Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Гарапко Іван Іванович
Народився :30.09.1909
Місце народження: с. Завидово Мукачівського району Закарпатської області.
Біографія. Скульптор.
Син простого селянина з дитинства мріяв стати майстром столярної справи, тому саме любов до дерева привела його в так звану “різьбярську школу” села Ясіня, де викладали відомі народні майстри Густав Холєшковський, Отто Єлен та Вацлав Фулік У 1939 році закінчив скульптурний факультет Вищої художньо-промислової школи в Празі (Чехія). Викладачі з фаху: Й. Маржатка, К. Дворжак, Я. Лауда.
В 1945 році скульптор нарешті зміг повністю віддатися благородній справі виховання кількох поколінь наших художників і скульпторів, адже відтоді й аж до виходу на пенсію в 1974-му він працював педагогом, а з 1946 по 1958 рік (у найскладніший повоєнний період становлення освітнього закладу) був директором училища прикладного мистецтва. Але й після того, як улюблений багатьма митцями вчитель вийшов на заслужений відпочинок, його досвід і талант були потрібні багатьом. У 1984 році, коли при обласній організації Спілки художників УРСР утворилася секція скульптури, Івана Івановича запросили стати її першим головою. Все життя митця проходить у роботі над скульптурами, які він виліплює з глини, пластиліну, відливає в гіпсі, вирізьблює з дерева та мармуру. Чимало його робіт брали участь у всесоюзних виставках, скульптури прикрашали головні площі кількох закарпатських міст і сіл, а меморіальні дошки, виготовлені майстром, прикрашають ужгородські будинки.
Член Національної Спілки художників України з 1947 року.Учасник художніх виставок: обласних — з 1947 року, всеукраїнських та всесоюзних — з 1972 року.
Помер у 2001р.
Лауреат обласної премії ім. Й. Бокшая та А. Ерделі в галузі образотворчого мистецтва  1999р.   
Заслужений художник СРСР     

ПосиланняОписІнше
Літераті, Тетяна. 100 років від дня народження скульптора Івана Гарапка [Текст] / Т. Літераті // Ужгород. - 2009. - 3 жовт. - С. 6. : портр.     
http://www.carpathia.gov.ua/ua/publication/content/2683.htm     

Фото скульптора
Охорони природи 1977 р. Дерево, різьба, 106,5x52x37. Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая
Купальниця 1995 р. Дерево, різьба, 95x38x31 см. Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день