Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2018-11-20

159.923
О-75

Особистість у кризових ситуаціях: огляд сучасних психодіагностичних методик : навч. посіб. / Н. О. Євдокимова [та ін.] ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т психології ім. Г. С. Костюка. - Миколаїв : Іліон, 2016. - 342 с. : рис., табл.

Посібник присвячено аналізу сучасних зарубіжних психологічних досліджень кризових ситуацій та підходів до їх діагностики. Визначено різні напрями до дослідження кризових ситуацій, копінг-стратегій і можливостей постстресового відновлення. Окрему увагу приділено типології стресових розладів, зокрема актуальному для реалій сучасної України посттравматичному стресовому розладу (ПТСР).
Передусім посібник адресовано психологам, соціальним працівникам, студентам вищих навчальних закладів, волонтерам, а також усім, хто цікавиться психологічною діагностикою особистості у кризових умовах життя.

159.9
З-67
Зливков, В. Л. Спис Гіппократа: основи психології спілкування для медичних працівників: [посібник] / В. Л. Зливков, С. О. Лукомська. - Ніжин : Видавець ПП Лисенко М. М., 2017. - 208 с. : іл, табл.

Посібник присвячено окремим аспектам психології спілкування для медичних працівників. Висвітлено особливості взаємодії лікарів із пацієнтами із різним типом темпераменту, ставленням до хвороби; окреслено психологічні характеристики різних конституціональних типів пацієнтів. Особливо увагу приділено психологічним станам людей при різних захворюваннях, визначено шляхи налагодження ефективної взаємодії з ними. У книзі детально описано стресові розлади учасників бойових дій, можливості посттравматичного зростання після перенесених травм і важких хвороб. Наведено психодіагностичні та психотерапевтичні методики, які медичний працівник може застосовувати й своїй повсякденній роботі. Посібник адресовано медичним працівника, психологам, соціальним працівникам, студентам вищих навчальних закладів і всім, хто цікавиться психологією спілкування в системі охорони здоров’я.

94(477.82)
Д 46
Дімент, М. Самотній вигнанець : щоденник про Свинюхи та гетто в Локачах / М. Дімент ; за ред. Ягалом (Дімент) Ш. ; пер. з англ. В. Бобров. - К. : Укр. центр вивч. історії Голокосту, 2016. - 200 с. : іл. 

Ця книга – свідчення Мехеля Дімента, єврея, уродженця волинського містечка Свинюхи (нині с. Привітне Локачинського району), про пережите ним під час Другої світової війни у рідному містечку та в гетто в Локачах, до якого невдовзі після початку німецької окупації переселили його громаду, про його втечу з гетто напередодні ліквідації та поневіряння протягом майже двох років теренами Волині у пошуках притулку, переховування у колишніх сусідів та друзів.
Від першої особи читач дізнається про етапи нацистського «остаточного розв’язання єврейського питання» на Волині, сприйняття та вчинки щодо цього різних верств місцевого неєврейського населення, про стратегії виживання жертв та пошуки способів порятунку переслідуваними. Це проникливі та сповнені болю спогади людини, яку, як і кількасот тисяч інших волинських євреїв, було перетворено на об’єкт знущання, пограбування, експлуатації та, зрештою, вбивства на тлі кривавої боротьби за встановлення расового панування або створення етнічно однорідного простору, що розгорталася у Волинському регіоні у 1941–1944 роках.

94(477)
Г 68
Гордієнко, Я. Errare humanum est: 50 нарисів з українського примарознавства / Я. Гордієнко. - К. : Дуліби, 2016. - 216 с. : іл. - (Великі містифікації). - Бібліогр.: с. 197-210.

Видання п’ятдесяти нарисів Якова Гордієнка з українського «примарознавства» “Errare humanum est” (з лат. – Людині властиво помилятися), відкриває нову науково-популярну, або, як зараз модно казати, нон-фікшн серію видавництва «Дуліби» «Великі містифікації». Метою книжки не є боротьба з міфами і не висміювання помилкових уявлень. Адже кожен має право вірити у що хоче, навіть у цілковиту нісенітницю. Науковці так само мають право на те, щоб їхня позиція, підкріплена документами та незаперечними фактами, отримала широке розповсюдження і стала загальним надбанням.

398.7
Ш 37
Шевчук, Т. Українська усна снотлумачна традиція початку ХХ століття : (розвідки та тексти) / Т. М. Шевчук, Я. В. Ставицька ; Ін-т мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України. - К. : Дуліби, 2017. - 224 с. : іл.

У книзі вперше публікуються польові записи українських традиційних снотлумачень, що були здійснені протягом 1925–1928 років на території волинської губернії (в 14 районах сучасної Житомирської та 6 – Хмельницької областей) за «Програмою збирання матеріялів до українського48 народнього сонника» Катерини Грушевської. Записи здійснювалися з ініціативи Королівського антропологічного інституту великобританії та ірландії (Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland), частину з них 1925 року було надіслано до лондона, де вони й зберігаються у рукописній колекції британського антрополога Чарльза Габріеля Селіґмана (Seligman Charles Gabriel, 1873–1940).
У збірнику також вміщені фольклористичні розвідки про особливості функціонування української усної снотлумачної традиції початку ХХ ст. в коментарях та покажчиках вказується на традиційні різновиди снів, найпоширеніші знаки-символи (предмети, особи і дії), носіїв снотлумачної традиції та населені пункти, в яких вони проживали.

Журнал «Світогляд»

Науково-популярний журнал, випуск якого здійснюють Національна академія наук України разом із Головною астрономічною обсерваторією НАН України. Журнал про цікаві факти та думки фахівців із різних галузей науки, освіти й мистецтва.

Журнал «Пам'ятки України: історія та культура»

Науково-популярний ілюстрований журнал. Основні теми — національна культура, вітчизняна історія, краєзнавство, пам'яткознавство, українознавство, музейництво, археологія, архітектура, фольклор, етнографія.

Журнал «Образотворче мистецтво»

Журнал висвітлює українське візуальне мистецтво, практики сучасних мистців та виставки, українське мистецтво у світі, українське традиційне мистецтво, мистецькі школи та традиції, глибинні джерела творчості, портрети художників минулого і сучасності тощо. У №2/2018 р. можна ознайомитися  з цікавими публікаціями про наших талановитих краян: «Креативний простір Андрія Бокотея», «Мукачівська весна», «Церковне професійне малярство Закарпаття».

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день