Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2024-09-13

 Продовжуємо  вас знайомити з новими надходженнями у відділ художньої літератури, які отримано  завдяки французькому інституту в Україні

821.133.1
В 31
Вербер, Бернар. ЇЇ величність кішка : роман / Б. Вербер ; пер. з фр.: С. Мартинович, М. Абрамова. – Л. : Terra Incognita, 2020. – 296 с.
«Її величність кішка» – продовження роману Бернара Вербера «Завтра будуть коти». Письменник вкотре повертається до теми співжиття видів і філософських роздумів про три стовпи цивілізації: Гумор, Мистецтво та Любов, що їх його герої, люди і тварини, пізнають через захопливі пригоди.
Вже знайома нам кішка Бастет безтурботно насолоджується життям у паризькому помешканні своєї «служниці» Наталі – адже саме так, на думку автора, коти сприймають своїх господарів. Одного разу все раптово змінюється після масового розстрілу в будинку навпроти. У місті все частіше стаються сутички між людьми, всю планету охоплює хаос, з восьми мільярдів людського населення Землі виживає лише один. Міста захоплюють щурі, витісняючи людей, котів, собак та інших тварин у гори, віддалені місцини та на маленькі острівці. Усім видам загрожує знищення, орда щурів на чолі з головнокомандувачем Тамерланом, що має доступ до людських знань і технологій, змітає все на своєму шляху. Доля людства опиняється в руках невеликої групи котів і людей на чолі з Бастет. Владна кішка намагається знайти загальне порозуміння і примирити між собою всі види. Та чи справдяться її сподівання?..
 
