Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2018-12-21
75(477.87)
А 38
Акварелі закарпатських художників = Watercolors of Transcarpathian Artists : [альбом] / Департамент культури Закарпат. облдержадмін. ; упоряд. : О. Гаркуша, В. Скакандій ; пер. М. Мельник. – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2018. – 160 с. : іл. – Текст укр., англ. мовами.
 
В альбомі представлено понад сто акварельних робіт закарпатських художників. Акварель, яка вимагає від художника віртуозного володіння технікою і дозволяє фіксувати швидкоплинні миті життя, має свої здобутки і традиції в Закарпатті. У цій галузі успішно працювали і створювали справжні взірці високої професійної майстерності як відомі митці закарпатської школи живопису, так і сучасні молоді художники.
 
002.2(477.87)
В 53
Вісник виставки "Книга-фест – 2018" : зб. матеріалів / Департамент інформ. діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпат. облдержадмін. ; Департамент культури Закарпат. облдержадмін. ;  КЗ “Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка” Закарпат. облради ; ГО “Асоц. бібліотекарів Закарпаття” ; уклад. Н. М. Яблонська ; відп. за вип. О. А. Канюка. – Ужгород, 2018. –  48 с. : іл. кол.
 
У збірник матеріалів виставки «Книга-фест – 2018» увійшли документи, публікації та опис найбільш резонансних акцій книжкового свята.
 
821.161.2(477.87)
Г 12
Гаврош, Олександр. Закарпаття під прицілом : велика політика довкола маленького краю / О. Гаврош. – Л. : Растр-7, 2018. – 320 с.
 
Закарпаття – одна з можливих гарячих точок України. Протягом чверть століття тут ведеться прихована, а то й явна боротьба за участю кількох держав, аби послабити українство у цьому важливому регіоні під різними приводами. До книжки ввійшли публікації, оприлюднені протягом останніх двадцяти років, що стосуються загроз та викликів для територіальної цілісності та соборності України у найзахіднішій її області.
 
821.161.2(477.87)
Д 72
Драгун Юлія. Щасливою бути – це доля : проза / Ю. Драгун. – К.: Укр. Пріоритет, 2018. – 200 с.
 
Книга Юлії Драгун «Щасливою бути – це доля» – без сумніву вершина творчості відомої закарпатської письменниці, етно-педагога, поетеси, на чиї тексти написано десятки пісень. Її проза світла й щира, як і все, що робить у житті ця невтомна мисткиня й патріотка рідної землі. Водночас книга є свідченням її громадянської зрілості, непорушної віри в Бога і в нашу перемогу. Дівчина-випускниця закохується в солдата, якого відправляють боронити від ворогів нашу державу. Героїня не може залишити коханого без підтримки й після випускного їде до нього на Схід.
 
821.161.2.09(477.87)
Е 67
Епістолярій Юрія Балеги / упоряд., передм. та прим. Н. Ференц. – Ужго¬род : Ґражда, 2018. – 272 с.
 
Пропонований читачеві епістолярій Юрія Балеги розкриває психопортрет людини неординарної, світлої. У його листах та в листах до нього об'ємно прочитується творча лабораторія вченого, митця. Вони захоплюють, хвилюють, «зігрівають душу», і в часі не втрачають енергетики доброти, віри, ніжності й любові.
Дбайливо і професійно відібраний та упорядкований Надією Ференц епістолярій – джерело вивчення світу людини і письменника, він розкриває здебільша неафішовані за життя грані неповторної творчої особистості Ю.  Балеги.
 
821.161.2(477.87)
К 89
Кузан, Василь. Різдво метелика : поезії / В. Кузан. – Чортків : Золота Пектораль, 2018. – 112 с.
 
«Різдво метелика» В. Кузана – збірка поезій, народжених із любові, болю, тривог та переживань автора. Тут передана вся палітра відчуттів тонкої душі поета, викликана переходом у нове тисячоліття...
 
821.161.2(477.87)
Л 93
Любка, Андрій. Твій погляд, Чіо-Чіо-сан : роман / А. Любка. – Чернівці : Меридіан Черновіц, 2018. – 336 с.
 
П'яний суддя на пішохідному переході збиває на смерть молоду жінку і, ясна річ, без особливих зусиль уникає покарання. Але чоловік збитої – не з тих, кого можна купити чи залякати, він краще втратить усе, та відомстить. Психологічний трилер про сучасну Україну, де вартість людського життя вимірюється хабарами, а вбивці стоять у перших рядах на церковних службах. Але до чого тут Пучіні і здатний спопелити душі обох ан-тагоністів погляд мадам Батерфляй? І чи справді поділ на добро і зло є в цьому романі таким однозначним? Відповіді на останнє запитання читач не знайде до самої розв’язки. А можливо, і після неї.
 
