Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Горват Ганна Андріївна
Народився :05.11.1924
Місце народження: м. Берегово Закарпатської обл.
Біографія. Скульптор. Член Національної Спілки художників України з 1963 року. . Учасниця обласних, всеукраїнських, всесоюзних та закордонних художніх виставок з 1958 року. Працювала в жанрі малої пластики, модельєрному мистецтві та в галузі садово-паркового мистецтва. Працювала на цегляному заводі, декоратором міського кінотеатру, районного Будинку культури, торгівлі, була журналісткою обласної угорської газети "Карпати ігаз со", звідти і пішла на пенсію. Одночасно захоплювалася скульптурою, керамікою, медалями.
Разом з основною роботою вела гуртки малювання, до неї приносили перші свої твори поети, письменники. Разом з вчителем Гізеллою Драваї керувала літературною студією, створеною при редакції районної газети, багато сил та енергії віддавала благоустрою Берегова, допомагала людям, які опинилися в складному становищі, рятувала культурні цінності краю.
В молоді роки захоплювалася етнографією, товаришувала з головою Угорського товариства народних університетів Калманом Бендом, своєю подругою вважає її видатний угорський професор історії Агнеш Варконі. Працівники телестудій Києва, Москви, Ужгорода, Пейчев, Будапешта створили декілька портретних відеофільмів про неї та її творчість. Навідувалися до неї і працівники Берлінської студії "Інтербачення". Вона - художниця широких і багатогранних масштабів.
Кілька разів була учасницею міжнародних виставок ФІДЕМ.Твори експонувалися у Варшаві, Будапешті, Берліні, Бухаресті, Кошіце, Ніредьгазі. На Всесоюзній виставці медальєрного мистецтва у Москві нагороджена срібною медаллю (1971 p.).
Твори закуплені Дирекцією виставок Національної Спілки художників України.
Оригінальна, самостійна особа, її характер формувався під впливом довкілля, у свою чергу, вона сама завжди впливала на людей, що її оточували
Кожна її скульптура - це символ, знак часу. І, звичайно, в першу чергу люди, які її оточують. Завжди можна побачити знайомі обличчя. Є і улюблені сюжети, один з них - це жінка, мати. За сільською традицією в хусточці, з розумними, сумними очима - жінка, що пережила знегоди і біди, але не зломлена, а жива і сильна. Характерною рисою творчості художниці є безмежна любов до Батьківщини, рідної землі, глибока повага до людей фізичної праці, постійні пошуки нових форм зображення дійсності, сміливе експериментування.
Вона широко відома і своїми невеликими прозаїчними творами, які друкувалися на сторінках обласної угорської газети "Карпаті ігаз со", закарпатському "Календарі". У видавництві "Карпати" в 1965 році вийшла її книга "Порушена тиша", в якій вона звертала увагу читачів на деякі важливі мотиви культурного життя Берегово.
Померла 2005 року.
Заслужений художник України  1996   

ПосиланняОписІнше
За сприянням "Рідного Закарпаття" У Берегові відкриють будинок-музей скульптора Ганни Горват [Текст] // Старий Замок. Паланок. - 2005. - 18-24 серп. - . С.3.      
Скіталінська, Н. Художниця Г. Горват подарувала всі свої твори Берегову [Текст] / Н. Скіталінська // Новини Закарпаття. - 2005. - 13 серп. - . С.4.      
http://beregovo.info/index-38.htm     
http://zakarpattya.net.ua/News/91250-U-Berehovi-vidkryiut-muzei-khudozhnytsi-Hanny-Horvat     

Стара 1992р. Папір, кольоровий олівець, 40x25 см.
Іштванко 1990 р.,Терракота, 50x20 см.

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день