Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2018-02-15

908:821.161.2(477.87)
А 66
Андрусів, Вікторія Ярославівна. Тринадцять жінок Івони : повість / В. Я. Андрусів. – К. : Укр. пріоритет, 2017. – 192 с.

Нова книга молодої і вже відомої письменниці Вікторії Андрусів «Тринадцять жінок Івони» – яскравий приклад, сучасної європейської прози. Головний герой роману Івона (так прозваний, аби не плутали з іншими Івонами!) – успішний в усіх відношеннях 33-літній парубок… Раптом він з жахом відчуває в собі нестримний потяг до … крові. Аби не втрапити в психушку, Івона звертається до екстрасенса й там дізнається, що порятувати його зможе тільки жінка. Тринадцята жінка…

908:821.161.2(477.87)
Д 84
Дурунда, Наталія. Коли відчинені ворота раю... : повісті / Н.  Дурунда. – К. : СІК ГРУП УКРАЇНА, 2017. – 130 с.

У двох повістях авторки розкрито дві жіночі особистості. Особистості абсолютно протилежні, мов полюси.
Перша – уособлює ідеал вірності, порядності, благородності, неймовірної витримки, незламності духу, любові. Здатність нести свій надважкий, майже нелюдський хрест, не нарікаючи на судьбу. У молодому віці доля вирвала її з рідного краю і не повертала довгих шістдесят два роки. Героїня пройшла звірські катування у радянських ГУЛАГах, переслідування, розлуку з коханим, втрату рідних їй людей. Але не озлобилася, не зламалася. На старості літ повернулася до отчого дому, аби попрощатися з рідною землею і відійти у Вічність.
У повісті «Коли відчинені ворота раю…» відображено період, починаючи з 1939 року, часів Угорщини на Закарпатті, аж до наших часів.
Твір «Благословенна ненависть» змальовує жорстоку, деспотичну, неймовірно егоїстичну, владну, грубу жінку, яка крім себе нікого не любила. Вона нещадно губила всіх, хто її оточював. Не жаліла навіть власних дітей. Та доля жорстоко покарала її. Вона дорого заплатила за все зло, яке посіяла.
У повісті також розкрито сучасні проблеми жебрацтва, яке, на жаль, сьогодні перетворилося у бізнес, питання сирітства, покинула дітей. Показано, наскільки сильною буває любов до матері у покинутої дитини, яка ніколи не відчувала ласки найріднішої.

908:015(477.87)"2018"
К 17
 Календар краєзнавчих пам’ятних дат на 2018 рік : рек. бібліогр. посіб. / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка ; уклад.: Л. О. Падяк, Г. М. Ростецька ; за участі М. Б. Бадида [та ін.] ; відп. за вип. О. А. Канюка. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2017. – 240 с.

Календар-щорічник є орієнтиром для громадськості краю у перебігу подій, ювілеїв та пам’ятних дат у 2018 році. Основу календаря складають ґрунтовні наукові розвідки про визначних діячів краю, підготовлені провідними карпатознавцями. Окремим розділом подано календар знаменних дат, які відзначатиме в 2018 році громадськість світу та України.

908:821.161.2(477.87)
К 80
Кречко, Михайло Васильович. Довга дорога до себе : новели, есеї / М. В. Кречко ; упоряд.: К. Кречко, Й. Кречко. – Ужгород : ІВА, 2017. – 128 с. : фот., портр.

Ім’я Михайла Васильовича Кречка (1946-2017), члена Національної спілки журналістів України, добре відоме закарпатцям старшого і середнього поколінь. Упродовж багатьох років він працював на відповідальних посадах в апараті Закарпатського облвиконкому. До того ж йому випало трудитись робітником, журналістом. Був активним учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Усе життя він писав оповідання, новели, публіцистичні матеріали, вірші.
Дане видання склали твори, які вдалося віднайти та упорядкувати його дружині Катерині Кречко. В окремому розділі вміщено спогади рідних та фотографії із сімейного архіву.

908:821.161.2(477.87)
М 34
Матей, Ольга. Одного разу в "Берегсасі"... : зб. п’єс / О. Матей, О. Матей ; пер. на угор. М. Матей. – Берегово ; Івано-Франківськ : Симфонія форте, 2017. – 104 с. : фот. кольор.

Збірник п’єс драматургів та режисерів Ольги та Олександра Матеїв «Одного разу в «Берегсасі»…» – це дво- та багатоактні п’єси, розраховані як на професійні, так і на самодіяльні театри. До нього увійшли: драма «Лев у пастці», музична тримовна комедія «Одного разу в «Берегсасі»…», «Нереальна історія реального» та «Світло зачарованих Карпат».
Кожна із цих вистав випробувана сценою та представлена на суд глядачеві, у виконанні Берегівського українського Народного театру імені Ярослави Бандурович, за винятком вистави «Одного разу в «Берегсасі»…», яку зіграли два колективи, у тому числі і Берегівський угорський Народний театр.

908:398.3(477.87)
Н 72
 Нова радість стала : колядки українців, угорців, словаків, чехів, румунів, німців, поляків Закарпаття / упоряд., вступ. ст., прим. Ю. В. Туряниця, новий запис С. Арпа. – Ужгород : Карпати, 2017. – 316 с. : кольор. іл. – Текст укр., угор., словац., чес., нім., румун., пол. мовами.

