Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2024-06-26

355(477)"2022/2023"
Ч 49
Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження із цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України (24.02.2022-31.08.2023): [дослідження] / А. Малинка, В. Батчаєв, Т. Дорошенко ; заг. ред.: А. Малинка, В. Батчаєв. – [К.] : [б. в.], 2023. – 406 с. : кольор.іл. – (Проєкт "Документування воєнних злочинів вчинених РФ").

Головною метою цієї роботи є створення книги пам’яті, яка збереже інформацію про масштаб злодіянь проти цивільного населення на окупованих територіях, а також ознайомить читача з факторами, які зумовили нелюдську жорстокість російської армії, видами та мотивами скоєння нею окремих воєнних злочинів. Зібрана база поєднує аналітичні дослідження та опис воєнних злочинів, вчинених на окупованих частинах Донецької, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей, а також в Автономній Республіці Крим. Вона наочно демонструє об'єм трагедії, яку вчиняють загарбники на території України.

94(363.4)"04/08"
Л 65
Ліхтей, Ігор Михайлович.  Держава франків : [матеріали до лекції та практ. занять : навч. посіб. з нормат. дисципліни "Історія та культура західноєвроп. Середньовіччя"] / І. М. Ліхтей. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 64 с.

Франкська держава, що виникла після падіння Західної Римської імперії, стала однією з найбільших у Європі в добу раннього Середньовіччя. В період своєї найвищої могутності вона охоплювала територію нинішніх Франції, Бельгії та Люксембурга, а також низки регіонів Нідерландів, Німеччини, Італії й Іспанії. Таким чином, історія Франкської держави є ніби своєрідним прологом до історії сучасних європейських держав і, передусім, Франції. Презентоване видання містить зразок лекції, в якій простежуються основні етапи розбудови держави франків, а також уривки з джерел для підготовки до практичних занять з нормативної навчальної дисципліни "Історія та культура західноєвропейського Середньовіччя" для здобувачів вищої освіти галузі знань: 01 Освіта / Педагогіка, освітнього ступеня "бакалавр", спеціальності: 014 Середня освіта, предметної спеціальності: 014.03 Середня освіта (Історія), освітньої програми: Історія.

 

94(477)"19/20"
М 68
Міфи і таємниці останнього гетьмана України: з нагоди 150-річчя Павла Скоропадського / М. В. Томенко, П. П. Гай-Нижник ; упоряд. М. В. Томенко. – К. : Артіль, 2023. – 344 с. : іл.

Науково-популярне видання, присвячене життю і діяльності останнього Гетьмана всієї України Павлу Петровичу Скоропадському та огляду головних історичних здобутків і уроків доби Української Держави (29 квітня – 14 грудня 1918 р.) У книзі також вміщено фрагменти спогадів, статей та інтерв'ю самого Павла Скоропадського та його доньок Єлизавети й Олени. Видання має на меті допомогти широкому загалові читачів відкрити для себе багато таємниць і спростувати чимало міфів про добу Української Держави на чолі з останнім Гетьманом України Павлом Скоропадським.

316.3(477)"19/20"
Я 49
Якубова, Лариса.  До свободи крізь вогонь: Україна проти рашизму / Л. Якубова. – К. : Кліо, 2023. – 432 с. : іл.

Із 2014 року  український народ мужньо протистоїть російській збройній агресії (від 24 лютого 2022 року – в умовах повномасштабної війни). Україні в ціннісній битві світів випала історична місія підвести риску під пів тисячоліттям  невпинної  брехні  й  неодноразового  відтворення  імперії  зла  в  нових  історичних формах. Нині українцям і решті світу важливо усвідомлювати, чим є путінська Росія, чим є російський "народ", які процеси лежать в основі сучасних подій і чи можливі їхні деконструкція та знешкодження. У  цій  книжці,  аналізуючи  зародження  та  еволюцію  "русского  мира", авторка  досліджує,  зокрема:  як  Росія  провалила  завдання  посттоталітарного  транзиту  й,  замість  залікувати  рани  комунобільшовизму,  перетворилася на новітню тоталітарну систему; якими є підвалини відродження російського  імперіалізму і з яких компонент він складається; як відродження імперії стало новою-старою національною ідеєю Росії; як політтехнологія "русского мира" стала фундаментом рашизму; чому геноцид українців набув новітніх історичних форм; чому колективний Путін розглядає Україну як фронт онтологічної битви Європи та Євразії; чи залишилися запобіжники для наростання масового мілітаристського психозу росіян; зрештою – як подолати онтологічне зло й надійно зачинити браму безодні.

