін. ; Центр культур нац. меншин Закарпаття. – Ужгород : РІК-У
Спецвип. № 42-43: Матеріали учасників науково-практичного дискурсу «Імплементація в Закарпатській області Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»: реалії, перспективи» (27 жовт. 2023 р., м. Ужгород ) / під загал. ред. О. Ляха, відп. за вип. Ю. Герцог. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 324 с.
 
У в даному збірнику вміщено аналітичні матеріали, доповіді, виступи науковців, експертів, аналітиків і представників громадськості краю з цієї тематики.
 
821.161.2(477.87)
Д 84
Дурунда, Андрій. Свіча : оповідання та новели / А. Дурунда. – Ужгород : Патент, 2024. – 464 с.
 
Кожна книга, як і людина, незвичайна по-своєму. Чим особлива ця книга? У всіх її героїв догоріла свіча. Серед них є й ті, хто зараз віддав життя у війні за Україну.
Твори розміщені в алфавітному порядку відповідно до назви. Їх чотири десятки. Чому саме стільки? Сорок для християн – число символічно-сакральне. Саме стільки днів, як стверджують, людська душа ширяє над землею після кончини людини. Через сорок днів після розп’яття Ісус вознісся на небо. Сорок днів тривав Всесвітній потоп. Сорок років єврейський народ блукав пустелею в пошуках щасливого життя.
Книжка – про вічне.
 
30(477.87)
К 36
Керецман, Н. П. Зустріч культур: українсько-чесько-словацькі культурні зв’язки австро-угорського періоду (кінець XIX – початок XX ст.) : монографія / Н. П. Керецман ; М-во освіти і науки України ; Держ. вищ. навч. заклад «Ужгород. нац. ун-т» ; Ф-т історії та міжнар. відносин. – Ужгород : РІК-У, 2024. – 188 с.
 
Монографія присвячена дослідженню культурних зв’язків українського, чеського та словацького народів в останній третині XIX – початок XX ст. Головна увага приділена маловивченим питанням взаємин  в духовній сфері. Проаналізовані напрямки та форми взаємодії в освітньому просторі; розкриті наукові зв’язки, роль особистих наукових контактів; простежені шляхи поширення української літератури в Чехії і Словаччині та чеської та словацької літератури в Україні; досліджено взаємовідносини в галузі театрального, музичного та образотворчого мистецтва. В основі монографії дисертаційне дослідження автора.
 
821.161.2(477.87)
Л 19
Лакатош, Василь. «У своїм краю шукай долю свою…» : док. повість-монолог / В. Лакатош ; упоряд. А. Дурунда. – Ужгород : Патент, 2024. – 232 с. : іл.
 
Кажуть, що доля – це шлях, написаний Богом, але пройдений людиною.
Свою путь долає і герой цієї книжки Василь лакатош з Воловця. Тут народився він та його предки і над цією підзоряною благословенною землею їхній дух витає. Він усеньке своє життя чесно служив і служить лудям отчого краю, воловецької Верховини.
А служити людям означає служити Богу. Вищої місії на Землі просто нема.
 
726(477.87)
С 40
Сирохман, Михайло. Дерев’яна церква у селі Щасливе знову під ґонтом / М. Сирохман. – Ужгород–Харків : Видавець О. Савчук, 2024. – 24 с., 30 іл.
 
У буклеті Михайло Сирохман, один з ініціаторів відновлення дерев’яної церкви св. арх. Михаїла кінця XVII ст. у селі Щасливе на Мукачівщині, розповідає про всі етапи її «дебляхизації», тобто розкриття споруди з-під бляшаної обшивки, та повернення їй автентичного вигляду: ґонтового покриття, відкритої галереї на різьблених стовпчиках та ін. Ці роботи були успішно реалізовані упродовж 2023 року коштом меценатів і зусиллями цілої команди фахівців.
 
821.161.2(477.87)
С 62
Сонливий, В. М. Я йду крізь осінь : зб. вибр. творів / В. М. Сонливий. – Ужгород ; Берегове : РІК-У, 2023. – 96 с.
 
До збірки увійшли кращі вірші автора, написані у різні періоди творчого життя. Яскраві незабутні рядки цих творів не залишать байдужими серця любителів поезії. Поет не новачок літературної ниви. Йому присущий нестандартний світогляд, прагнення до філософського осмислення життя, метафоричність та асоціативність. Літератору притаманні також пристрасність і схвильованість, своєрідні ліричні інтонації, з якими він оспівує рідний Край. Відчувається тут і зв’язок з фольклорною традицією.
 
337(477.87)
Ш 96
Шумицька, Галина. Через діалог до взаєморозуміння в мультилінгвальному просторі : регіональна рецепція мовних новацій в освітній сфері : монографія / Г. Шумицька ; ред. В. Путрашик ; М-во освіти і науки України ; Держ. вищ. навч. заклад «Ужгоро. нац. ун-т». – Ужгород : Ґражда, 2019. – 104 с.
 
У виданні розглядається мовна ситуація в Україні, передусім у Закарпатській області, від часу ухвалення закону «Про освіту» (вересень 2017 р.) до прийняття проєкту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної (жовтень 2018 р.). Стан української мови як державної мови розглядається у тісному зв’язку з суспільно-політичними явищами в Україні та світі. На основі аналізу проведених у цей період глибинних та формалізованих інтерв’ю з різними категоріями респондентів розглядається процес вибору мови, зокрема у сфері освіти, як чинник культурно-політичного розвитку сучасного українського суспільства в його західній частині – Закарпатті.

 


Новини

2024-08-29

Шановні користувачі, до вашої уваги щоквартальник "Закарпаття на сторінках преси" за І кв. 2024 р.

2024-08-23

До 50-річчя від дня народження українського поета, прозаїка, есеїста, драматурга, перекладача, співака і музиканта, фронтмена українських рок-гуртів «Жадан і Собаки» і «Лінія Маннергейма» Сергія Жадана пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя дається для любові і злості". 

2024-08-22

До дня народження доктора історичних наук, професора, публіциста, письменника Сергія Федаки пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Під покровительством музи Кліо".

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день