Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Баник Михайло Іванович
Народився :09.10.1926
Місце народження: с.Вербовець Виноградівського р-ну Закарпатської обл.
Біографія. Народився М.І.Баник у багатодітній сім’ї. ще під час навчання у народній школ пробудився в нього інтерес до малювання. В 1943р.його як і багатьох закарпатських юнаків, вивезли до Угорщини у робітничій концтабір. У 1945р. після визволення з табору і повернення на Закарпаття закінчив горжанську школу і поступив до Ужгородського художнього училища. Закінчивши його кілька кілька років працював на Рахівщині, потім в Закарпатському державному архіві. І весь час кожну вільну годину віддавав малюванню, створивши чимало живописних і графічних робіт.

З 1954р. М.Баник – на творчій роботі: спочатку художником Закарпатського музично-драматичного українського театру, потім художником на будівництві Братської ГЕС. Остання робота дала йому багато вражень, збагатила тематику творчості, додала життєвого досвіду.

У 1984р. за путівкою Спілки художників України він працював на творчій Седків, де у той час перебувало чимало провідних живописців і графіків колишнього Союзу. Для закарпатського митця це була добра школа професійної майстерності. Серед доробку М.Баника чимало вдалих полотен, зроблених саме на творчій базі та її околицях.

У 1988р. в Ужгороді відбулася його перша персональна виставка під девізом «Мій рідний край – квітуче Закарпаття».
Заслужений майстер народної творчості України  2007   
Почесний громадянин міста Ужгорода  2008   
Орден Ярослава Мудрого ІІІ ступеня  2007   

ПосиланняОписІнше
Баник, Михайло. Михайло Баник: "Я навіть вдячний моїм недоброзичливцям, бо через своє несприйняття вони вберегли мене від багатьох хибних кроків " : [розмову із худож., заслуженим майстром народ. творч. України... / вела Олена Макара] / М. Баник // Ужгор     
Мейсарош, Михайло. Про ужгородського Дон Кіхота написав ужгородський Сервантес: [презентація кн. А. Дурунди "Художник і бунтар, або Вічний Дон Кіхот" про відомого худож. М. Баника] / М. Мейсарош // Старий Замок. Паланок. - 2010. - 25-31 берез. - С. 22.      
Метзгер, Оксана. Гімн рідним Карпатам: [про худож. М. Баника] / О. Метзгер // Світ Карпат. - 2006. - № 7 (серп.-верес.). - С. 37.     
Сможаник, Василь. Творчий шлях Михайла Баника : [худож.] / В. Сможаник // Культуролог. джерела. - 2008. - № 1. - С. 38-40.      
Сможаник, Василь. "Тобі, рідний краю, і честь, і любов...": До 80-річчя з дня народження Михайла Баника: [худож.] / В. Сможаник // Календар "Просвіти" на 2006 рік. - Ужгород : Закарпат. край. т-во "Просвіти", 2006. - С. 142-144.     
Художник Баник прийшов до читача : [в кн. А. Дурунди "Художник і бунтар, або Вічний Дон Кіхот" (Ужгород : Гражда, 2010) ; розмову із М. Баником / вів М. Ряшко ] / М. Баник // Трибуна. - 2010. - 20 берез. - С. 13. : фото ; Срібна Земля. - 2010. - 19 берез     
http://новости-закарпатья.com/ukr-news-3237-Klenova-spovid-zakarpatskoho-khudozhnyka-Mykhaila-Banyka      
http://gazeta-uzhgorod.com/?p=629      
http://uzhgorod.net.ua/news/32147      

Фото художника

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день