Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2013-04-02

 

87.3(4УКР)5

П 80

Прокопович, Теофан.

                Філософські праці. Вибране / Т. Прокопович ; упоряд. В. Д. Литвинов. - К. : Дніпро, 2012. - 616 с.

         До цього видання творів Теофана Прокоповича включено ті, які не ввійшли до 3-х томів, опублікованих 30 років тому. Відтак, цю книгу можна вважати 4-м томом філософських праць мислителя, куди входять переклади з латиномовних рукописів: "Поетика", окремі розділи "Риторики". Інші твори подаються в перекладі з російської та давньої української: трагікомедія "Володимир" (присвячена  Іванові Мазепі), діалоги, "Духовний регламент" - закон нового церковного влаштування в Росії "Слово про владу й честь царську", "Розшук історичний", "Правда волі монаршої". Ці та інші твори Прокоповича, вміщені тут, розширяють наші уявлення про світогляд і філософські погляди мислителя.

 

 

63.3(4АВТ)

Ч-96

Чухліб, Тарас Васильович.

                Відень 1683: Україна в боротьбі за "золоте яблуко" Європи  / Т. В. Чухліб. - К. : Кліо, 2012. - 560 с. : кол.іл.

         У книзі висвітлюються причини, хід і наслідки Віденської відсічі, одного з найбільших військово-політичних конфліктів ранньомодерної історії світу. У битві з турками за тогочасну політичну столицю Європи 12 вересня 1683 року українські козаки, шляхтичі, священники, міщани й селяни з України-Русі ( Львівщини, Белзчини, Холмщини, Підляшшя, Тернопілля, Волині, Поділля та Київщини) складали 2/3 війська на чолі з королем Речі Посполитої Яном ІІІ Собеським та допомогли об*єднаним військам Австрії, Німеччини й Польщі здобути історичну перемогу.

         Воєнні й політичні події автор подає на широкому тлі боротьби Риму, Варшави, Відня, Москви та Венеції зі Стамбулом за право домінування в Центрально-Східній Європі. У додатках міститься оригінальний документальний і факсимільний матеріал.

 

 

63.3(4УКР)

І-90

                Історія України : джерел. літопис / за ред.: В. І. Червінський, М. І. Обушний ; упоряд.: В. І. Червінський, Л. В. Шимчак [та ін.]. - 2-е вид., випр. та допов. - К. : КВІЦ, 2012. - 832 с. : іл, карти, табл.

   Вміщено документи і матеріали, які висвітлюють найважливіші події в історії України з найдавніших часів до сьогодення, методику їх використання та інші дидактичні матеріали. Подано найрізноманітніші типи джерел: уривки з літописних свідоцтв, юридично-правових документів, генеалогічних таблиць княжих династій, фольклорних матеріалів, історико-географічних карт із праць відомих істориків, спогадів учасників подій, свідчень іноземців.

 

 

81.411.1

Н 23

Наливайко, Степан Іванович.

                Українська індоаріка / С. І. Наливайко. - К. : Євшан-зілля, 2007. - 638 с.

   "Українська індоаріка" - третя книжка відомого сходознавця-індолога, присвячена українсько-індоіранським мовним, етнічним, історичним, міфологічним і фольклорним зв*язкам. Як і в попередніх двох книжках ("Таємниці розкриває санскрит" та "Індоарійські таємниці України"), широке залучення індійського, іранського, балтійського й слов*янського фактографічного й культурологічного матеріалу дозволило дослідникові по-новому осмислити й пояснити низку важливих для вітчизняної історії етнонімів і назв, скіфських царських і слов*янських князівських імен, важливих термінів і реалій.

    Новим є розділ "Слов*янська індоаріка". Накопичені українсько-індоарійські паралелі дозволили перекинути містки з України до сусідніх слов*янських народів і по-новому витлумачити давні, але й досі загадкові назви - польські Вісла й Варшава, чеське  Острава й словенське Мулява, ім*я засновника Першої Болгарської держави, народженого в Україні, - Аспарух.

     Книжка щедро насичена цікавим, пізнавальним матеріалом і засвідчує, що українська мова й духовна культура сягають тисячолітніх часових глибин, а українська історія творилася разом з історією найдавніших цивілізацій світу!  

        

 

63.5(4УКР)

В 75

Воропай, Олекса.

                Звичаї нашого народу  : нар.-календар. звичаї, укр. нар. одяг : етнограф. нарис / О. Воропай. - К. : Пульсари, 2012. - 632 с. : кол.іл.

 

       "Звичаї нашого народу" - фундаментальна праця Олекси Воропая, підсумок його самовідданої багатолітньої пошукової роботи, яка охоплює річний календарно-обрядовий цикл життєдіяльності українців та традиції народного одягу. Видання розраховане на всіх, кому дороге минуле нашого народу, його прадавні корені.


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день