Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2017-11-29

908:392.4/.5(477.87)
Д 72
Драгун, Юлія Юріївна. Ой віночку з барвіночку : звичаї та обряди, коломийки Карпат / Ю. Драгун ; Обл. орг.-метод. центр. культури, Закарпат. обл. орг Нац. спілки краєзнавців України ; упоряд., підгот., матеріалів, вступ. ст., післямова, слов. І. В. Хланти; відп. за вип. Г. В. Дрогальчук, М. В. Делеган. – Ужгород : Патент, 2017. – 336 с. : іл. + ноти.

У книжці подано п’єси Ю. Драгун, написані на основі народних вечорниць, колядування та власних спостережень у с. Новоселиця Тячівського району Закарпатської області, опис народної звичаєвості села. Зокрема, досить повно представлено весільний обряд і записані письменницею коломийки від рідної матері, бабусі та односельчан, до яких уміщено музичний супровід Галини Гордійчук. В основному збережені лексичні та морфологічні особливості говірки села.

908:821.161.2(477.87)
М 90
Мулеса, Василь Васильович. Садинець : вибране / В. В. Мулеса ; вступ. ст. І. В. Хланта. – Ужгород : Патент, 2017. – 370 с. : іл
.

Від «Цвіту ялиці» до тривоги за долю України – «Яке АТО? Війна!»
Автор веде читача стежками Барнастого оленя й літає на крилах Білих Бузьків, переносить нас у той час, коли білі хорвати, пращури майбутніх українців, розпочинали боротьбу за самоутвердження в горах і долинах Карпат, до тривоги за непросте сьогодення.
Вибране В. Мулеси – це світ як уже відомих творів, так і нових, не менше цікавих образів з минувшини й сучасності.

908:821.161.2(477.87)
Н 84
Носа, Михайло. Високий храм незалежності / М. Носа. – Ужгород: [КАУ], 2017. – 96 с. : фот.

Це шоста книжка Михайла Носи. До неї увійшли публіцистика, мемуаристика, есеїстика, створена протягом періоду з кінця 80-х років XX ст. до літа 2016 року.
Червоною ниткою через усі твори проходить ідея незалежності, свободи, побудови своєї держави, навіть коли для цього доводиться переборювати неабиякі труднощі і долати штучні й об'єктивні перешкоди. Рутинний, здавалось би, матеріал автор викладає цікаво, з несподіваними переходами і паралелями, з відчутною дозою індивідуально-неповторного відображення, з ілюстраціями і прикладами з народного життя.

908:332.1(477.87)
П 27
Перспективи економічного розвитку територіальних громад Закарпаття в умовах децентралізації влади : монографія / Нац. акад. наук України, М-во освіти і науки України, Закарпат. регіон. центр соц.-екон. і гуманітар. дослідж. НАН України ; за ред. В. П.  Мікловди, С. С. Слави, С. В. Сембера – Ужгород : [РІК-У]. – 282с.

У монографії сформовано підходи до вироблення спільної політики економічного розвитку громад у межах кластерного групування, що даватиме можливість застосовувати найбільш підходящі інструменти відповідно до класифікованого рівня розвитку громади.
На основі отриманих результатів вироблено концептуалізовану модель економічного розвитку громад в умовах децентралізації; диференційовані моделі економічного розвитку громад Закарпатської області на основі їх групування за рівнем розвитку; модель економічного розвитку громад з прикладними сценаріями її реалізації залежно від спроможності громад.

908:75
С 75
Срібний мольберт : весна 2017. Ужгород, 25-29 квіт. 2017 р. = Silver Easel : Spring 2017. Uzhhorod, 25-29 april, 2017 : кат. конкурсу = contest catalogue / автори ідеї і вступ. слово : Р. Бровді, Н. Бровді ; ред. І. Дідик. – К. : Фамільна друкарня huss 2017. – 240 с. : іл.

Ілюстроване видання присвячене II Всеукраїнському студентському конкурсу з живопису «Срібний мольберт», що відбувся в Ужгороді 25-29 квітня 2017 року. Містить інформацію та фотозвіт про перебіг конкурсу, відомості про склад журі, партнерів й учасників, а також їхні відгуки та враження про захід. У каталозі вміщено фоторепродукції всіх творчих робіт, які учасники виконали в межах трьох конкурсних етапів: «Міський пейзаж», «Імпровізація», «Портрет».

908:821.161.2(477.87)
Т 56
Томенюк, Ганна. У рукавах, у кожусі, сховались віршики бабусі : вірші : для дітей дошк. та мол. шк. віку / Г. Томенюк ; передм. І. Хланти ; худ. оформл. О. Довженко. – Ужгород : Ужгород. міська друк., 2017. – 68 с. : іл.

Вірші для дітей, які представляє Г. Томенюк – світлі та радісні, випромінюють любов, ласку, сонячне сяйво. Надихають поетесу і троє її онуків, і, звичайно, усі добрі, гарні, милі діти, які колись зустрічались і нині стрічаються у її житті.

908:75(477.87)
Х 55
Хланта, Iван Васильович. Мелодії душі Василя Гангура : нарис життя і творчості / І. В. Хланта ; Обл. орг.-метод. центр. культури, Закарпат. обл. орг Нац. спілки краєзнавців України ; відп. за вип. Г. В. Дрогальчук, М. В. Делеган. – Ужгород : Патент, 2017. – 152 с. : іл. + ноти.

У книжці робиться спроба розглянути життєвий і творчий шлях художника Василя Гангура, подаються різноманітні відомості про його життя та творчість.

908:821.161.2(477.87)
Ч-25
Часто, Петро. Сьоза з Божих очей / П. Часто. – Ужгород : TIMPANI, 2017. – 192 с.

Безнадійний той читач, який починає з оптимізму, – закінчить-бо він невиправним песимістом. Починати треба з сумнівів, з недовіри, з розчарування, з муки – щоб, продершись крізь ці болючі терни, зустріти на дорозі в будучність трьох святих Сестер – Віру, Надію і Любов.

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день