Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2014-12-16
84(4УКР)6
К 59
Кокотюха, Андрій Анатолійович.  Червоний : [роман] / А. А. Кокотюха. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2014.  320 с.
 
Їм закидають масові вбивства вчителів. Бандерівцям місце в ГУЛАГу, де вони… Можуть бути корисними. Замість скніти в таборах ватажок повстанців Данило Червоний наводить там лад! І нехай він планує втечу, йому, героєві чи бандиту, єдиному до снаги приборкати ув’язнених злодіїв. Як це було, розкажуть три свідки: міліціонер, чекіст і ворог народу. Не шукайте Червоного ані серед мертвих, ані серед живих, шукайте серед овіяних легендою! Автор пише не чорно-білими фарбами, а намагається показати «різні правди». Драма українців, затиснутих двома тоталітарними «соціалізмами» — інтернаціональним та національним, варта, щоб про неї розповіли. В цьому сенсі роман Кокотюхи «Червоний» приречений бути прочитаним. 
 
84(4УКР)6
О-76
Острів зимового мовчання  : антол. жіночої прози / упоряд. Г. Тарасюк.  К. : Преса України, 2013.  448 с. : портр.  (Літературна агенція "Банкова, 2").
 
До антології сучасної української «жіночої» прози увійшли твори дванадцяти добре відомих українському і зарубіжному читачеві київських письменниць, які належать до літературного покоління 70-80-х років: Марії Влад, Любові Голоти, Теодозії Зарівної, Світлани Йовенко, Галини Кирпи, Софії Майданської, Галини Паламарчук, Надії Степули, Людмили Таран, Галини Тарасюк, Людмили Тарнашинської, Раїси Харитонової. Видавці зазначають: Об’єднує цих самобутніх, харизматичних, яскравих, несхожих письмом, стилем і вибором тематики прозаїків і те, що вони у своїй творчості твердо стоять на традиційних для української літератури засадах гуманізму і патріотизму, мужньо порушують гострі соціальні та морально-етичні проблеми нашого буття, глибоко переконані, що чесне і щире Слово спроможне удосконалити цей Світ і Людину в ньому.
 
84(4УКР)6
П60
Портяк, Василь. У снігах : новели / В. Портяк.  К. : Факт, 2006.  120 с.
 
Василь Портяк написав дві книги – 1984 «Крислачі» і 2006 «У снігах», відстань між ними – більше 20 років. При цьому друга книжка складається сього з 8 новел, які можна прочитати за годинку. 
Василь Портяк народився в Карпатах. З його села було багато бійців УПА, один з яких - батько письменника - був убитий енкаведистами два місяці по народженню сина, і ще два дядьки – приблизно в той же час: один убитий чекістами в Карпатах, другий – розстріляний у Києві. Ця тема є центральною у книжці «У снігах». Перша новела – «Гуцульський рік» - це короткі записи, які веде сільський дяк на полях календаря. Він ні за своїх, ні за чужих, проте змушений переховувати матір упівського командира. Їх викривають енкаведисти, а тому він знаходиться між 2 вогнів: «вночі одні (бандерівці), а вдень інші. Ці – «продав!», а ті – «банду прячеш?» (запис на Благовіщення). У передостанньому записі йому нема чого записати крім як «коли дуже йойкатись, то б’ють легше». Останній його запис – це напутнє слово дітям – не грішити.
 
84(4УКР)6
Т 21
Тарнавський, Валентин. Порцеляновий острів : повісті, оповідання / В. Тарнавський ; упоряд. В. Даниленко.  К. : Преса України, 2013.  416 с. - (Літературна агенція "Банкова, 2")
 
До книжки “Порцеляновий острів” Валентина Тарнавського (1951–2008), творчість якого залишила слід в історії української прози 80-х років ХХ століття, увійшли повісті “Дисертація”, “Нуль”, оповідання “Дерево життя”, “Супермен”, “Алібаба” та інші. Це зібрання найкращих творів письменника, які зробили відчутний вплив на естетичні пошуки найбільш глибоких прозаїків-вісімдесятників. Серед недооцінених, загублених, забутих та напівзабутих письменників Тарнавський найбільше заслуговує на повернення до активного обігу. Він був предтечею інформаційної цивілізації. Його творчість органічно поєднала найкращі традиції української та європейської прози кінця минулого століття.
“З усіх вісімдесятників Валентин Тарнавський чи не найзагадковіша постать свого покоління. Він завжди тримався осторонь і перебував у затінку літературного процесу. Хоча його творчість дивує і викликає повагу. Якби українська проза пішла за Валентином Тарнавським, то зайняла б таку нішу в сучасній європейській літературі, яку завдяки Патрику Зюскінду і Бенргарду Шлінку сьогодні займає німецька проза.
84(4УКР)6
Ч-90
Чумак, Іван Володимирович. На відстані пам’яті : [повісті, новели] / І. В. Чумак.  К. : Преса України, 2013.  304 с.  (Літературна агенція "Банкова, 2").
 
Добре відомий в Україні поет і прозаїк Іван Чумак написав і видав чимало книг, він—лауреат літературної премії імені І. Нечуя-Левицького.  Складається книга"На відстані пам'яті" із трьох повістей та тринадцяти сюжетів-оповідань – це і недавні події (Друга світова війна, Голодомор 30-х років), і сучасні негаразди й біди, і сподівання України на гідне майбутнє, порушуються проблеми морального та духовного вибору сучасної людини. Повість "На відстані памяті " - післявійськова дійсність українського села, голодне, холодне сирітське дитинство головного героя - тепер редактора "районки". "Мій батько, котрогов селі знали, як Володько, поліг "за родіну, за Сталіна" під Києвом ще в сорок першому..." "Березова каша", "Пацієнт з натурою"- повісті про  сучасне українське село, важкий труд на землі не дає гідного життя. Микиті нічим заплатити за лікування "...ми ж гроші не сіємо, ми сіємо хліб. Таки, як не крути, а хліб - усьому голова. Шкода, що дехто забуває про це. Хіба нас голодомор не навчив? Хліб є хліб. А як інакше?" 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день