Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2017-02-12

К 84
Б 61
Біляк, Степан Томович. У полоні щодення : поезії / С. Т. Біляк. – Ужгород : ТІМРАNІ, 2016. – 112 с. : портр.

Степан Біляк, відомий на Закарпатті й далеко за його межами лікар-уролог, автор збірки поезій «Проліски рвуться увись» та пісенника «Благословляю день і час» (музика Петра Матія), йде до читача зі свою другою поетичною збіркою, в якій, ніби гортаючи сторінки свого поетичного щоденника, вихоплює зором ту чи іншу що і разом з читачем роздумує над прожитим і пережитим.

К 85.14
Б 78
Бокшай, Йосиф Йосифович. Йосиф Бокшай. Художник правди. Людина правди : альбом / Й. Й. Бокшай ; упоряд. Ф. Ерфан ; авт. ст. Ф. П. Ерфан [и др.]. – Ужгород : Карпати, 2016. – 336 с. : іл.

Його життя і подвижнецький мистецький труд, його талант, його художні полотна як відзеркалення всього найпрекраснішого, що пропонує нам Всесвіт, викликає і подив, і захоплення, і гордість, і молитовну шану краю, що дав Європі художника, ім’я якого – Йосиф Бокшай.
На сьогодні дане видання є найповнішим дослідженням творчості уродженця Закарпаття, народного художника СРСР, члена-кореспондента Академії мистецтв СРСР Йосифа Бокшая.

К 63.312
Д 70
Достал, Ярослав. Європейське коріння : путівник-довідник / Я. Достал ; пер., упоряд., допов. Ю. Фатула, вступ. ст. В. Фенич. – Ужгород : Карпати, 2016. – 328 с. : іл, портр.

Путівник Ярослава Достала по Підкарпатській Русі, як звалося у минулому Закарпаття у складі Чехословацькій Республіки, судилося бути одним із багатьох досліджень туристичної й рекреаційної привабливості краю, що побачили світ у далеких тридцатих роках минулого сторіччя. Воно й сьогодні вабить сучасного читача своєю унікальною інформацією і є цінним джерелом вивчення історії тих наших сіл і міст, яким довелося два десятки років бути у складі однієї із найрозвиненіших демократичних держав Європи.
Сьогодні це є особливо актуальним. Як наголошує автор вступного слова В. Фенич, нині, коли Україна вкотре декларує курс на Захід та його цінності, Закарпаття, зі своїм тисячолітнім європейським корінням у складі середньовічної та ранньомодерної Угорщини, модерної Австро-Угорщини, і передусім демократичної Чехословаччини міжвоєнного часу, має всі шанси повернути свою європейську спадщину.

 

К 84
Д 84
Дурунда, Андрій Ілліч. Чаша : новели, оповідання, вірші / А. І. Дурунда. – К. : СІК ГРУП УКРАЇНА, 2016. – 832 с.

У книзі український письменник із Закарпаття пропонує твори, в основі яких – життя з його складнощами, трагедіями і радощами. Червоною ниткою проходить у них любов до людини, до отчого краю і до Бога.
Кожному – бідному й багатому, скромному і пихатому – належить випити свою Чашу, покірно несучи свій Хрест дорогою долі.

К 84
К 89
Кузан, Василь Васильович. Сингулярність : поезії / В. В. Кузан. – К. : Укр. пріоритет, 2016. – 256 с.

Нескінченна емоційна густина і температура цих поезій дає підставу уявляти стан Всесвіту у початковий момент Великого вибуху. Щось має статися неодмінно, але що? Часопростір стає химерним і непердбачуваним, таким, що не припускає фізичної інтерпретації. Таким, що через нього неможливо продовжити до нескінченності лінію – незриму межу буття і небуття. Чи лінію іншого, недосяжного нашому тривимірному розумінню, але такого невмирущого буття. Іншого Буття. Є речі, які просто неможливо виміряти нічим.

84(4УКР)6
Л 93
Любка, Андрій. Карбід, або Неймовірні трагікомічні пригоди однієї шляхетної людини і цілої зграї мерзотників, які дерлися через кордон водою, небом і суходолом, аж змусили героя опинитися в підземному царстві тіней : роман / А. Любка. – Чернівці : Книги – ХХІ : Meridian Czernowitz, 2015. – 288 с. : іл.

Події пригодницького роману "Карбід" розгортаються впродовж паркого й тривожного літа 2015 року, коли у вигаданому містечку Ведмедів група ентузіастів вирішує збудувати Фонтан Єдності з Європою. Навіщо їм фонтан, чому за ними в'язниця плаче і за скільки в Україні можна придбати людську нирку - про все це автор пише з гумором і добірним песимізмом. У цій книжці є сливовиця, рибалки, гробар, сімнадцять розділів, спокуслива й хтива жінка, кілька вбивць, корумпований мер, геніальна ідея, Тиса і безнадія. Натомість у ній немає шенгенських віз, відповідей на всі запитання, кулінарних рецептів і порад, як розбагатіти.

84(4УКР)6
Л 93
Любка, Андрій. Кімната для печалі : [оповідання] / А. Любка. – Чернівці : Книги – ХХІ : Meridian Czernowitz, 2016. – 192 с.

