Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2017-11-30
94(477)
Н 35
Нацистський "новий порядок" в містах України = The nazi new order in Ukrainian cities : зб. фот. та док. з фондів Музею "Пам'ять Єврейського народу та Голокост в Україні" / Укр. ін-т вивч. Голокосту "Ткума" ; упоряд. : Д. Глущенко, В.  Рибалка [та ін.] ; пер. : Н. Островська, В. Шевченко. – Днітропетровськ : Ін-т "Ткума", 2015. – 336 с. : іл. 
 
Нацистський "новий порядок" в містах України: Збірка фотографій та документів з фондів Музею "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні". У фотоальбомі мовою документів розповідається про трагічний період в історії нашої держави - окупацію українських земель нацистськими військами під час Другої світової війни. Опубліковані у фотоальбомі візуальні джерела та документи дають можливість читачам відчути дух епохи та доторкнутися до проблеми особистісного вибору в часи важких випробувань.Видання буде цікавим для науковців, аспірантів, студентів та всіх, хто цікавиться історією України.
811.161.2
Р 49
Різників, Олекса. Українська мова – спадщина тисячоліть. Чим українська мова багатша за інші? / О. Різників. – Вид. 4-те, оновл. й доп. – К. : Укр. пріоритет : Літ. Україна, 2017. – 200 с. 
 
Для кожної людини найкращою мовою є її власна мова, та, з якою вона стала Людиною. Адже першою й головною функцією мови є Людинотворча функція і лише другою – комунікативна. Для  кожного народу його мова є родовою ознакою, адже роль мови в націєтворенні – неперевершена. Мова є дзеркалом буття кожного народу, його душею і голосом у вселюдському хорі народів. Тож чим наш голос вирізняється з-поміж інших? Які інтонації його тембру є неповторними? Який вік нашої мови? І в чому її неоціненне багатство? На ці та інші питання відповість книга знаного письменника-шістдесятника Олекси Різникова «Українська мова – спадщина тисячоліть».
 
792.07
С 56
Совачева, Ганна Вікторівна. Україна таки буде! : спогади, статті й замітки, листи / Г. В. Совачева ; упоряд. , передм. О. П. Ротач. – Полтава : Дивосвіт, 2017. – 432 с. 
 
До збірки увійшли перші три частини спогадів відомої української актриси   Г. В. Совачевої, які під загальною назвою «Крізь пориви життя» публікувалися в 1958 та 1979-1982 роках у журналі «Наше життя» (США), а також їх фрагменти (варіанти) та окремі статті й замітки Ганни Совачевої, зібрані з різних друкованих джерел. Уперше публікується біографія її чоловіка, уродженця Полтавщини, головного санітарного лікаря Армії УНР В. Я. Совачева, написана Г. В. Совачевою у 1930-х роках для Української загальної енциклопедії. До авторських текстів Г. В. Совачевої додано статті й спогади сучасників про неї.
342.4(477)
А 72
Антологія конституційного процесу в сучасній Україні / Центр Разумкова ; уклад. В. Мусіяка. – К. : Заповіт, 2017. – 784 с.
 
У цій антології подані найважливіші нормативні акти та інші джерела, що визначають зміст та особливості конституційного процесу в сучасній Україні: від конституції 1978 р. та проектів до змін Конституції до висновків Венеціанської комісії та Конституційного Суду України. З метою допомогти у сприйнятті й розумінні змісту окремих етапів конституційного процесу і супутніх їм суспільно-політичних подій наведено відповідні експертно-аналітичні матеріали та висновки щодо них. Видання адресовано науковцям, викладачам і студентам юридичних ВНЗ, народним депутатам України, представникам органів державної влади і місцевого самоврядування. Видання може зацікавити правозахисників і громадських активістів, які ініціюють творення «нового суспільного договору», а також громадян.
94(477)
М 34
Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції "Голодомор 1932-1933 років: втрати української нації" : (Київ, 4 жовт. 2016 р.) / Київ. нац. ун-т ім. Т. Г. Шевченка, Нац. музей "Меморіал жертв Голодомору" [та ін.] ; редкол. : О. Стасюк, В. Марочко [та ін.] ; упоряд. Ю. Коцур. – К. : Видавець Олег Філюк, 2017. – 200 с. : іл. , табл. 

