Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Бедзір-Кремницька Єлизавета Людвигівна
Народився :17.04.1925
Місце народження: м.Ужгород Закарпатської області
Біографія. Неординарна Єлизаветта народилася в патріархально-провінційній околиці міста в ординарній угорсько- словацькій родині офіціанта Людвика Кремницького, що помер ще у 1949р. Жила з мамою і молодшим братом ОттоЮ що згодом став скульптуром.
Працювала в галузі живопису та графіки. У 1950 році закінчила Ужгородське училище прикладного мистецтва. Після училища першим і єдиним місцем роботи став Художфонд. У 1952 році вперше виставила свої роботи на обласній виставці і з тих пір її виставкова діяльність не припинялася, сягнувши загальноукраїнських і всесоюзних обріїв. Член Національної Спілки художників України з 1968 року. Учасниця художніх виставок з 1952 р.
Мистецтвознавець Олена Папета закінчує свою розвідку про Лізу Кремницьку так: «Її живопис дзвінкий, як голос француженки Едіт Піаф — чиє прізвисько «піаф» означає «пташка». Ті, хто знав Лізу Кремницьку, запам'ятали її саме такою — невисокою, звичайною, незалежною, вразливою, безкомпромісною, магнетично притягальною». «Ліза була дивиною для нас, — згадує про неї Габріела Андял. — Дуже обов'язкова в мистецтві, вона нагадувала пташку, яка наче билася об шибку».
Померла 1978 року в м.Ужгород.
ПосиланняОписІнше
Гаврош , Олександр. Єдіт Піаф закарпатського живопису. У Києві вийшов альбом Єлизавети Кремницької/ О. Гаврош // Старий Замок. Паланок. - 2007. - 15-21 лют. - С. 8.     
Сирохман, Михайло. Є.Л. Бедзір-Кремницька / М. Сирохман // Календар краєзнавчих памятних дат на 2005 рік .- Ужгород, 2004.- с.151-154.     
Янцо, І. Виставка творів Єлизавети Бедзір -Кремницької у Києві/ І. Янцо // Старий Замок - Паланок. - 2006. - 8-14 черв.- С. 1.     

Фото художниці
Натюрморт на синьому 1968 р. Полотно, олія, темпера, 62x62 см.
У церкві 1973 р. Полотно, олія, 80x60 см.
без назви
без назви
без назви
без назви
без назви
без назви

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день