Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Коложварі Федір Жигмундович
Народився :29.06.1928
Місце народження: с. Гудя Виноградівського району Закарпатської області
Біографія. У 1946р. став студентом Ужгородського училища прикладного мистецтва. І вже тоді у студента Ф.Коложварі виявився талант не лише художника-живописця, а й художника-порадника, до зауважень, порад якого уважно прислухались колеги-студенти
Після закінчення училища в 1951р. його призначили методистом образотворчого мистецтва Закарпатського обласного будинку народної творчості, де Федір Жигмундович працював багато років.
Як художник, закоханий у рідний край, Ф.Коложварі віддає перевагу пейзажу, натюрморту, хоча чимало у його творчому доробку й жанрових робіт і портретів.
Його численні акварелі виставлялись і на обласних виставках, і у Києві, у Кошицях, Ніредьгазі. А такі роботи, як «Тюльпани», «Дощ пройшов», «Дума про працю» постійно приписані в обласній картинній галереї. Починаючи з 1958р. роботи Ф.Коложварі експонувались на всіх виставках художників Закарпаття. А в 1972р. та в 1979р. в Ужгороді відбулись персональні звітні виставки митця.
За багаторічну і плідну роботу на ниві культури Ф.Коложварі у 1975р. присвоєно почесне звання не тільки як художника-живописця, а й пропагандиста культури, вихователя майстрів з народу.
За роки роботи Ф.Коложварі організував і провів понад 60 обласних виставок творів народних майстрів, а також багатьох звітних персональних виставок на місцях і за кордоном.
Ф.Жигмундович працює щодня, шукає нові теми, творить.
Заслужений майстер народної творчості України   1975р.   

ПосиланняОписІнше
К85.14 К 61 Коложварі, Федір Каталог персональної виставки, присвяченої 70-річчю від дня народження Заслуженого майстра народної творчості України Федора Коложварі / Ф.Коложварі . - Ужгород: Ужгородська міська друкарня, 1998. - 20 с.     
Мейсарош, Олена. Із наближенням до майстра Коложварі [Текст] : [про роботу ОЦНТ та знайомство з худож. Ф. Коложварі] / О. Мейсарош // Культуролог. джерела. - 2005. - № 3-4. - С. 58-60.      
Тищенко, Софія. Своєю дорогою [Текст] : [про худож. Ф.Ж. Коложварі] / С. Тищенко // Культуролог. джерела. - 2005. - № 2. - С. 50-51. : фото      
http://vin-library.do.am/main66-45.html     

Натюрморт з квітами 1989р. Полотно, темпера, 69х85
Весняний натюрморт 1990р. Полотно, олія, 64х65
Дорога на Веречанський перевал 1983р. Полотно, олія, 70х100
Сонячна зима 1990р. Папір, акварель, 40х50

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день