Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Громовий Олександр Григорович
Народився :06.01.1958
Місце народження: с Краснопілля Березанського району Миколаївської області.
Біографія. Живописець. У 1987 році закінчив Ужгородський державний університет, у 1993 році — художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту ім. К. Д. Ушинського. Викладачі з фаху: Борисюк 3. Д., Уреньов В. П.
Член Національної Спілки художників України з 1995 року. Учасник обласних, всеукраїнських та закордонних художніх виставок — з 1986 року. Твори закуплені Міністерством культури і мистецтв України, Сумським художнім музеєм.
Персональні виставки: 1994 р. — м. Ужгород, 1998 р. — м. Ужгород, м. Москва (Росія), 1999 р. — м. Тісауйварош (Угорщина), 2000 р. — м. Мішкольц (Угорщина).

Глибоке знання як світової, так і української історії, в тому числі, рідного Карпатського краю, може й непомітно, але не могло не відобразитися в картинах Громового. Чіпким взором намагаюся охопити і загальний контекст окремих робіт, і проникнути в саму невидиму суть зображеного. Захоплює і широка манера письма широким мазком, і соковитість, і насиченість кольорів у пейзажах, та зачаровують оригінальні із елементами від великих французів – кубістів, і таким собі ніжним сумом від голландців, натюрморти Громового.
Магнетичний вплив мають натюрморти митця. На них наче застигли, і наче в русі – білі і жовті тюльпани, груші, вази, сині казково-феєричні квіти, зібгані білі скатертини, до яких можна доторкнутися, настільки живо і реалістично вони зображені. Важко не згадати міські пейзажі південних країв України, картини випромінюють теплий, добрий дух Причорномор’я і жовте світло крізь шибки будиночків, теж доброзичливе.
Непересічний митець крокуючи своїм шляхом, мав чимало і персональних виставок, і приймав участь у колективних, в Україні, Росії, Словаччині, Угорщині. Його картини знаходяться в різних музеях і приватних збірках багатьох країн.
Лауреат обласної премії ім. Й. Бокшая та А. Ерделі  За кращий новаторський твір, серію творів "Натюрморт"  2016 

ПосиланняОписІнше
Громовий, Олександр. "Тибет треба знаходити у самому собі" : [спілкувався із худож. / В. Зубач] / О. Громовий // РІО. - 2009. - 14 листоп. - С. 28.      
Громовий, Олександр. "Людям треба прийти до тями", - каже художник й історик Олександр Громовий : [розмову / вів В. Зубач] / О. Громовий // Фест. - 2010. - 25 лют. - 3 берез. - С. 14.     
Громовий, Олександр. Олександр Громовий: "Хочу нарешті сказати правду!,.": нетрадиц. інтерв`ю з істориком і худож. не про його полотна, а просто про життя : [розмову / вів В. Зубач] / О. Громовий // Срібна Земля. - 2010. - 5 берез. - С. 5. : фото О. Гром     
Громовий, Олександр. Олександр Громовий: "Кожен художник є незамінним, бо виконує свою роль і робить вклад у мистецтво" : [відкр. персон. вист. з нагоди 55-річчя від дня народж. митця. Розмова із худож. / вів В. Мишанич] / О. Громовий // Ужгород. - 2013.     
Зубач, Василь Васильович. Естетичні громи художника Громового [Текст] : [худож. О.Громовий] / В. В. Зубач // Правозахист. Наш час. - 2008. - 2 груд. - С. 4.      
http://images.zakarpattya.net.ua/ua_news_51421.html     
http://ua-reporter.com/novosti/88198     
http://www.clipnews.info/newstopic.htm?id=13364     

Фото художника
Малахітова статуетка
Бал За мотивами повісті м. Булгакова "Майстер і Маргарита" 1994 р. Картон, олія, 30x55 см Знаходиться у фонді закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая
Пейзаж з синім будинком 2000 р. Полотно, олія, 45x55 см Знаходиться у фонді закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая
Сидяча дівчина
Теракота
Польові квіти

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день