Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2024-08-27
821.161.2.09"19"
К 75
Коцюбинська, Михайлина Хомівна.  Книга споминів / М. Х. Коцюбинська. – Х. : Акта, 2006. – 288 с.
 
Це видання підтримано фондом OSI-Zug спільно з Центром видавничого розвитку Інституту відкритого суспільства (Будапешт) та Міжнародним Фондом "Відродження" (Київ), а також Канадським Інститутом Українських Студій Альбертського університету (з Меморіального фонду ім. Марусі Онищук та Іванка Харука та з фондів Програми дослідження Східної України ім. Ковальських)
821.161.2.09"19"
А 65
Андрейчик, Марко.Інтелектуал як герой української прози 90-х років XX століття: [монографія] / М. Андрейчик ; пер. з англ. І. Андрущенко. – Львів : Піраміда, 2014. – 188 с. : іл, портр. – (Приватна колекція).
 
У першій англомовній монографії, цілковито присвяченій сучасній українській прозі 90-х років XX ст., американський учений українського походження д-р Марко Андрейчик пропонує глибокий аналіз культурного вибуху, який охопив Україну в першому десятилітті її незалежності. 90-ті роки XX ст. були періодом великого творчого піднесення, експериментів та вивільнення української культури. Митці, що з’явилися в той час, започаткували хвилю творчості, яка цілеспрямовано та наполегливо переформувала успадковані моделі.
У книжці "Інтелектуал як герой в українській прозі 90-х років XX ст." розглянуто прозу провідних авторів того часу як захопливий наратив, наповнений колоритними персонажами. Д-р Марко Андрейчик зосереджується на ролі інтелектуала у створенні пострадянської української ідентичності, відстежує злети й падіння цих героїв у процесі їх намагання переінакшити творчу сферу.
 
 
821.161.2.09"1914/1930"
І-48
Ільницький, Олег. Український футуризм 1914-1930 / О. Ільницький ; пер. з англ. Р. Тхорук. – Львiв : Літопис, 2003. – 456 с. : іл.
 
У монографії визначаються жанрові параметри роману, його значно більші, ніж у інших жанрів, але все-таки обмежені зображально-виражальні можливості. У контексті розвитку української літератури 1920-1930-х років аналізуються особливості різноманітних романних форм того часу (уривків, епізодів із роману, незавершених творів цього жанру тощо, романів у віршах), їх експериментальний характер у пошуках нових романних модифікацій. Досліджується їх гібридна міжродова і міжжанрова сутність, особливо це стосується романів у віршах, які синтезують епічний і ліричний струмені. Значна частина аналізованих романних форм уперше стає об'єктом грунтовного вивчення.
 
821.161.2.09"19"
Л 38
Левченко, Галина Дмитрівна.  Зачарована казка життя Ольги Кобилянської : монографія / Г. Д. Левченко. – К. : Книга, 2008. – 224 с. - (Психоаналітична студія).
 
У книзі пропонуються спостереження за етапами становлення творчої особистості О. Кобилянської, котра змогла репрезентувати свою жіночу інакшість всупереч патріархальності. Вихідним пунктом для аналізу власне художніх творів мисткині став висновок авторки монографії про те, що психічне життя О. Кобилянської перебувало у пошуках об'єднувального символу для узгодження природного протесту проти накидуваних зовні вимог і водночас інтеріоризованого "вторинного" застосування примусу в ставленні до свого внутрішнього життя.
32(477)"18/19"
П 19
Паска, Ганна. 
Лев Бачинський: творець соборності України  / Г. М. Паска ; за наук. ред. А. Королько ; Прикарпат. нац. ун-т ім. В. Стефаника, Івано-Франків. обл. орг. Нац. спілки краєзнавців України. - Торонто ; Львів : Фундація Енциклопедії України, 2019. - 244 с. : кольор.іл. 
 
