Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2016-01-25

К 84
Б 87
Братасюк, Наталія Михайлівна. Скляна куля : есе, психологічні етюди про життя / Н. М. Братасюк ; передм. Л. П. Повх ; іл. А. Кльован. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2015. – 108 с. : іл.

«Скляна куля» – перша книга Наталії Братасюк, педагога та психолога за професією, в якій вона щедро ділиться з нами своєю спостережливістю, досвідом життя і мудрістю. У своїх прозових мініатюрах автор спонукає до родумів, медитації та самозаглиблення, піднімає складні психологічні проблеми у взаємовідносинах між Чоловіком і Жінкою, дає нам можливість по-новому глянути на сучасні життєві реалії.

К 85.9
Г 14
Гайдук, Василь Михайлович. О краю мій, Карпати милі : вокально-хорові твори великих форм / В. М. Гайдук. – Ужгород : Ґражда, 2015. – 400 с. : портр.

Творчість В. Гайдука відображає благодатну спадкоємність національних традицій багатьох поколінь, що споріднює його музику з творчістю українських композиторів-класиків.
Музика композитора органічно спирається на карпатську народну інтонацію, поєднує в собі динамізм і багатство розвитку, творчу «родзинку» і композиторську винахідливість, тонке відчуття специфіки вокального, хорового, оркестрового звучання. Доробок закарпатського митця включає в себе найвагоміші жанри професійної музики – концерти, поеми, кантати, ораторії, сюїти, вокальні та інструментальні цикли, музику для дітей, більше 120 романсів і обробок закарпатських народних пісень для солістів, різних складів вокальних ансамблів та хорів.

К 85.11
З-32
Заплетал, Флоріан. Дерев’яні церкви Закарпаття = Dřevéné kosteliky Zakarpati = Wooden churches in Carpathians : альбом / Ф. Заплетал ; передм. М. І. Мушинка ; уклад.: М. І. Мушинка, М. В. Сирохман ; пер. чеською М. І. Мушинка ; пер. англ. М. В. Сирохман. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші  ; Прага : Karpatia, 2013. – 120 с. : іл.

В альбомі представлено найповнішу збірку світлин дерев’яних церков Закарпаття, зроблених чеським дослідником Флоріаном Заплеталом у 1919-1925 роках, коли край входив до складу Чехословаччини. Заплетал розумів архітектурну та історичну цінність цих стародавніх пам’яток, першим почав планомірно фіксувати ії на фотографіях, а також докладати зусиль для їхнього збереження. Деякі церкви вже втрачені й дійшли до нас лише на його світлинах.

К 74.24
І-32
 Із минулого в майбутнє. Хустська школа-інтернат – гімназія ім. Івана Магули : справочное издание / редкол.: І. М. Гулянич, О. І. Каневська [та ін.]. – К. : ВІПОЛ, 2015. – 356 с. : іл.

Книга присвячена Хустській школі-інтернату та її правонаступниці – Хустській гімназії-інтернату ім. Івана Магули, їх вчителям та випускникам.
У ній розповідається про становлення, розвиток та особливості навчально-виховного процесу однієї з найкращих шкіл України, про педагогічну діяльність прекрасних учителів кількох поколінь, які щедро віддавали і віддають свій талант, енергію і любов дітям, про долі і досягнення багатьох її випукників, про навчально-виховний процес, свята і будні сьогодення та досягнення її гімназистів, а також про шляхи вдосконалення діяльності та актуальність інтернативних навчальних закладів на сучасному етапі розвитку України.

К 86.3
П 91
Пушкаш, Ласло (отець). Петро Павло Орос. Життя та мучеництво : научно-популярная литература / Л. Пушкаш ; наук. ред. С. Д. Федака. – Ужгород : Ліра, 2015. – 168 с. : фот.

