Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2015-12-15

85.12

Т 19
 
Тарасова, Ольга Олександрівна. 
 
Таємничий світ ляльки-мотанки  / О. О. Тарасова. - К. : Либідь, 2015. - 200 с. : кол.іл.

Запрошуємо всіх охочих до манливого світу ляльки-мотанки, яка є віддзеркаленням прадавньої культури, традицій і світовідчуття наших пращурів. Лялька-мотанка - не лише певний культурний символ. Це й потужний хатньо-побутовий оберіг, і обрядовий атрибут, і забавка для дітей і дорослих, і оригінальний сувенір, і прикраса інтер’єру оселі. Дізнатися про різновиди й призначення ляльок-мотанок, традиції, обряди й звичаї, з якими вони повя’зані, опанувати зовсім не складні способи їх виготовлення й зрештою мати напрочуд цікаве й корисне улюблене заняття на дозвіллі вам допоможе пропонована книжечка.

Для широкого кола читачів, усіх, хто захоплюється українською народною творчістю. Стане в пригоді викладачам шкіл, центрів, гуртків дитячої та юнацької творчості, майстер-класів для дорослих і дітей.  

85.103(4УКР)
У-45

 

Українські митці у світі : матеріали до історії укр. мистецтва ХХ ст. / Львів. нац. акад. мистецтв, Наук. дослід. сектор ; авт.-упоряд. Г. Г. Стельмащук ; пер. Х. Кишакевич-Качалуба. - Львів : Апріорі, 2013. - 520 с. : кол.іл, портр. 

Книга присвячена українським митцям, які змушені були покинути Україну у зв’язку з політичною ситуацією, що складається після програних визвольних змагань у XX ст. Ці митці продовжували творчо працювати поза межами Батьківщини, не відмовляючись від свого українства ні в житті ні в творчості. Щобільш, вони активно включилися у світовий мистецький процес. У виданні представлені й художники молодшого покоління, четвертої хвилі еміграції, які покинули Україну наприкінці XX ст. – поч. XXI ст., хто з метою побачити після «залізної завіси» світ, а більшість – причин економічних. Статті про художників подані в алфавітному порядку. Книга розрахована перш за все на студентів і викладачів художніх навчальних закладів та всіх, хто цікавиться українським мистецтвом.            

85.123(4УКР)

М 24

Манучарова, Н. Д. Художні промисли Української РСР / Н. Д. Манучарова ; за ред. Ю. П. Нельговський ; Ін-т худож. пром-сті, Акад. архітектури Укр. РСР. - К. : Вид-во Акад. архітектури Укр. РСР, 1953. - 82 с. : іл. - (Українське народне декоративне мистецтво ; вип. 4).

Чи знаєте ви історію українського народного декоративного мистецтва? Звідки пішли його витоки і в чому виявляється його самобутність? Які особливості розвитку українського народного мистецтва за кордоном? На ці та інші запитання дасть відповідь запропонований навчальний посібник "Українське народне декоративне мистецтво: Навч. посіб." - Захарчук-Чугай Р.В., Антонович Є.А. У ньому також проаналізовано основні вироби народного декоративного мистецтва (художні тканини, килими, одяг, вишивку, в’язання тощо) як невід’ємної складової національної духовно-мистецької культури українського народу. Окремий розділ присвячено народному декоративному мистецтву Українського Полісся — одного з найунікальніших регіонів слов’ян­ського світу. Подано відомості про народне мистецтво українців у близькому й далекому зарубіжжі.

Для студентів і викладачів мистецьких, педагогічних, гуманітарних факультетів ВНЗ, учнів художніх педагогічних училищ, професійно-технічних навчальних закла­дів художнього профілю. Посібник може бути корисним для викладачів і учнів коледжів, ліцеїв, гімназій, шкіл, керівників мистецьких студій і гуртків, музей­них працівників, організаторів туристичної діяльності, а також усіх, хто цікавиться українським народним декоративним мистецтвом.  

85.123(4УКР)

З-38

Захарчук-Чугай, Раїса Володимирівна. Народне декоративне мистецтво Українського Полісся. Чорнобильщина / Р. В. Захарчук-Чугай ; Нац. акад. наук України, Ін-т народознавства. - Львів : Ін-т народознавства НАН України, 2007. - 336 с. : кол.іл.

 

Дослідження присвячене народному декоративному мистецтву Українського Полісся, одному із найунікальніших регіонів слов'янського світу, його прабатьківщині. Основну увагу приділено комплексному аналізу усіх видів народного декоративного мистецтва, їх історії, архаїчних пластів художньо-виражальних засобів у тих районах, що найбільш постраждали від руйнівних впливів Чорнобильської катастрофи. Основи дослідження — польові автохтонні матеріали, зібрані автором, учасником у роботі експедицій з 1960 по 2008 pp.
Для мистецтвознавців, етнологів, музейників, викладачів вищих навчальних закладів, шкіл, широкого кола шанувальників традиційної мистецької культури українського народу.           

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день