821.133.1(71)
Г 99
Г’юстон, Ненсі. Розколин : [роман] / Н. Г’юстон ; пер. з фр. І. Рябчій. –  Л. : Вид-во Аннети Антоненко, 2022. –  272 с.
Чотири покоління – від Другої світової війни до наших днів, – чотири покоління дітей, які хочуть батьківської любові, натомість отримують тривогу і запитання без відповідей. Роман франко-канадської письменниці Ненсі Г’юстон «Розколини» – про дітей, які хочуть жити тут і зараз, але через трагічну історію своєї родини змушені постійно озиратись на минуле. А у минулому – нацисти, Голокост, війна, діти, відібрані у батьків, зламані долі... Роман має оригінальну хронологічну та образну побудову.
У 2006 році за «Розколини» авторка отримала престижну французьку премію «Феміна». Крім цього, Ненсі Г’юстон є лауреаткою Премії Генерал-губернатора Канади за «Пісню долин» (1993) та премії «Інтер» за «Знаряддя мороку» (1996).
821.133.1(71)
Ж 81
Жорж, Каролін. Із Синтезу : роман / К. Жорж. – Л. : Вид-во Анетти Антоненко, 2020. – 160 с.
Каролін Жорж – сучасна канадська письменниця, народилася 1970 року у Монреалі. Вивчала міждисциплінарне мистецтво в Університеті Квебеку в Шикутімі й історію мистецтв в університеті Квебеку в Монреалі. Здобула Премію Жака-Броссара та Премію Генерал-губернатора Канади (2018),  FutureFest Art Prize у Великій Британії (2016), Премію Ради літератури і мистецтв Квебеку (2012) за мистецьку творчість.
У пошуках себе і абсолюту модель, яка об’їздила безліч країн, намагається врятуватись від внутрішньої порожнечі й перетнути межі реальності. І стати ідеальним зображенням завдяки своєму цифровому аватару. За футуристичними деталями високотехнологічного майбутнього ховається тотальна самотність дитини, сімейні драми й ескапізм. Це історія тіла і відображення, утворення та розпаду, загадка досконалого образу, незважаючи на смертність плоті. Авторка занурює читача в розповідь надзвичайної естетики та чистоти, яка змінює уявлення про свідомість і душу.
821.133.1
А 84
Арноті, Крістін. Мені п’ятнадцять років, і я не хочу помирати ; Не таке-то воно легке, життя : [повісті] / К. Арноті ; пер. з фр. В. Мотрук. – Тернопіль : Вид-во Богдан, 2024. – 232 с.
Перша частина автобіографічної книжки відомої французької письменниці угорського походження Крістін Арноті «Мені п’ятнадцять років, і я не хочу помирати» присвячена облозі Будапешта під час ІІ Світової війни. В ній авторка розповідає про життя мешканців будинку, розташованого на березі Дунаю, що під час кривавих боїв за місто між совєтськими та німецько-фашистськими військами протягом двох місяців ховались у підвалі свого будинку. Це враження очевидиці: дівчинки-підлітка, чиє дорослішання відбулося під артилерійськими обстрілами та нещадними бомбардуваннями її рідного міста.
Другу частину книжки – «Не таке-то воно легке, життя» – присвячено історії родини головної героїні, що емігрувала від радянського терору спершу у Задунайський край, де у них був дачний будиночок, а відтак в Австрію. Крістіні – талановитій, освіченій дівчині зі шляхетної родини – вдається умовити батьків дозволити їй поїхати у Францію, де вона сподівається стати відомою письменницею. Проте, як виявилось, знайти їй своє місце у французькому суспільстві було дуже непросто: доводиться заробляти на життя нянею та хатньою працівницею. Попри всі негаразди героїня Крістін Арноті таки втілила в життя мрію своєї юності: її роман взявся видати книгою французький видавець. Інша її мрія – народити дитину – також здійснилася.
Жахіття, пережиті мешканцями Будапешта й описані в книжці Крістін Арноті, суголосні з тими, які пережили і все ще переживають українці, що стали жертвами масштабної агресії з боку путінської Росії. 
821.133.1
П 63
Постель, Александр. Зона домінування ; Обілений : романи / А. Постель ; пер. з фр. О. Колесникова. – Х. : Фабула : Ранок, 2018. – 336 с.
«Фабула» знайомить читача з двома короткими романами молодого французького письменника – «Зона домінування» й «Обілений». Александр Постель –  безжалісний та іронічний автор, він майстерно створює тривожну і моторошну атмосферу, постійно заплутує і приголомшує читача раптовими одкровеннями. Він чудово зображує стадні реакції суспільства на голослівні звинувачення і ті справжні почуття, що ховаються під благопристойною личиною терпимості і політкоректності: ревнощі, хворобливу тривогу, бажання заподіяти біль ближньому, взаємну ненависть і байдужість.
Перша ж книжка прози молодого письменника – «Обілений» (2013) – була удостоєна Гонкурівської премії у категорії «Перший роман» і премії Ландерно у категорії «Відкриття». Не менший успіх у читачів та критики мала друга книжка автора – «Зона домінування» (2015), яка теж отримала літературну премію.
75.071(492)
П 12
Пажак, Фредерік. Ван Гог. Іскріння / Ф. Пажак ; пер. з фр. І. Рябчий. – К. : Нора-Друк, 2018. – 272 с.
Вінсент  ван Гог – нідерландський художник-постімпресіоніст, який є однією з найвідоміших і найвпливовіших постатей в історії західного мистецтва. За трохи більше як десятиліття створив близько 2100 художніх робіт, у тому числі близько 860 олійних картин, більшість з яких датовані останніми двома роками його життя. Роботи включають пейзажі, натюрморти, портрети та автопортрети, і характеризуються сміливими кольорами, а також драматичним, імпульсивним та виразним малярством.
У життєписі Вінсента Ван Гога автор переповідає самотній шлях видатного художника – з рідної Голландії до французького містечка Овер-сюр-Уаз. Ця писана і мальована біографія наголошує на маловідомих та хибно витлумачених епізодах з життя Ван Гога.
Я забув Вінсента. І все ж як розчулено я розглядав автопортрет із відрізаним вухом; цей незворушний погляд, ця люлька у кутику вуст – який холодний спокій відразу після нападу шалу; мене вразила нива, зрізана битим шляхом, що веде у нікуди, небо, якому ніби не терпиться вибухнути, круки, подібні до чорних хрестів, якими роздерто удаваний спокій цього краєвиду.
 
821.133.1
М 29
Мартен-Люган, Аньєс. Вибачте, на мене чекають   : [роман] / А. Мартен-Люган ; пер. з фр. І. Славінська. – Л. : Вид-во Старого Лева, 2022. – 392 с.
Молода й амбітна перекладачка Яель живе лише роботою, кожен її крок виважений, кожна хвилина порахована. Вимогливий шеф її дуже цінує, клієнти обожнюють, а колеги побоюються – адже часу на відпочинок вона не дає ні собі, ні іншим. Рідні та друзі давно вже забули, коли її бачили без смартфона у руках, а з домашніх посиденьок Яель за першої ж нагоди втікає зі словами «на мене чекають». Де й поділася та зухвала й вільна дівчина, яка вміла цінувати смак життя? Чому вона не шукає щось більше, ніж інтрижку на одну ніч? Мабуть, вона просто забула, як це – коли на тебе чекає не лише робота...
 

 


Новини

2024-09-16

17 вересня 1864 р. народився талановитий імпресіоніст, майстер оригінальної прози - Михайло Коцюбинський. З цієї нагоди, до вашої уваги віртуальна виставка "Аристократ духу".

2024-09-13

Шановні користувачі, для вас нові книги у Відділі художньої літературі, подаровані французьким інститутом  в Україні.

2024-09-11

18 вересня художниці Аллі Горській виповнилося б 95 років. Вона залишила помітний слід в історії українського дисидентського руху, а її трагічна смерть породила чималий резонанс. З нагоди річниці її Дня народження пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Душа українського шістдесятництва".

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день