Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2018-01-04

908:784(477.87)
Б 61
Біляк, Степан Томович. Світу Божого принади : пісні / С. Т. Біляк, П. П. Матій. – Ужгород : ТІМРАNІ, 2017. – 94 с.

Пісенник, мелодії якого на вірші С. Біляка зі збірки «У полоні щодення» належать композитору Петрові Матію.
В пісенник увійшли духовні пісні, твори патріотичного звучання, пісні про кохання і любов до рідного краю.

908(477.87)
Г 12
Гаврош, Олександр Дюлович. Дубрівка колись і тепер : іст.-краєзнав. нарис / О. Д. Гаврош. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2017. – 48 с. : фото.кол.

Серед закарпатських населених пунктів, яких нараховується понад 600, мальовнича Дубрівка нині вирізняється урочистою і радісною подією – 600-літтям, сповненим численними історичними подіями, соціально-економічними змінами в житті громади, славними традиціями, – з часу першої письмової згадки про село в 1417 р. й до сьогодення.
Книга містить багато архівних та сучасних світлин.

908:630:005(477.87)
Г 18
Гамор, Федір Дмитрович. Всесвітнє визнання букових пралісів Карпат: історія та менеджмент : матеріали з нагоди десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини" / Ф. Д. Гамор ; Карпат. біосфер. заповідник. – Ужгород : ФОП Сабов А. М. : Тиса, 2017. – 248 с. : іл.

У книзі розглядаються актуальні питання з історії створення транснаціонального серійного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Привертається увага до міжнародних наукових форумів, які започаткували підготовку цієї номінації та розгортання європейського процесу збереження старовікових букових лісів.
Аналізується стан виконання актів Президента та уряду України із питань збереження букових пралісів як об’єкта Спадщини та сталого розвитку й благоустрою гірських населених пунктів, що прилягають до них.
Подаються також основні міжніродні та українські нормативно-правові акти, які регламентують діяльність із збереження Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та деякі інші архівні матеріали.

 

908:784.4(477.87)
Г 74
 Володимир Гошовський і Закарпаття : зб. ст. і матеріалів. Вип. 1 / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Обл. орг.-метод. центр культури, Ужгород. муз. коледж ім. Д. Є. Задора ; упоряд., передм., прим. В. В. Мадяр-Новак. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2017. – 156 с. : іл.

Збірник наукових праць, присвячений 95-літтю від дня народження видатного українського фольклориста-музикознавця родом із Закарпаття.
Видання розширює сучасні уявлення про окремі віхи життя і наукові здобутки вченого, знайомить із новітніми дослідженнями музичного фольклору Закарпаття, порушує ряд актуальних питань. Деякі сучасні матеріали публікуються вперше. Вони стали втіленням в життя і продовженням наукових ідей вченого.
Збірник покликаний привернути увагу сучасників до постаті В. Гошовського в контексті Закарпаття.

 

908:821.161.2(477.87)
Г 96
Густі, Василь Петрович. Молитва грішника : оповідки / В. П. Густі. – Ужгород : Карпати, 2017. – 250 с. : портр.

Життя людське зазвичай сповнене випадковими епізодами – драматичними, комічними, сумними й веселими. Вони зникають у плині часу, але окремі з них виринають у спогадах, спонукаючи до роздумів про моральні цінності прожитого й пережитого.
Нову прозову книгу відомого українського поета із Закарпаття склали саме такі оповідки, з яких постає непроста мозаїка людського буття.

908:016:821.161.2(477.87)
Ґ 80
 Василь Ґренджа-Донський: до 120-річчя від дня народження : бібліогр. покажч. / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., КЗ "Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка" Закарпат. облради ; уклад. М. Б. Бадида ; відп. за вип. О. А. Канюка ; вступ. ст. В. В. Барчан. – Ужгород : РІК-У, 2017. – 138 с. : іл.

Бібліографічний покажчик, приурочений до 120-річчя від дня народження цієї знакової для нашого краю постаті, продовжує серію "Корифеї Закарпаття: бібліографія".
Видання пропонує найповнішу на нині джерельну базу, яка стосується творчості та життєвого шляху поета, журналіста, громадського діяча, зачинателя української літератури на Закарпатті – Василя Ґренджі-Донського.

908:741(477.87)
Е 69
Ерделі, Адальберт Михайлович. Шаржі = Caricatures : альбом / А. М. Ерделі ; упоряд.: О. Гаркуша, М. Мейсарош ; пер. англ. М. Мельник. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2017. – 104 с. : іл. – Текст укр., англ. мовами.

У виданні, присвяченому ще одній грані творчості Адальберта Ерделі, художник-живописець вперше постає у новій іпостасі – як майстер шаржу. Значна колекція малюнків-портретів, які залишив по собі художник, свідчить про невпинний інтерес Ерделі до жанру, яким захоплювалися і майстри зі світовим ім’ям. Дружні шаржі А. Ерделі, створені простим олівцем на аркушах паперу, зрозумілі всім без слів і вражають своєю експресивністю, майстерністю, спостережливістю, іронією.

 

908:821.161.2(477.87)
К 37
Кешеля, Дмитро Михайлович. Дай сили заплакати : роман-видіння / Д. Кешеля. – К. : Академія, 2017. – 128 с.

Усе в них було гарно і красиво. А коли Віоланни трагічно не стало, світ очужів і життя втратило сенс. Але він уже володів даром відкриття інших світів. І переступив їхню межу, багато побачив, пережив, передумав і зрозумів. І зустрів Віоланну. І пізнав з нею ще не пізнане...
Про це – сповнена багатьох подій, глибоко лірична і філософська історія «Дай сили заплакати».