Життєпис мученика Мукачівської греко-католицької єпархії написано на основі широкого кола джерел, передусім свідчень сучасників. Автор докладно розповідає про формування особистості отця Петра Ороса, його духовні студії, душпастирування.
Окремо розглянута складне питання про можливість таємного висвячення отця Петра Ороса на єпископа. Хоча остаточної крапки у цій проблемі так і не поставлено, автор наводить чимало серйозних аргументів на користь своєї гіпотези.
Біографії подвижника віри вписано у широкій культурно-історичний контекст. Через призму однієї особистості подано широку картину духовного життя закарпатських селян на початку колгоспної доби. Ретельно прослідковано священицьку діяльність отця Петра Ороса, переконливо показано, що саме вона викликала протидію тодішньої безбожної влади і привела служителя на Голгофу.
З’ясовано обставини мученицької смерті, задля чого авторові довелося провести ціле самостійне розслідування і реконструкцію подій.

К 63.3
С 40
Сірка, Йосиф. Актуально-6 : публіцистика / Й. Сірка. – Ужгород : TIMPANI, 2015. – 260 с.

Йосиф Сірка – професор Зіґенського університету та Українського Вільного Університету у Мюнхені (де викладав українську мову), почесний доктор Ужгородського національного університету, автор численних наукових і науково-популярних праць, а також підручників. Його заслугою стало введення у навчальні програми Зіґенського університету вивчення української, польської, сербо-хорватської, чеської та словацької мов.
Йосиф Сірка є засновником Німецько-українського товариства «Діалог», яке займалося гуманітарною допомогою Україні. Лауреат премії «Карпатська Корона» (2004 р.).
2007 року побачила світ перша збірка публіцистичних статтей «Актуально!», яка об’єднала матеріали, що публікувалися у пресі та Інтернеті. Вона започаткувала серію книжок, в яких автор не тільки привертає увагу до актуальних проблем в Україні, а й пропонує шляхи їх вирішення, у контексті світового демократичного досвіду.
В «Актуально 6» вміщено статті, написані у 2013-2015 роках, які публікувалися, головним чином, на сайті «Український погляд». Статті об’єднує спільна ідея – вболівання за Україну.

К 65.644
Т 41
Тимофеєв, Іван. Розвиток готельного господарства в Україні в кінці ХХ – початку ХХІ століття = Hotelarstwo na Ukrainie w koncu XX poczatku XXI wieku : научное издание / І. Тимофєєв. – Ужгород : Ґражда, 2015. – 92 с. : рис., табл. – Текст укр., пол. мовами.

Книга містить інформацію, яка стосується історії розвитку готельної справи в Україні і представляє читачам оцінку попереднього  і аналіз сучасного стану розвитку українського готельного господарства. Автор окреслює готельне господарство як основу функціонування туристичної галузі, описуючи головні властивості та методи управління в готельному господарстві, а також чинники, які впливають на розвиток готельного бізнесу.
Особливу увагу автор звернув на проблеми і тенденції розвитку готельного бізнесу в Україні. Детально був представлений сучасний стан розвитку готельної справи України, який надав змогу глибоку проаналізувати його еволюційні процеси. Також були запропоновані можливі шляхи вирішення проблем з якими зіштовхнулась готельна справа. Такі розв’язання були представлені, опираючись як на вже існуючих виданнях, так і на власних міркуваннях і досвіді автора.
Інноваційність цієї книги полягає в тому, що автор перший піддає аналізу вплив політично-економічної ситуації України на готельний бізнес.

К 85.9
Ч-45
Червеняк, Андрій Андрійович. На Говерлі сонце сходить : зб. пісень / А. А. Червеняк. – Ужгород : Ліра, 2014. – 62 с.

Збірка пісень «На Говерлі сонце сходить» – п’яте видання композитора, члена національної Ліги українських композиторів Андрія Андрійовича Червеняка.
До збірки пісень увійшли пісні на слова Івана Франка, Ліни Костенко, Сидора Воробкевича, Юрія Шипа, Василя Кобаля, Василя Габорця, Василя Густі, Ірини Гармасій, Олени Пекар, Маріанни Пак-Салай, Наталії Гумен та інших поетів про Україну, любов до матері, до рідних Карпат, до отчого дому. Автор оспівує доброту, щирість, велике та ніжне кохання.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день