У праці висвітлено основні віхи життя і діяльності Лева Бачинського. Проаналізовано чинники, що впливали на формування його світогляду. Простежено участь політика у передвиборчих кампаніях до вищого законодавчого органу Австро-Угорської монархії (1907 і 1911 рр.), з’ясовано зміст і напрями депутатської праці Л. Бачинського в австрійського парламенті (1907-1918 рр.). Охарактеризовано роль політика у державотворчих процесах ЗУНР-ЗОУНР, а також розкрито його діяльність у структурі Міжпартійної ради (1921-1923 рр.). У роботі досліджено напрями партійно-політичної праці Л. Бачинського в 1920-х рр. Акцентовано увагу на ролі політика у формуванні засад та ідеології УРП-УСРП. Розглянуто посольську діяльність Л. Бачинського у 1928-1930 рр.
Видання адресоване українській молоді, студентству, науковцям, краєзнавцям, учителям, жителям краю, усім, кому українська минувшина додає наснаги до суспільної праці у вивченні відомих і маловідомих постатей України, малої батьківщини.
 
821.161.2.09"192/193"
В 19
Васьків, Микола Степанович. Романні форми в українській літературі 1920-1930-х років: монографія / М. С. Васьків. – Кам’янець-Подільський : ПП Буйницький О. А., 2009. – 326 с. 
 
У монографії визначаються жанрові параметри роману, його значно більші, ніж у інших жанрів, але все-таки обмежені зображально-виражальні можливості. У контексті розвитку української літератури 1920-1930-х років аналізуються особливості різноманітних романних форм того часу (уривків, епізодів із роману, незавершених творів цього жанру тощо, романів у віршах), їх експериментальний характер у пошуках нових романних модифікацій. Досліджується їх гібридна міжродова і міжжанрова сутність, особливо це стосується романів у віршах, які синтезують епічний і ліричний струмені. Значна частина аналізованих романних форм уперше стає об'єктом грунтовного вивчення.
 
342.9(477)
А 31
Адміністративна діяльність органів поліції України: акад. курс : підручник / Т. О. Карабін, Я. В. Ступник [та ін.] ; за заг. ред. П. А. Трачук ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Ужгород. нац. ун-т". – Ужгород : РІК-У, 2024. – 316 с. 
 
У підручнику з урахуванням змін та доповнень до законодавства, розглянуто теоретично правові основи адміністративної діяльності органів поліції України; визначено мета, завдання, форми та методи адміністративної діяльності Національної поліції; з'ясовано адміністративний статус поліцейських; виокремлено специфіку адміністративної діяльності підрозділів поліції. Підручник розроблений в межах програми спеціалізації "Правоохоронна діяльність" та спрямований на підготовку спеціалістів вищої кваліфікації для органів поліції, інших правоохоронних органів.
 
330.3
А 43
Актуальні питання економіки, обліку, фінансів та управління персоналом: зб. матеріалів V Міжнар. наук.-практ. конф. (26 трав. 2023 р., м. Ужгород) / М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Ужгород. нац. ун-т", Екон. ф-т [та ін.] ; редкол.: В. В. Готра, Н. М. Гапак, М. М. Ігнатюк. – Ужгород : Говерла, 2023. – 136 с.
 
Збірник укладено за матеріалами V Міжнародної науково-практичної конференції "Актуальні питання економіки, обліку, фінансів та управління персоналом", яка відбулася 26 травня 2023 р. в ДВНЗ "Ужгородський національний університет". Матеріали авторів містять різні точки зору з теоретичних та прикладних засад активізації розвитку економіки України та її регіонів.

 


Новини

2024-08-29

Шановні користувачі, до вашої уваги щоквартальник "Закарпаття на сторінках преси" за І кв. 2024 р.

2024-08-23

До 50-річчя від дня народження українського поета, прозаїка, есеїста, драматурга, перекладача, співака і музиканта, фронтмена українських рок-гуртів «Жадан і Собаки» і «Лінія Маннергейма» Сергія Жадана пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя дається для любові і злості". 

2024-08-22

До дня народження доктора історичних наук, професора, публіциста, письменника Сергія Федаки пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Під покровительством музи Кліо".

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день