«Кімната для печалі» – нова збірка сюжетно не пов’язаних між собою оповідань Андрія Любки, які, однак, можна вважати й романом, якщо прийняти тезу, що головним героєм цього роману є самотність. Покинуті, ревниві, зовсім юні й поглинуті спогадами про вже прожите життя – усі ці люди на межі відчаю знаходять власне місце для плекання туги, кімнату для печалі, захисну мушлю. Знаходять, бо знають: саме самотність – найприродніший стан людини.

К 84
М 90
 Мукачево : ліричний портрет / упоряд.: В. В. Пагиря, М. Я. Шушкевич. – Вид. 2-ге, доп. – Мукачево : Карпатська вежа, 2016. – 156 с. : кол.іл.

Мукачівські поети ХІХ та ХХ століть та багатьох поколінь, своєю поезією і піснями знайомлять читачів з Мукачевом – древнім і сучасним містом Срібної Землі, яке має багату історію, є гордістю його мешканців і залишається у пам’яті кожного, хто хоч раз побував у ньому.

К 86.3
П 27
 Переслідувані за правду. Українські греко-католики в умовах тоталітарних режимів ХХ ст. : [альбом] / Український Католицький університет ; Укр. Католиц. ун-т, Ін-т історії Церкви Укр. католиц. ун-ту. – Львів : Видавництво УКУ, 2016. – 176 с. : фот.

Альбом «Переслідувані за Правду» через світлини, документи, спогади, уривки зі свідчень очевидців розкриває трагічну, але водночас героїчну історію українських греко-католиків у ХХ ст. Це книга про людей, які у важких історичних обставинах залишилися вірними Церкві і своїм життям спричинилися до її збереження та відродження. Цим виданням Інститут історії Церкви УКУ запрошує до глибшого пізнання історії Греко-Католицької Церкви та життєвої долі окремих її членів, віддаючи шану всім тим, хто щедро ділився з Інститутом своїми свідченнями (інтерв’ю), спогадами, ілюстраціями, документами, музейними експонатами. Частина світлин публікується вперше.

К 85.11
С 40
Сирохман, Михайло Васильович. Дерев’яні церкви та дзвіниці Закарпаття = Drevené cerkvi a zvonice Zakarpatia = Wooden churches abd bell towers of Transcarpathia : научно-популярная литература / М. В. Сирохман ; світлини: М. В. Сирохман, О. Крушинська. – Prešov : Petra, 2016. – 188 с. : кол.іл.

У новій книжці відомого дослідника закарпатської сакральної архітектури Михайла Сирохмана представлено всі нині існуючі дерев’яні церкви краю, а також дзвіниці, яким зазвичай приділяється мало уваги. Вперше такий масив зображень подано у кольорі, причому окрім сучасних світлин використано і фотографії з експедицій автора 1970-х – 1990-х років. Особливу вагу це має для тих церков, які сьогодні спотворено переробками і вкрито бляхою. Давніші і сучасні світлини свідомо подаються поруч, щоб показати як несмак і невігластво знищують безцінну культурну спадщину. Видання також містить нові дані про церкви та їх будівничих, виявлені у архівах, та рідкісні фотографії першої пол. ХХ ст.

К 85.3
Ш 79
Шостак, Віктор Андрійович. Тисячолітнє дерево. Народні музичні інструменти Закарпаття: музичні традиції і сучасність : научно-популярная литература / В. А. Шостак. – Ужгород : Карпати, 2016. – 208 с. : кол.іл.

На сторінках видання допитливий читач знайде унікальні факти про єдність слова і музики у фольклорі Закарпаття, про музичні інструменти і музичну комунікацію в пастушій традиції краю, про типи закарпатських народних інструментальних ансамблів, про роль народного музичного інструментарію у місцевих традиційних обрядах русинів-українців, угорців, румунів, які, маючи спільну багатовікову історію, продовжують плекати тисячолітнє дерево пізнання світу

К 63.3
Я 81
 Ясіня – жива легенда Карпат : кн.-фотоальб. / Е. Зелінський, А. Ф. Зелінський [та ін.] ; гол. ред. О. Головчук. – Вид. 2-е, допов. –  : Видавнича студія "ZORIANa" ; Дрогобич : Коло, 2016. – 168 с. : фот.кол.

Пропоноване видання висвітлює минуле та сьогодення одного з найбільштх карпатських селищ, колишньої столиці Гуцульської Республіки – Ясіня. Читач відкриє для себе славні сторінки історії легендарного краю поруч з Говерлою та Піп-Іваном, стежками яких мандрували опришки; пізнає відроджені традиції гуцулів; насолодиться унікальними фоторепортажами про свято Різдва-Христового, Водохреща та Великодня; фестивалі «Довбушева юшка» та «Велика гуцульська коляда», побачить унікальні фото переможців конкурсів вівчарів, колядників, косарів, вусачів, бородачів; побуває на полонині та гуцульському весіллі. Книга є цінним внеском в краєзнавчу спадщину Закарпаття та України.

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день