Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2018-08-22

574(477.87)
Б 63
 Біорізноманіття території межиріччя Тиса-Тур: оцінка сучасного стану та заходи зі збереження : [монографія] / С. О. Афанасьєв, О. М. Лєтицька [та ін.] ; за ред.: Р. Я. Кіш, С. О. Афанасьєв, О. І. Станкевич. – Ужгород : РІК-У, 2017. – 172 с. : карти, рис., табл.

У монографії представлені результати дослідження флори, фауни та біотопів природних комплексів української частини межиріччя Тиса-Тур, рослинний і тваринний світ якого є одним з найменш вивчених у Карпатському регіоні. Укладені переліки різних систематичних груп рослин і тварин, а також біотопів та здійснено оцінку сучасного стану біорізноманіття цієї території. Особлива увага зосереджена на складі біоти антропогенно трансформованої рівнинної частини межиріччя. Здійснено оцінку стану поверхневих водних об’єктів за гідробіологічними показниками та біологічного забруднення території інвазивними видами.
Наведено переліки раритетних видів рослин і тварин, виявлених на території межиріччя та карти поширення рідкісних біотопів і видів, уключених до Червоної книги України. Проаналізовано созологічний потенціал межиріччя Тиса-Тур, описано існуючі природоохоронні об’єкти, ідентифіковано і охарактеризовано цінні природні комплекси, що потребують резервування. Запропоновані заходи з охорони біорізноманіття.

821(477.87)
М 58
 Між Карпатами і Татрами : поезія Мирослава Валека в українському перекладі Дмитра Креміня. Вип. 28 / вступ. сл. Т. В. Ліхтей. – Ужгород : ТІМРАNІ, 2018. – 52 с. – Текст укр., словац. мовами.

Черговий, 28-ий, випуск серії «Між Карпатами і Татрами» презентує поезію визначного словацького митця Мирослава Валека в перекладі відомого українського письменника, Шевченківського лауреата Дмитра Креміня.

785.1(477.87)
П 58
Попович, Василь Васильович. "Лісоруб": витоки і повноводдя : історико-музикознавче есе / В. В. Попович ; вступ. сл. В. С. Габорець. – Ужгород : Карпати, 2018. – 220 с. : іл.

Самодіяльний народний ансамбль пісні і танцю «Лісоруб» із Великого Бичкова на гуцульський Рахівщині Закарпатської області уже сімдесят років несе дзвінкоголосі пісні, запальні танці та чарівні мелодії рідного краю до шанувальників мистецтва як в Україні, так за кордоном.
Про історію створення прославленого колективу, його виступи, виконавців пісень і танців, репертуар розповідає дане щедро ілюстроване давніми і сучасними світлинами видання.

7.071(477)
С 43
Скляренко, Галина Яківна. Сучасне мистецтво України : портрети художників / Г. Я.  Скляренко. – К. : Huss, 2018. – 470 с. : іл.

Жанр творчої біографії художника, як відомо, є одним з найтрадиційніших у мистецтвознавстві. Однак він не втрачає своєї актуальності, навпаки, все більше приваблює любителів мистецтва, даючи можливість розповісти і про окремі твори, і про творчий шлях художника, у якому, так чи інакше віддзеркалюється життя країни і культури. Українські художники, яким присвячена ця книга, належать до покоління «перебудови», котре чи не вперше окреслило «український простір» як сучасну тему для дискусій, наповнило його яскравими образами, новими ідеями, заново відкритими традиціями. Їхні твори визначили особливості українського мистецтва останніх десятиліть. Однак есеї про художників, написані глибоко, цікаво, а нерідко й несподівано, виходять за межі окремих біографій, розповідають про становлення сучасного мистецтва в Україні, про його особливості, різновиди, форми, художні мови.

7.071(477)
С 43
Скляренко, Галина Яківна. Українські художники: з відлиги до незалежності : у 2 кн. Кн. 1 / Г. Я. Скляренко ; Ін-т мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАНУ, Нац. акад. мистецтв України, Ін-т пробл. сучас. мистецтва. – К. : Huss, 2018. – 284 с. : іл.

Присвячена українському мистецтву другої половини ХХ століття, книга висвітлює процеси його поступу через творчі біографії видатних художників кількох поколінь – з відлиги до Незалежності. Уважний аналіз мистецтва кожного з них – живопису, графіки, скульптури, фотографії, нових концептуальних практик – дає можливість не лише певною мірою реконструювати складні колізії та суперечності епохи, ту еволюцію, якої зазнали уявлення про мистецтво у вітчизняному художньому середовищі у пізньорадянські десятиліття, а й висвітлити особливості культурно-мистецьких процесів в Україні, зокрема, неоднозначне розшарування творчих сил у офіційному та неофіційному просторі, вплив на мистецтво ідеологічних коливань у  суспільно-культурному кліматі країни, індивідуальне осмислення національних традицій та світового художнього досвіду. Творчість кожного з представлених у книзі художників постає як яскраве та своєрідне явище, що у свій спосіб не лише віддзеркалювало свій час, а й надавало йому нового змісту.

94(477)".../084"
Ф 32
Федака, Сергій Дмитрович. Давні цивілізації на території України : [монографія] / С. Д. Федака. – Ужгород : ІВА, 2018. – 428 с.

У монографії аналізується розвиток людських суспільств та території сучасної України від появи тут перших людей до передодня утворення Київської Русі. Розглянуто кілька варіантів палеолітичних і мезолітичних суспільств, півсотні варварських об’єднань доби неоліту – пізньої бронзи, ряд протоцивілізацій, починаючи від трипільської, яскраві цивілізації, представлені різними античними і степовими політичними утвореннями. Особливу увагу звернуто на добу Великого переселення народів, коли історичний  процес на українських теренах остаточно втрачає однолінійний характер, переходить у поліфонічний регістр, визначається взаємодією пост-античної (візантійської), степової і молодої слов’янської цивілізації.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день