Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Михайло Кінч
Народився :05.01.1894
Місце народження: с. Реппине Міжгірський район
Біографія. художник, живописець, різьбяр. Учасник Творчого об'єднання міжгірських художників «Карпатські кольори».
Народився в селі Репинне-Сухий Міжгірського району Закарпатської області. Вчитися мистецтву почав у стінах Ужгородського училища прикладного мистецтва на відділі художньої обробки дерева, яке закінчив у 1963 році. Трудову діяльність розпочав у загальноосвітній школі в селі Синевир Міжгірського району, пізніше працював у Міжгірському професійному училищі №12. Продовжив свою діяльність в художній майстерні смт Міжгір'я, а згодом у художньому кооперативі «Колорит».
У митця вагомі напрацювання в різних жанрах, він автор численних жанрових композицій, тематичних розписів, чудової камерної графіки, мозаїки, глибоко одухотворених портретів, творів сакрального мистецтва та численних розписів церков. Творчість митця живиться багатими традиціями народного мистецтва.
Значну частину творчого доробку художника складають пейзажні композиції: він пише прекрасні краєвиди, прагне до передачі різних станів природи, від миті пробудження дня до тремтливих хвилин заходу сонця. Улюблений пейзажний сюжет – гірський ландшафт, загалом Карпати в усій їхній красі – це одна з улюблених тем митця. Полюбляє натюрморти, за змістом вони традиційні: зображуються прості предмети – кімнатні квіти, фрукти, посуд. З дивовижною витонченістю митець переносить на полотно складну гармонію природних відтінків. Як відзначають мистецтвознавці, «…колір, барви – ось стихія художника».
Чимало робіт у митця, виконаних у дереві. Художник з задоволенням займається різьбярством, при цьому основною тематикою робіт є життя просто гірського люду, його вірування, традиції, обряди, побут.
Учасник численних районних, обласних, регіональних та республіканських художніх виставок, пленерів. Роботи художника знаходяться в численних приватних колекціях.
ПосиланняОписІнше
І художник, і різьбяр... У Хусті "презентується" майстер живопису з Міжгір'я : [про вист. М. Кінч в Хуст. міськ. картин. галереї] / В. Деяк // Нарцисова долина. - 2013. - 23 серп. - С. 7.      
Калинич, Корнелія. З любов'ю до рідної землі: до 70-річчя закарпат. худож. М. Кінча / К. Калинич // Культурологічні джерела. - 2013. - № 2. - С. 68-69.      
Пилипчинець, Василь. Міжгірський художник виставив твори у Хусті: [про вист. худож. М. І. Кінча в картин. галереї] / В. Пилипчинець // Верховина. - 2013. - 5 верес. - С. 3.      
Тетерюк, Юлія. Щаслива мистецька доля Михайла Кінча : до 70-річчя народження художника / Ю. Тетерюк // Календар "Просвіти" на 2013 рік / Закарпат. крайове культ.-освіт. т-во "Просвіта"; уклад.: П. М. Федака, П. П. Федака. - Ужгород, 2013. - С. 110-112.     
http://xn--c1afrs9etbc.com/index.php?%20i=399     
http://www.m-rda.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=747:2013-08-22-07-18-25&catid=12:news-mrda     
http://tyachiv.com.ua/NewsOpen/id_news_203391     

без назви
без назви
без назви
без назви
без назви
без назви
без назви
без назви

Новини

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-15
"Українська література, як і всі інші явища у нашій країні, зазнає відчутного впливу війни. Якщо раніше ми говорили про ветеранську та волонтерську прозу, то після 24-го лютого минулого року тема російсько-українського конфлікту стала однією з наріжних для усієї української літератури" (Олександр Мимрук, Читомо) В рамках Національного тижня читання поезії, який відбудеться з 16 по 24 березня цього року, в нашій бібліотеці відбудуться читання віршів з фронту. Запрошуємо усіх бажаючих! Дата і початок вечора: 20 березня, 16:30. Локація: проспект Свободи, 16, читальна зала. #тижденьпоезії2024
2024-03-15
Друзі, ми підготували для вас цікавий безкоштовний майстер-клас з виготовлення мила. 19 березня о 16.00 чекаємо вас. Всі матеріали надаємо. Кількість місць обмежена. Реєстрація обов'язкова. https://forms.gle/o8T9uur4AQnZdrU28 Місце зустрічі: пр. Свободи, 16 Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France
2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

2024-03-14
Подія весни❗️  21 березня о 17:00❗️  Презентація книги "НЕЗЛАМНІ звички" в Ужгороді📘📒  На цю книгу чекало багато людей, особливо 48 незламних жінок, які поділилися на її сторінках своїми історіями, з метою підтримати наших людей душевно, емоційно, психологічно.   48 корисних розповідей про життєві цінності, про те, що допомагає саме зараз у повсякденному житті підтримувати в ресурсі свій емоційний та фізичний стан.   Ця книга, як мудра подруга, буде поруч і знайде для вас потрібні слова.  На вас чекає зустріч з авторками збірки. Ви зможете зазирнути за лаштунки обкладинки та почути найцікавіше з перших вуст.   Ви зможете придбати книгу з автографами авторок📖✍🏻  Частина коштів буде переказана на підтримку наших Героїчних Захисників💙💛 
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день