Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Кашшай Антон Михайлович
Народився :24.02.1921
Місце народження: с.Дубринич Перечинського району Закарпатської обл.
Біографія. Живописець.Навчався в Ужгородській державній реальній гімназії Основи художньої освіти він здобув у знаменитого українського митця Й. Бокшая. Художник вибрав для своїх робіт однозначну тему. Подорожуючи світом, він писав з натури пейзажі Італії, Норвегії, Японії та інших місцях, та все-ж його справжнім захопленням і темою для робіт стала природа Карпат – місця де він народився і прожив усе своє життя. Член Національної Спілки художників України з 1954р.
Учасник обласних,всеукраїнських, всесоюзних та закордонних виставок, міжнародних бієнале живопису. Блискуча, яскрава творчість мистця прославила його ім’я ще за його життя. Він зазнав щасливої мистецької долі – слава та авторитет видатного майстра пейзажу прийшли до нього вже на початку його самостійного творчого шляху, та супроводжували його все життя.
Антон Кашшай був людиною надзвичайною та світлою. Він запалював своєю радісною енергією та оптимізмом інших. В колі сучасників він виділявся якоюсь «європейськістю» та світським шармом, а його картини – внутрішньою свободою та яскравою силою. Він був «людиною світу», мав багато цікавих друзів – товаришував з Гаврилом Глюком, Адальбертом Борецьким, Золтаном Шолтесом, Тетяною Яблонською, родиною письменника Олійника, відомого про його теплі стосунки з Рокуелом Кентом та Туром Хеєрдалом. В його домі завжди було багато гостей – він був хлібосольною та щирою людиною. Але перш за все його ім’я знали всі і знають на Закарпатті. Полотна художника є безцінним культурним надбанням України, а його ім’я символізує одну з найяскравіших сторінок класики українського живопису.
Антон Михайлович був людиноюнадзвичайно щирою і комунікабельною. Упродовж багатьох років він очолював Закарпатську організацію Національної спілки художників, товаришував з провідними художниками, гідно представляв образотворчу культуру Закарпаття на найвищих художніх форумах, однак незмінно залишався демократичним, легким у спілкуванні, уважним і доброзичливим наставником творчої молоді.
Помер 1992 року
Народний худоник України    1964 р. 
Заслужений діяч мистецтв УРСР    1960 р. 

ПосиланняОписІнше
К 85.14 М58 Міжнародна спілка незалежних художників ім. Антона Кашшая " КЕТ " [Текст] : каталог / Уклад. М. Керечанін. - Ужгород : Мистецька лінія, 2005. - 32 с. : кол.іл. - Б. ц.      
Карпатська палітра Антона Кашшая - народного художника України [Текст] : до 85-річчя від дня народження. - Б.м. , 2006     
Приходько, Олена. Природа у картинах Антона Кашшая [Текст] : (до 85 - річчя від дня народження): [Худож.] / О. Приходько // Образотв. мистец. - 2007. - №1. - С. 28-29     
Штефаньо, Оксана. Антон Кашшай "ожив" у власних художніх полотнах [Текст] : [ Вист. "Карпатська палітра Антона Кашшая " до 85- річчя від дня народж. у Закарпат. худож. музеї ім. Бокшая] / О. Штефаньо // Фест. - 2006. - 30листоп.-6груд. - С. 3      
www.kashshay.uz.ua     
http:// who-is-who.com.ua/ okmaket/zakarpat2007/1/8.html     

Прозора весна 1970-ті рр. Полотно, олія 70 / 64
Етюд Кінець 1950-х рр. Картон, олія, 35х25 Знаходиться в колекції арт-галереї "Ностальжі"
Вечір під Моршином
Осінній краєвид Полотно, олія 64х69 Знаходиться в колекції галереї "Арт-стиль"
Під Пилипецькими полянами 1960-ті рр. Полотно, олія, 79х89 Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею імені Й.Бокшая
Рання весна Полотно, олія 70 / 84 Знаходиться в колекції галереї "Арт-стиль"
Карпатський пейзаж Полотно, олія
Ялиновий ліс 1951 Полотно, олія Знаходиться у фонді Луганського обласного художнього музею
Гуцульщина 1987р. Полотно, олія Знаходиться у фонді Луганського обласного художнього музею
Воловецькі полонини 1957р. Полотно, олія Знаходиться у фонді Луганського обласного художнього музею
Ріка в горах 1970-ті рр. Полотно, олія, 54х80 Знаходиться в колекції галереї "Арткапітал"
Закарпатська осінь Полотно, олія 59.5 / 68.5 Знаходиться в колекції галереї "Арт-стиль"
Пейзаж Полотно, олія 80 / 90 Знаходиться в колекції галереї "Арт-стиль"
Вечір під Говерлою 1940-і рр. Полотно, олія 84х140 Знаходиться в колекції галереї "Корнерс"
Сутінки 1982р. Полотно, олія 100 / 90
Квітуча Верховина 1978 р. Полотно, олія 140 / 200 Знаходиться в колекції галереї "Корнерс"
Полянка 1983 р. Полотно, олія, 60x60 см Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею імені Й.Бокшая
Стара Верховина 1970 р. Полотно, олія 90x100 см. Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею імені Й.Бокшая
Хмарний день 1979 р. Полотно, олія 60х70 см

Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день