У збірці матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції «Голодомор 1932-1933 років: втрати української нації розкриваються передумови та причини голодомору 1932-1933 років, механізм його творення та наслідки, що призвели до значних культурних, соціальних, ментальних, морально-психолонічних втрат. Ключовим питанням збірки є проблема демографічних втрат української нації під час Голодомору-геноциту 1932-1933 років. Це видання розраховане на істориків, етнологів, краєзнавців, викладачів та всіх тих, хто цікавиться темою Голодомору 1932-1933 років. 

Періодичні видання

Журнал "Кіно-Театр"  
 
Кіно-театр — український мистецький ілюстрований журнал. Заснований у 1995 році студентами Національного університету "Києво-Могилянська Академія", слухачами курсу “Кіномистецтво” на чолі з кінокритиком Ларисою Брюховецькою. До редколегії увійшли відомі режисери, драматурги, культурологи. У 1999 році редакція заснувала серію "Бібліотека журналу «Кіно-Театр»", з якої видано чотирнадцять книжок: монографії, наукові збірники, дайджести, буклет. 2005 року на базі журналу створено Науково-дослідний центр кінематографічних студій.
 
Журнал "Пам’ятки України"
 
Пам'ятки України: історія та культура — науково-популярний ілюстрований журнал. Основні теми — національна культура, вітчизняна історія, краєзнавство, пам'яткознавство, українознавство, музейництво, археологія, архітектура, фольклор, етнографія.
 
Журнал "Образотворче мистецтво" 
 
Образотворче мистецтво – один із найстаріших мистецьких журналів в Україні. Журнал висвітлює українське візуальне мистецтво, практики сучасних мистців та виставки, українське мистецтво у світі, українське традиційне мистецтво, мистецькі школи та традиції, глибинні джерела творчості, портрети художників минулого і сучасності тощо. Виходять тематичні видання, присвячені Шевченкіані, художникам Львова, Одеси, Полтави, українській сценографії, монументальному мистецтву, скульптурі тощо. Видання висвітлює також процес інтеграції українського мистецтва в європейський та світовий контекст.
Журнал "Студії мистецтвознавчі" 
 
Студії мистецтвознавчі – журнал про актуальні питання теорії, методології, історії, сучасного стану вітчизняного та зарубіжного образотворчого, декоративно-вжиткового, архітектурного, музичного, театрального й кіномистецтва; публікуються результати досліджень творчості окремих мистців, архівні матеріали, дискусії, спогади про колег, бібліографічні огляди та рецензії.
 
Журнал "Країна"
 
«Країна» — двомовний (україномовний та російськомовний) тижневий журнал загального зацікавлення. Заснований 2009 року підприємством ТОВ «Видавничий дім Нова інформація», до складу якого входять «Газета по-українськи» та інтернет-видання «Gazeta.ua». Перший номер журналу вийшов 27 листопада 2009 року. Тираж 21 800 екземплярів. Головний редактор — Володимир Рубан. Цільова аудиторія — мешканці великих міст віком від 20 до 50 років із вищою освітою.
 
Журнал "Koreana"
 
Кореана – журнал про корейську культуру та мистецтво. Журнал Koreana — це швидкий і доступний спосіб дізнатися більше про сучасне життя Кореї: культурі, людях, кухні, літературі , новинки техніки і багато, багато іншого.
Журнал "Народна творчість та етнологія" 
 
"Народна творчість та етнографія" – науково-популярний ілюстрований часопис Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені      М.  Рильського НАН України та Міністерства культури і туризму України. Заснований у 1925 році.  У часопису висвітлюються питання теорії, історії і сучасного стану народної культури, а саме: словесної, музичної і пісенної народної творчості, хореографічної народної творчості, нар. образотворчого мистецтва, народного побуту, театральної і кінематографічної самодіяльності, а також публікуються нові зразки народної творчості, критично-бібліографічні огляди нових видань, інформації з питань нар. творчості та етнографії, в яких відображені досягнення в галузі культури українського та інших слов'янських народів. Часопис ілюстрований репродукціями зразків нар. мистецтва.
 

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день