908:821.161.2(477.87)
К 37
Кешеля, Дмитро Михайлович. Помилуй і прости : роман-покаяння / Д. Кешеля. – К. : Академія, 2017. – 160 с.

Кров’ю впивався Василь Пастеляк і гнався за маєстностями, не думаючи про розплату за гріхи. А вона таки нагрянула погибеллю на війні і братовбивством синів, неминучістю безслівно просити в онуків прощення, жорстокою необхідністю травмованих дитячих душ переживати родинні трагедії.
І на останньому своєму рубежі він зі страхом і каяттям дивиться в очі скоєним гріхам...

908:821.161.2(477.87)
М 34
Матола, Микола Дионизійович. Петрик грушу малював : вірші для дітей / М. О. Матола ; худ. О. Ладижець. – Ужгород : Карпати, 2017. – 36 с. : кол.іл.

Тонкий лірик у поезії і житті М. Матола, чиє життя обірвалося зовсім рано, у сорок літ, залишив по собі вагому літературну спадщину, а в ній немало віршів, адресованих і найменшому читачеві. Сьогодні частинка цього доробку йде до дітей і дорослих, які шанують творчість Майстра, лауреата Всеукраїнської літературної премії ім. В. Симоненка.

908:821(477.87)
М 58
  Між Карпатами і Татрами / вступ. сл., упоряд. Т. В. Ліхтей, пер. пол. Т. Карабович, післямова Н. Науменко. – Ужгород : Timpani, 2017 –    
 Вип. 27 : Синя веселка: зелені етюди = Niebieska tęcza: zielone etiudy / М. І. Зимомря. – 2017. – 128 с. – Текст укр., пол. мовами.

27 випуск серії «Між Карпатами і Татрами» відриває читачеві нову грань творчості відомого літературознавця, критика, культуролога і перекладача, нашого земляка Миколи Зимомрі – його коротку прозу, вперше зібрану під однією обкладинкою у перекладі польською Тадея Карабовича, відомого польського літературознавця, дослідника українського літературного процесу ХХ століття.
Як зазначає автор передмови, засновник серії Т. Ліхтей, аналізуючи твори М. Зимомрі: «Економний на слово, митець вражає стислістю і водночас силою думки, збиває з ніг оголеною правдою..., відтворюючи найбільш драматичні колізії з життя верховиців».

 

908:94(477.87)
О-82
 Отець Августин Волошин в документах та пам’яті народній : наук.-попул. літ. / авт. упоряд. В. І. Матейко ; передм. І. Туряниця. – Ужгород : Ґражда, 2017. – 176 с. : іл.

Пропоноване видання є антологію документів, спогадів та інших матеріалів, які стосуються життя о. Августина Волошина – педагога, вченого, душпастиря та релігійного діяча, мецената, лідера патріотичного українського руху в місцевому та загальноукраїнському політикумі. Книга висвітлює маловідомі сторінки його життєвого шляху, зокрема – благодійної діяльності, заснування сиротинця «Свята родина» і т. д. Публікуються спогади трьох вихованок сиротинця, а також племінниці о. Волошина та спогади Оксани Ганич – сучасниці засідання Сойму Карпатської України, яка спілкувалася з ним у Празі за два тижні до його арешту. Вперше публікуються окремі, досі невідомі документи та фото. Вміщено матеріали щодо відкриття пам’ятника о. А. Волошина, створення меморіальної кімнати-музею в експозиції обласного Краєзнавчого музею.

 

908:75.05(477.87)"175/194"
П 75
Приймич, Михайло Васильович. Церковний живопис Закарпаття : станк. та муномент. живопис іст. Закарпаття до пер. пол. ХХ ст. : Історико-мистецтвознавчі нариси / М. В. Приймич. – Ужгород : Карпати, 2017. – 350 с. : іл.

Сьогодні можемо говорити, що мистецька школа Закарпаття сформувалася не тільки на основі народної культурної традиції, високоякісної європейської художньої освіти і модерних ідеалів основоположників, але значною мірою і завдяки існуванню попередніх місцевих живописних традицій, передусім церковного живопису. Професійне церковне малярство стало підвалиною розвитку образотворчого мистецтва, починаючи від другої половини XVIII ст., а відтак забезпечило його подальший розквіт упродовж XIX–XX століть.
Про це – історико-мистецтвознавчі нариси провідного дослідника сакрального мистецтва Закарпаття, кандидата мистецтвознавства Михайла Приймича.

908:398.3
П 75
 Прикмети та забобони ромів Закарпаття / Є. М. Навроцька [та ін.]. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2017. – 40 с. : фото. – Текс укр., ромською мовами.

У пропонованій книжці зібрано найвідоміші повір’я, прикмети та забобони, які побутують серед poмів м. Ужгород, Ужгородського району та м. Чoп.
Завдяки глибокому змiсту, етнографічній caмoбyтнoсті, мовному колориту вони зберігаютъся у пам’яті поколінь як певний досвід життєвої мyдpocтi. В кожній ромскій poдині i нині з’являються та запозичуються нові звичаї i вірування, які відображають взаємовплив культур народів різних національностей, що проживали i проживають на теренах нашого краю.

 

908:784(477.87)
С 65
Сорока, Софія Степанівна. У моїх Карпатах : пісні / С. С. Сорока, П. П. Матій. – Ужгород : TIMPANI, 2017. – 72 с.

Цей пісенник постав як результат творчої співпраці відомого співака і композитора Петра Матія та поетеси Софії Сороки, які пропонують його шанувальникам і виконавцям сучасної української авторської пісні.

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день