«Нова радість стала…» – це унікальне зібрання пісень-колядок, які й сьогодні побутують серед українців, угорців, румунів, словаків, чехів, німців, поляків Закарпаття. Саме колядки є складовою і важливою часткою давньої народної новорічно-різдвяної святковості, які вони супроводжували й одухотворяли.

908:75(477.87)
С 36
Сільваші, Тіберій Йосипович. Реальність : альбом / Т. Й. Сільваші ; текст: Б. Філоненко, І. Курганська, О. Єгорушкіна ; упоряд. П. Гудімов ; пер. Д. Янковий ; фот. М. Бикова [та ін.]. – К. : Артбук, 2017. – 146 с. : фот. кольор.

Тіберій Сільваші добре відомий в Україні та за її межами як художник-абстракціоніст з власним творчим методом. У проектах останніх десятиліть художник працює переважно з просторовим виміром. У цьому виданні Сільваші розкривається як майстер інсталяцій, живописних об’єктів і самобутній фотограф. У книзі «Реальність» зібрано просторові проекти художника, кожна виставка супроводжується оглядовим текстом та проілюстрована фотографіями експозиції. Книга розпочинається вступною оглядовою статтею, а наприкінці подано детальну біографію художника з архівними фото.

908:016:929
С 64
 Мирослав Сополиґа : біобібліографія (1967-2017) / уклад. М. Д. Сополиґа ; вступ: Л. Белей, Й. Вархол, П. Федака ; післямова Г. Скрипник. – Ужгород ; Свидник : ТІМРАNІ, 2017. – 384 с. : фото. – Текст словац., укр. мовами
.

Біобібліографія укладена з нагоди 70-річчя від дня народження визначного вченого-історика, етнолога, музеолога, дійсного члена Наукового товариства ім. Т. Г. Шевченка, культурно-громадського діяча, довгорічного директора Словацького національного музею – Музею української культури у Свиднику (1986–2016), доктора історичних наук, доктора філософії, Почесного доктора Ужгородського національного університету, члена Спеціалізованої вченої ради Національної академії наук України Мирослава Сополиґи.
Біобібліографія містить відомості про багатий творчий професійний шлях Мирослава Сополиґи, підсумовує його розсяглий доробок в галузі науки та культури.

908:821.161.2(477.87)
С 75
Срібна, Ларі. Ad libitum : [зб. поезій] / Л. Срібна. – Ужгород : Ліра, 2017. – 112 с. : іл.

У книжці «Ad libitum» авторка дає відповіді на головні філософські питання життя і визначає шкалу етичних та естетичних цінностей людини, багатовекторно, багатогранно і цілісно розкриває дивовижний світ закоханої жіночої душі. Це поезія життєтворчого інтелекту, глибокої смислової прозорості, синтезу мистецтв і просто поезія життя.

908(477.87)
У-33
 Ужгород = Uzhhorod = Ushhorod : фотоальбом, путівник / ГО "Освіта майбутнього ХХІ" ; авт. проекту М. М. Басараб ; світлини: В. Балега, А. Герешко [та ін.] ; пер. англ. Н. Осадча ; пер. нім. Н. Головчак. – Ужгород : Карпати, 2017. – 96 с. : фот. кольор. – Текст укр., англ. нім. мовами.

Альбом та путівник знайомлять читача з древнім українським містом у центрі Європи, адміністративним центром Закарпатської області – Ужгородом.
На карті України Ужгород – лише маленька географічна точка. Найменший за площею регіональний центр. Найвіддаленіший західний пункт нашої країни.
Чому ж залишає це місто над річкою Уж такий яскравий слід у пам’яті кожного, хто хоч раз його відвідав?
Ужгород – горде місто. Із шанобою ставиться воно до колег-мегаполісів, але водночас завжди знало і знає собі ціну. Ціну свого інтелекту, своїх природою даних можливостей, свого економічного потенціалу. Ніде ви не знайдете ще одного такого міста, в якому органічно поєднуються старовинний спокій і сучасна бізнесова хватка. Воно може стати колискою душі для тих, хто прагне розпочати свою власну успішну справу.
Ужгород – місто, відкрите для всіх. Його називають перлиною Карпатського Єврорегіону. А ще – золотими воротами України в Європу.

908:016:821.161.2(477.87)
Ч-25
 Петро Часто: між Україною та Америкою : бібліогр. покажч. : до 40-річчя літ. діяльності / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., КЗ "Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка" Закарпат. облради ; уклад.: І. В. Когутич, О. В. Шмайда ; відп. за вип. О. А. Канюка. – Ужгород : TIMPANI, 2017. – 184 с. : іл.

Бібліографічний покажчик «Петро Часто: між Україною та Америкою» – друге видання у серії "Закарпатська публіцистика в іменах: бібліографія". Покажчик, присвячений 40-річчю літературної діяльності автора, відображає художню та публіцистичну грані письменника із філософським світоглядом, журналіста з півстолітнім стажем, багаторічного редактора найстарішої україномовної газети Америки "Свобода" Петра Івановича Часта.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день