 

323.1(477)"1944/1953"
М 70
Міцель, Михайло.  У пошуках цапа-відбувайла: фобії пізнього сталінізму в Україні (1944-1953) / М. Міцель ; Нац. ун-т "Києв.-Могил. акад.", Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. – К. : Дух і Літера, 2023. – 352 с. : іл.

Підготовка книги документованих нарисів про ситуацію єврейської меншини України в роки розвинутого сталінізму відбувалася в трагічний час великої війни проти російської навали, що неминуче викликало роздуми про типологічний збіг між пізнім сталінізмом і путінізмом. Демонізація євреїв за часів Сталіна і відверта антиукраїнська пропаганда путінізму мають те саме тоталітарне коріння. Тоталітарні режими існують за рахунок пошуку ворогів як засобу мобілізації охлосу. Книга розповідає про ксенофобську атмосферу останнього десятиліття сталінського режиму (антисемітські інциденти 1943–1945 рр., еміграція та міграція, переслідування представників творчої інтелігенції, уявлення про євреїв у масовій свідомості та міфології, «справа лікарів» тощо). Перед нами – документальна спадщина деградованого суспільства, втілення імперської, сталінсько-путінської мрії про єдиний народ.

94(477)"16"
С 20
Сас, Петро Михайлович.  Гетьман Сагайдачний – бич Господній московитів / П. М. Сас.– К. : Кліо, 2023. - 360 с. : іл.

Темою книжки є значущі бойові звершення запорозького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, якими він уславився на морі і на суходолі. Розглянуто очолений ним морський похід запорожців 1616 р., що завершився здобуттям потужної турецької фортеці Кафи. Основну увагу приділено докладному висвітленню бойових дій війська П. Сагайдачного під час польсько-московської війни 1617–1618 рр. Розкрито стратегію і тактику боротьби українських козаків із московитами, зокрема на прикладах масштабних бойових рейдів підрозділів П. Сагайдачного теренами Московського царства, форсування козаками великих водних перешкод, ведення ними облоги ворожих фортець. Простежено перебіг Тугалеськоколоменської операції, а також генеральної битви царських сил із запорожцями під Донським монастирем. Акцентовано на висвітленні подій, пов’язаних із штурмом військами Речі Посполитої столиці Московії.

341.7(477)"09/195"
Г 95
Гуржій, Олександр Іванович.  У лабіринтах української дипломатії : від князів. доби до початку XX ст. / О. І. Гуржій, О. П. Реєнт. – К. : Арій, 2023. – 352 с. : iл.

У новій книзі знаних українських істориків О. І. Гуржія та О. П. Реєнта схарактеризовано історію українських дипломатичних відносин із різними державами впродовж тривалого періоду, починаючи від часів Київської Русі й завершуючи добою Української Держави Павла Скоропадського й Української Народної Республіки. Основну увагу приділено внутрішнім і зовнішнім чинникам, які визначали особливості української дипломатії. Проаналізовано успіхи й невдачі вітчизняної зовнішньої політики. Осмислено внесок багатьох державних діячів у становлення української дипломатії. Книгу адресовано широкому колу читачів, які цікавляться історією України й небайдужі до її успіхів на міжнародній арені.

 


Новини

2024-07-11

15 липня святкує своє 85-річчя поет, перекладач, сценарист, член Спілки письменників України – Павло Михайлович Мовчан. З цієї нагоди пропонує вашій увазі віртуальну виставку „Глибини Слова і велич Чину”.

2024-07-09
11 липня о 17:00 запрошуємо на зустріч "Пам’ять поколінь” з колекціонером, дослідником історії Ужгорода та Мукачева Олександром Волошиним. Вхід вільний.
2024-07-05
Навіщо тисячі людей з усього світу вирушають у подорож?  „Істинне призначення вашої подорожі – це не місце на карті, а новий погляд на життя”, – стверджував  Генрі Міллер. Пропонуємо вам почитати перед початком подорожі, або й під час, книжки, сюжет яких крутиться і закручується безпосередньо довкола мандрівок та усіляких мандрівних пригод українських письменників. Почитати і надихнутися... До вашої уваги віртуальна виставка "Книгомандри з українськими письменниками".
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день