Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2024-08-08

Продовжуємо  вас знайомити з новими надходженнями у відділ художньої літератури, які отримано  завдяки французькому інституту в Україні, та з виданнями, отриманими в рамках проекту  «Польська полиця в Україні», організованого Інститутом Книги та фінансованого з коштів Міністерства Культури та Національної Спадщини республіки Польща у співпраці з Українським інститутом книги.

821.133.1
Н 50
Немировськи, Ірен. Французька сюїта : роман / І. Немировськи ; пер. з фр. Г. Малець. – К. : Пульсари, 2012. – 400 с. 
Передано Французьким інститутом в Україні
Написаний у вихорі історії роман "Французька сюїта" майже наживо змальовує масову втечу 1940 року, де в трагічному хаосі перемішалися долі французьких родин різних класів – від найзнатніших до найубогіших. Ірен Немировськи вдалося показати численні прояви боягузтва і зрадництва й слабкі намагання розгромленого народу згуртуватися. Зворушливий, безжальний роман з неймовірною проникливістю розкриває душу кожного француза, що переживає часи окупації, оживляючи найпотаємніші грані нашої пам’яті.
 
821.133.1
В 90
Вуяр, Ерік. Конкістадори : роман / Е. Вуяр ; пер. з фр. С. Орлова. – Х. : Фабула : Ранок, 2019. – 384 с.
Передано Французьким інститутом в Україні
Історичний роман Еріка Вуяра «Конкістадори» оповідає про захоплення іспанцями Перу. Франсіско Пісарро з братами вирушає з невеликим військом установлювати владу іспанського короля на нових землях. Вони переживають хвороби, нестачу їжі, холод, долають гори і тропічні ліси. Купка самовпевнених чужинців прагне золота і влади.
Що доведеться зробити, щоб досягти цього? Чи достойно їх винагородять за випробування і принесені криваві жертви? Завойовників чекає складний і небезпечний шлях.
 
821.162.1
В 50
Вінценз, Станіслав. Діалоги з совєтами / С. Вінценз ; пер. з пол. О. Герасим. – Вид. 2-ге. – Л. : Апріорі, 2023. – 296 с. – (Польська полиця в Україні).
Видатний польський письменник Станіслав Вінценз (1888–1971) мріяв усе життя провести в горах у селі Бистрець серед любих його серцю гуцулів, яких вивчав і описував. Проте в 1939 році совєтська окупація перекреслила ці плани: Вінценз потрапив до енкаведистської в’язниці. Письменник чудом врятувався із в’язниці, відтак нелегально через гори перебрався до Угорщини, де став біженцем. Тут його знову наздогнала сталінська навала, і йому довелося втікати далі на Захід. Під час цих драматичних життєвих перипетій письменник постійно стикався із совєтськими прикордонниками, чекістами, вояками – людьми з дуже різних середовищ, і, розмовляючи з ними, не оминав нагоди дослідити коліщатка тоталітарної машини, яка нищила його рідну Гуцульщину і загрожувала европейській цивілізації. Усі ці події Вінценз описав у книзі спогадів «Діалоги з совєтами», вперше опублікованій у 1966 році. Сьогодні, коли навала «русского міра» знову нищить Україну і загрожує Европі, спогади Станіслава Вінценза залишаються цікавими і актуальними. 
821.133.1
Б 51
Бернанос, Жорж.Вибрані твори / Ж. Бернанос ; пер. з фр. В. Шовкун. – К. : Юніверс, 2002.       
Т. 2 : Ще одна розповідь про Мушетту. Пан Невін, або Мертва парафія : [романи]. Під місяцем великі цвинтарі. – 2004. – 544 с.
  Передано Французьким інститутом в Україні
До другого тому французського письменника Жоржа Бернаноса ввійшли такі твори: «Ще одна розповідь про Мушетту», «Пан Невін, або Мертва парафія», «Під місяцем великі цвинтарі», що продовжують тему боротьби сил добра і зла за душу людини.
Ще одна розповідь про Мушетту. Напевне, це найкраща робота Бернаноса. Не дивно, що Брессон зняв по ній фільм. Дуже глибока і тонка психологічна розповідь про руйнівне зіткнення підлітка із жорстокою реальністю дорослих, спробою там вижити, але не надто вдалою. Це такий собі значно більш депресивний варіант «Ловця у житі», тільки без Голдена і без хепі-енду. Хоча Бернанос акцентує на духовних і християнських аспектах, однак повість цінна і у суто психологічному сенсі.
821.133.1
М 15
Макін, Андрій. Французький заповіт : роман / А. Макін ; пер. з фр. С. Орлова. – Х. : Ранок : Фабула, 2017. – 288 с. 
Передано Французьким інститутом в Україні
Андрій Макін, уродженець Красноярська, – один з найбільш відомих письменників Західної Європи. «Французький заповіт» – вигадана історія француженки, яка прожила життя в Росії – «країні, що заросла колючим дротом». Сюжет роману тісно пов’язаний зі справжньою біографією автора, який у 1987 році емігрував у Францію. Роман був опублікований 1995 року і став справжньою літературною сенсацією, а його творець був удостоєний Гонкурівської премії. Чудовий стиль, багата і точна мова, психологічна глибина.
Дві мови, дві крові, дві країни. Світла, вільна, замилувана красою Франція і безкраї терени імперії, яка бувала й величною, але вільною – ніколи. Люди, які опиняються на перехрестях культур та мов, там, де так дивно переплітаються людські долі, повсякчас намагаються визначити, де є те місце, яке вони можуть назвати домом. Де був дім бабусі Шарлотти: у елегантному Парижі, де кожна вуличка наповнена історією, чи у сибірській ізбі, а може у маленькому містечку на краю степу? На краю життя, в якому було кохання, голод, війна, насильство. І пам’ять, яку вона передала, як заповіт своєму онукові. Але це не була пам’ять про “загублену” Францію, а, радше, пам’ятка про те, як почуватися вільною та щасливою людиною, де б ти не був.
821.162.1
Ч-19
Чапський, Юзеф. На нелюдській землі : [роман] / Ю. Чапський ; пер. з пол. О. Герасим. – Чернівці : Книги - ХХІ, 2017. – 320 с. 
Юзеф Чапський (1896, Прага – 1993, Мезон-Ляфіт) – видатний польський художник і письменник, довголітній співробітник паризького часопису «Культура», редагованого Єжи Ґедройцем. Життя Чапського було сповнене важких випробувань і значних творчих звершень. У спогадах «На нелюдській землі» він описує один із найдраматичніших його періодів, від 1939 до 1945 року, коли митцеві довелося зазнати совєтського полону й таборів, а відтак брати участь у організації Польської армії генерала Андерса, її евакуації на Близький Схід і битві при Монте-Кассіно. Важливим завданням Чапського в Польській армії був пошук пропалих безвісти більш як 10000 польських офіцерів, як потім з’ясувалося, – розстріляних без суду і слідства совєтами в Катині. Фільм «Катинь» Анджея Вайди значною мірою став творчим переосмисленням розмов режисера з Юзефом Чапським.

 


Новини

2024-08-12

Вінілові платівки…особисто у нас відразу виникають асоціації з патефонами схожею на бутон лілії трубою і тихим поскрипуванням голки, коли мелодія закінчилася. 12 серпня відзначається День вінілових платівок і з цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Якісний звук з минулого".

2024-08-08

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день