Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Гангур Василь Михайлович
Народився :10.12.1945
Місце народження: с. Копашнево Хустського району Закарпатської області.
Біографія. У 1968 р. працював художником-оформлювачем у художньо-рекламній майстерні Закарпатської облспоживспілки і навчався в Ужгородському училищі прикладного мистецтва. Педагоги-Свида В.І., Берец В.І., Петкі Ш.Ф., ДемидюкВ.І.

У 1971 р. закінчив навчання в училищі прикладного мистецтва, відділ художнього розпису, отримав диплом художника-майстра і був переведений на посаду інженера-художника по рекламі, оформленню і декорації.

3 1977 р. - студент художньо-графічного факультету Одеського державного педагогічного інституту.

У 1982 р. закінчив художньо-графічний факультет Одеського державного педагогічного інституту. Викладачі з фаху: народний художник України Злочевський П.О., Недошитко О.М., Власов.В.Д., Єфіменко В.Г.

1980-1983 pp. - викладач рисунку, живопису, композиції в Ужгородському училищі прикладного мистецтва.

З 1988 р. - член Національної спілки художників України. 1990 - 1991 pp. - робота в художфонді на посаді мистецтвознавця. З 1991 р. переведений в творчу групу Закарпатської організації Національної Спілки художників України.

Діалог художника з природою продовжується в його натюрмортах. Предметний світ цього жанру в мистецтві В.Гангура негучний, без-хитрісно-простий і невибагливий: здебільшого це скромні польові квіти у керамічних глечиках або прозорих склянках, рідше фрукти з батьківського саду, живописно розташовані на домотканій скатертині - все, здавалося б, непрезентабельні речі. Однак, в уяві художника вони є уособленням краси, гармонії і нескінченного багатства та розмаїття проявів природи, свідченням багатозначної непростоти нашої екзистенції. Натюрморти художника засвідчують його талант розпізнавати в простому - багатозначне, в скромному - величне, в непримітному -суттєве. Вони, як і краєвиди, виконані технікою акварелі по мокрому (з використанням зволоженого аркушу). Послуговуючись широкими можливостями цього різновиду акварельного письма, автор досягає нескінченного багатства формотворчих нюансів. Мерехтливі вібруючі кольори м'яко ліплять живописні об'єми, розмиті обриси яких розчиняються і тануть в тремтливому розсіяному світлі, надаючи малярським образам хвил юючої одухотвореності, ліричної настроєвості.

У мистецтві В.Гангура дивовижним чином безконфліктно уживались дві, здавалося б, полярні тенденції - зовнішня правдоподоба і умовні форми візуалізації, впізнаваність життєвих реалій і метафоричність творчих ідей та фантазійних уявлень. Це допомагало художникові уникнути одноманітності образних задумів, повторюваності зображальної лексики та малярських висловів.

Ще одна яскрава грань дарування В.Гангура - сюжетна творчість. Наділений своїм особистісним оригінальним відчуттям життя і світу, митець ненав'язливо, але переконливо вводить глядача в простір своїх філософських роздумів, міркувань і фантазій над проблемами нашої екзистенції. Цим творам притаманні вивільнення пружної пластичної форми, динамічність силуетів, загострена виразність ліній - все це підкреслює внутрішню значимість малярської оповіді. Цьому сприяє і використання змішаної техніки, яка надає роботам додаткових емоційно-образних відтінків.

Як і у краєвидах картинна образність сюжетних асоціативних композицій художника є гармонійною, узлагодженою і одухотвореною. Живописні рефлексії дійсності підносяться автором над проявами прозаїчності і буденності. Він прагне візуалізувати такі складні духовні категорії і неоднозначні етичні поняття як любов і творчість, одвічний колообіг життя і невичерпна життєдайність землі, щирість людських взаємин і здобутки та втрати людської цивілізації....

Теплий потік емоційних вражень давно минувших років безтурботного дитинства воскрешають твори "Спогади про дитинство", "За старим парканом". Над реаліями життєвої суєтності і дріб'язковості підносять глядача поетичні полотна "Біле місто", "Музичні акорди", "Осіння мелодія", "Спогади про літо", у яких художником малярською мовою образотворення закодовано таїну нашого буття. Глибоких філософських підтекстів сповнені композиції "Вершник", "Проникнення", "Фантазії". Ідею нескінченності життєтворчих процесів в природі розкривають живописні праці "Весняна прохолода", "Дерево", "На крутому березі", "Скелі", "Заплутався вітер", "Наша земля". Поштовх для глибоких роздумів про шляхетність призначення творця в житті дають авторські праці "Продовження традицій", "На етюдах", "Народна готика", "Звучить мелодія", "Народний мотив". Про красу високих людських почуттів розповідають живописні сповіді художника "Закарпатські вечорниці", "Теплі взаємини", "Ліричний мотив", "Одвічний мотив", "Танок залицяння".

Одвічні закони буття, у колі яких існує наш мінливий і неоднозначний світ, автор передає за допомогою складних візуальних систем: ритмічною структурою композицій, архітектонічною виваженістю динамічних кольорових площин, побудованих на поліфонії звучного інтенсивного багатобарв'я.

Малярське соло художника обірвалося несподівано-передчасно. Залишались нереалізовані творчі ідеї та задуми. Однак його мистецький спадок збагатив нас духовно, поповнив скарбницю нашої образотворчої культури.

Помер у 2005р.
Лауреат обл. премії ім. Й.Бокшая та А.Ерделі  2002   
Лауреат міжнародної премії "Карпатська корона"  2005   

ПосиланняОписІнше
Біксей, Л. Рік невиповненого 60 - річчя Василя Гангура [Текст] / Л. Біксей // Новини Закарпаття. - 2005. - 10груд.-. с.13.     
Василь Гангур - лауреат Міжнародної премії "Карпатська корона" [Текст] : [про худож.] // Карпат. світ. - 2005. - № 1. - С. 182-185. : портр., фото.     
Гангур, В. Несподівана пісня Василя Гангура. До 60-річчя від дня народження [Текст] : [Інтерв`ю з В. Гангуром яке відбувалося в лютому 2005р.]/Вів Й. Баглай / В. Гангур // Трибуна. - 2005. - 10груд.-. с.13     
http://www.gangur.com.ua/avtor.php     

Фото художника
За селом 2005 р. Ватман, акварель, 82 / 59 см. Знаходиться у приватній колекції художника
Гірський натюрморт Картон, акварель Розміри 46 / 35 см. Знаходиться у приватній колекції художника
Зима в лютому 2002р Ватман, акварель 41 /59 см. Знаходиться у приватній колекції художника
Народні традиції 2002р. Картон, акварель 41.5 / 62 см. Знаходиться у приватній колекції художника
Пейзаж Карпат 2004р. Ватман, акварель,41 / 59 см Знаходиться у приватній колекції художника
Польові квіти 1997р. Акварель, картон 58 /41 см. Знаходиться у приватній колекції художника
Турбаза Жденієво 2002р. Акварель, картон, 41.5 / 59 см. Знаходиться у приватній колекції художника
Іриси 1997р. Акварель, картон 58 / 41 см. Знаходиться у приватній колекції художника
Яскрава осінь 2001р. Акварель, картон 53 / 64.5 см. Знаходиться у приватній колекції художника

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день