Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2014-12-29
 

63.3(4УКР)6

П 60
Портнов, Андрій. Історії істориків  : обличчя й образи укр. історіографії ХХ ст. / А. Портнов ; Укр. наук. ін-т Гарвард. ун-ту, Ін-т Критики. - К. : Критика, 2011. - 240 с. : іл. - Парал. тит. арк. англ. - Бібліогр. у підрядк. прим. - Імен. покажч.: с. 231-237.
 
Книжку історика Андрія Портнова присвячено долям та ідеям, історіографічній спадщині й історіографічній рецепції українських науковців ХХстоліття - Дмитра Яворницького і Володимира Пархоменка, Івана Степаніва і Костя Гуслистого, В*ячеслава Заїкина і Віктора Петрова, Ярослава Ісаєвича і Ярослава Дашкевича та багатьох інших, знаних і менш відомих, успішних і переслідуваних, тих, хто лишався в україні за совєтів, під нацистами й/або за незалежности, і тих, кому довелося виемігрувати. Герої цієї книжки, в Краї чи в діаспорі, мусили, боронячи свою наукову свободу та право на вільну думку і творчість, шукати способи співіснувати з різними політичними системами і культивувати складність у спрощеному, ідеологічно поділеному та насиченому особистою ворожнечею в просторі, а пропоновані автором начерки інтелектуальних біографій цих науковців доводять, що їхні тексти не тільки відображали свій час, пояснювали його і творили, але й, мірою сил, намагалися йому протистояти.
     
  63.3(4УКР)4
Я 47
Яковенко, Наталя. Українська шляхта з кінця XIV - до середини XVII століття. Волинь і Центральна Україна  : [монографія] / Н. Яковенко ; Укр. наук. ін-т Гарвард. ун-ту, Ін-т Критики. - Вид. 2-е, переглянуте і випр. - К. : Критика, 2008. - 472 с. : іл, табл. - Бібліогр.: с. 415--417. - Імен. покажч.: с. 429-460. - Геогр. покажч.: с. 461-470.
 
Головним об*єктом авторської уваги є витоки та соціальна структура української знаті, її персональний і чисельний склад, правовий та майновий статус елітарних груп. Перше видання книжки, підготованої ще наприкінці 1980-х років, вийшло у світ 1993 року й одразу перетворилося на інтелектуальний бестселер, а відтак і на бібліографічний раритет, зокрема з огляду на те, що ця розвідка відкривала або й сама фактично створювала цілу предметну ділянку, відтоді активно та плідно досліджувану вітчизняними і зарубіжними науковцями. Нове видання істотно переглянуто, насамперед у фактографічному і термінологічному аспектах, виправлено та доповнено.
     
63.3(4УКР-2К)
І-49
Ілюстрована історія Києва / Н. С. Абашина ; Київ. міськдержадмін., Нац. акад. наук України, Ін-т історії України. - К. : Фенікс, 2012. - 424 с. : кол.іл. - Бібліогр.: с. 416. - Імен. покажч.: с. 417-422.  

Київ - одне з найдавніших європейських міст. Вчені Національної академії наук України, які працювали над цією книгою, прагнули донести до сучасного читача основні закономірності розвитку багатовікової історії міста. Київ народжувався на місці поселень полянського племінного союзу і поступово поширював свій політичний та культурний вплив на величезний простір Східної Європи. Будучи національним центром українського народу, він одночасно посів почесне місце в історії російського та білоруського народів. Через Київ впродовж багатьох віків здійснювалися економічні й культурні зв*язки двох Європ з різною політичною долею - Східної і Західної.  Авторський колектив використав праці своїх попередників, але подав власний погляд на багатобарвну, героїчну, часом трагічну історію міста-героя Києва - політичного, економічного і духовного центру сучасної незалежної України.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день