Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Безверхнєв Федір Павлович
Народився :24.08.1918
Місце народження: с. Каверзіне Іванівської області Російської Федерації
Біографія. Народився у 1918 році, в невеликому селі Каверзіне Іванівської області Російської Федерації. Тут, на узбережжі великої річки Волги, пройшло його дитинство. Скільки пам’ятає себе, його приваблювали різноманітні пейзажі, хотілось передати побачене на папері, тому йшов на живописні береги Волги з простим олівцем і зошитом та намагався відобразити оточуючу красу.

В 1939 році, після закінчення школи, був призваний в 333-ій Стрілецький полк, який дислокувався в Брестській фортеці.

Потім була війна і він, разом з мільйонами інших, опинився в складному круговороті військових подій.

За роки війни в його блокноті з’явилися замальовки, які відображали побачене: спалені ворогом села, розвалені міста – страшні картини гітлерівського вторгнення на рідну землю.

Кінець війни застав Федора Павловича в Закарпатті - одному з самих мальовничих куточків України. Працювати в Закарпатті Федір Павлович Безверхнєв почав вчителем в Ужгородській середній школі №1, в якій організував гурток малювання, котрий згодом переріс в солідну студію.

З 1948 року Федір Павлович займається живописом. Його улюблені жанри - пейзаж і натюрморт, але є в його доробку і вдалі портрети та фігуральні композиції. Одну з його тематичних робіт було подаровано музею у Брестській фортеці.

В 1980 році Федору Павловичу було присвоєне звання заслуженого майстра народної творчості України, що далеко не повністю відображає оцінку його як художника, ім’я якого відомо за межами України.

Федір Павлович - активний учасник міських, обласних виставок самодіяльного образотворчого мистецтва, за що неодноразово нагороджувався грамотами, дипломами оргкомітетів виставок.

Багато років талановитий художник обирався членом обласного об’єднання художників і майстрів декоративно - прикладного мистецтва. А в 1997 році прийнявся реанімувати роботу Ужгородського творчого об’єднання “Барви Карпат”.

Закоханий в природу Закарпаття, Федір Павлович малює багато пейзажів, в яких кожна частинка природи просіюється через його сприйняття, отримуючи неповторне звучання і в кожному пейзажі є свій настрій.

З кожним новим полотном відроджувався і сам художник, сильний і непохитний перед життєвими проблемами, як і його картини.

Заслужений майстер народної творчості України    1980 

ПосиланняОписІнше
Кобаль, Василь. Подарований небом талант: [про худож. Закарпаття Ф. Безверхнєва] / В. Кобаль // Новини Закарпаття. - 2011. - 15 січ. - С. 21.     
Львівська , М Життя коротке, мистецтво вічне: [Засл. майстер нар. творчості України Ф. Безверхнєва] / М Львівська // Вісті Ужгородщ. - 2005. - 8 жовт. - . С. 5.     
Підгорна, Марія. Тепло його картин : [про засл. майстра нар. творчості України Ф. Безверхнєва] / М. Підгорна // Вісті Ужгородщ. - 2011. - 11 лют. - С. 5.      
http://www.fedor-art.com/ua/gallery-ind.htm      
http://rus.uz.ua/index.phpoption=com_content&view=article&id=80&Itemid=84      
http://www.lviv.mid.ru/doc/vistavka_Bezverhneva.htm      

Фото художника
Березова алея 1984 ДВП, 60 см х 50 см.
Бузок в скляній вазі 1994 Полотно, 70 см х 60 см.
Бузок з лимонами 1994 Полотно, 65 см х 75 см.
Весняне різнобарвя 1994 р. Полотно, 60 см х 70 см.
Натюрморт: Піони 1997 р. Полотно, 60 см х 75 см.
Вечірній натюрморт 1989 ДВП, 70 см х 65 см.
Осінній потічок 1982 Полотно, 70 см х 55 см.
Портрет дружини художника 1980 р. Полотно, 80 см х 60 см.
Під Невицьким 1996 р. Полотно, 60 см х 80 см.
Рози в скляній вазі 1986р. Полотно, 75 см х 50 см.
Річка Уж 1992 р. Полотно, 60 см х 80 см.

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день