Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2014-11-27
84(4УКР)6
Ж 79
Жолдак, Богдан Олексійович. Яблука з райського саду : оповідання і мініповісті / Б. О. Жолдак. – К. : Преса України, 2013.  336 с.  (Літературна агенція "Банкова, 2") 
 
Книга представника "київської іронічної школи" Богдана Жолдака, безперечно, принесе неабияке задоволення шанувальникам прози, котра показує життя таким, яке воно є, в якій людська сутність оголена - без "бантиків", "квіточок" і "стразів", покликаних створити ілюзію краси і відволікти від недоліків як форм, так і змісту. Це література, що цілковито вписується у процес енантіодромії, демонструючи "зустріч з тінню" - з іншим, протилежним боком існування як суспільства, так і людини.
 
84(4УКР)6
З-34
Зарівна, Теодозія. Полювання на птахів небесних : роман / Т. Зарівна.  К. : Преса України, 2013.  348 с.  (Літературна агенція "Банкова, 2")
 
Незалежно від того, відбувається дія роману в маленькому містечку чи в мегаполісі, на сценах столичних театрів чи найбільших воєнних баталій,  у старовинному замку чи на танковому полігоні, - у життєписах та вчинках героїв, звичайних та незвичайних, неухильно і скрізь проступає історія трагічних митарств людської душі, які підпільно існують під оманливою оболонкою любовного роману, у котрому відмінне знання психології  героїв демонструється разом з легкістю і впізнаваністю стилю авторки, із вмінням майстерно сконструювати сюжет і пронизливо описати любов, її осяяння і згасання,її відновлення і втрати. 
 
84(4УКР)6
М 14
Майданська, Софія Василівна. Сподіваюся на Тебе : романи / С. В. Майданська.  К. : Преса України, 2013.  576 с.  (Літературна агенція "Банкова, 2")
 
Історії, з котрих сплетено роман Софії Майданської «Сподіваюся на Тебе», формально розпочинаються в часи радянської експансії на Буковині, а закінчуються сьогоденням. Копає ж авторка набагато глибше, вводячи до тексту родинні байки головних героїв аж до сьомого коліна, дрібні деталі їх буднів, спогади дитинства, вставки записок реальної особи. Тобто все, що допомагає перетворити просто роман на книгу з відчутним філософським підтекстом, заснованим на винесеній у назву біблійній алюзії. Без цих мемуарних арабесок сюжет зводиться до схеми: він і вона, перші почуття, розлука на кілька десятиріч, раптова зустріч, реалізоване кохання, дивний фінал. А з ними книга отримує ту багатоплановість, якої від цього «кістяка» годі було чекати.
 
84(4УКР)6
С 17
Сама : антол. сучас. укр. жіноч. поезії / упоряд.: Г. Тарасюк, Т. Зарівна.  К. : Преса України, 2013.  320 с.  (Літературна агенція "Банкова, 2") 
 
Світ сучасної української жіночої поезії такий багатий, різнобарвний, талановитий і непізнаний, що зорієнтуватись у цьому безмежжі імен доволі складно.Його неможливо вмістити в одній книжці, але антологія «Сама» – якраз така спроба ознайомити читачів із творчістю п’ятдесяти п’яти відомих київських поетес різних поколінь, від тих, чий літературний дебют припав на шістдесяті роки ХХ століття до наймолодших, що яскраво заявили про себе в ХХІ столітті.
 
84(4УКР)6
Т 67
13 сучасних українських п’єс : драма / упоряд., авт. вступ. ст. Н. Козачук.  К. : Преса України, 2013.  576 с.  (Літературна агенція "Банкова, 2")
 
До збірки “13 сучасних українських п’єс” увійшли драматичні твори: Ярослава Верещака “Уніформіст“, Олександра Вітра “Ніч вовків“, Володимира Даниленка “Гроші для Йонеско“, Олександра Жовни “Експеримент“, Тетяни Іващенко “Замовляю любов“, Олександра Ірванця “Якось в Америці“, Ірени Коваль “Маринований аристократ“, Олександра Куманського “Тоталізатор“, Анатолія Наумова “Кафедра для достойника“, Олега Миколайчука-Низовця “Дикий мед у рік Чорного Півня“, Неди Нежданої “Угода з ангелом“, Володимира Сердюка “Сестра милосердна“, Григорія Штоня “День прожитих бажань“.
У представлених п’єсах українські драматурги піднімають духовні, культурні, соціальні проблеми сучасної України.
Збірка призначена для директорів театрів, режисерів, авторів, театральних критиків, літературознавців, читачів, які цікавляться сучасною українською драмою і театром.
 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день