811.161.2
Н 67
Професор Василь Німчук у спогадах сучасників. – Ужгород : Карпати, 2018. – 208 с. : іл.
 
Василь Васильович Німчук (1933–2017) – член-кореспондент HAH України, доктор філологічних наук, професор, багаторічний директор Інституту української мови Національної академії наук України, засновник і президент Товариства шанувальників і захисників говорів української мови, великий патріот рідного краю.
Книга містить спогади про вченого, друга, побратима, вчителя. Серед авторів – колеги, учні рідні й близькі Василя Васильовича. До видання також увійшло розлоге інтерв’ю з професором Василем Німчуком. На диску-додатку представлені відеоматеріали, зібрані переважно під час роботи над фільмом «Вимір справжности».
 
821.162.3
О-56
Ольбрахт, Іван. Микола Шугай, розбійник : роман / І. Ольбрахт ; пер. з чес. С. В. Масляка. – Ужгород : Карпати, 2018. – 168 с. : іл.
 
Розбійник Микола Шугай став однією з численних найпривабливіших легенд Карпат завдяки видатному чеському письменнику-реалісту Івану Ольбрахту і його роману-баладі. Найперше тому, що образ головного героя втілив у собі велич і трагедію простого закарпатця, котрий, як писали дослідники творчості автора, був наділений всією тою силою і могутністю, яких у нього самого немає, але до яких він так гаряче прагне.
 
821.161.2(477.87)
О-91
Офіцинський, Pоман. Червона лінія / Р. Офіцинський. – Ужгород : TIMPANI 2018. –120 с.
 
Ця іронічно-доброзичлива книжка про життя, яким воно є. Мрійливим, ніжним, граційним, імпульсивним, агресивним, хтивим, тремтливим, щирим, облудним, знову прекрасним, але не байдужим. Якщо розгадувати імена прототипів, то доведеться показувати на самих себе – розумних, сильних і красивих братів і сестер від спільних альма-матерів. Сотні бувальщин стилізовані, поєднані й осмислені у чотирьох десятках оповідках, нагадуючи чотки-розарій. У тій духовній вервиці кожен знайде свій сад із троянд, натхненно виполовши в ньому бур'ян до найменшого корінця.
 
330.32(477.87)
П 16
Панов, Володимир. Перший інвестор / В. Панов. – Ужгород, 2018. – 272 с.
 
Ця книга не тільки про боротьбу за формування правильної стратегії залучення інвестицій, не лише про боротьбу за відновлення справедливості для тих, хто вже розмістив свої виробництва в Україні, не тільки про боротьбу за впровадження апробованого шляху розвитку економіки. У ній представлені також фрагменти технології роботи з інвестором, які принесли Україні успіх.
 
39(477.87)
С 31
Сенько, Іван Михайлович. Край карпатський очима етнолога : нар. розвідки / І. Сенько ; вступ. ст. М. Тиводара. – Ужгород : Карпати, 2018. – 176 с. : іл.
 
У книзі зібрано науково-популярні етнологічні студії про історичні, офіційні та поетичні назви Закарпатської області, фольклорно-етнографічні розвідки про народну педагогіку, звичаї та обряди русинів-українців, про їхнє заняття вівчарством, бокорашством, соледобуванням, а також про менталітет і внесок у педагогічну справу Олександра Духновича, Августина Волошина та Олександра Маркуша.
 
091 (477.87)
С 64
Сопко, Одарка. Рукописна спадщина Івана Югасевича на зламі XVIII–XIX століть / О. Сопко. – Л. : Афіша, 2017. – 180 с. 
 
У виданні міститься мистецтвознавчий аналіз рукописів Івана Югасевича, який продовжив та розвинув традиції рукописних творів. Подана характеристика рукописних кодексів Закарпаття, а мистецький спадок Івана Югасевича розглядається як цілісне явище культури краю середини XVIII – початку XIX століть.
 
821.161.2(477.87)
Х 69
Ходанич, Петро Михайлович. Руки для майстра : вибр. твори / П. М. Ходанич. – TIMPANI, 2018. – 512 с.  
 
До книги увійшли вибрані повісті, оповідання і драми письменника, написані в часи визвольних змагань українського народу за незалежність, буремні роки початку нового тисячоліття. Це і захоплюючі подорожі в історію рідного краю від Першої світової війни і до нашого часу через призму доль героїв книги, і зустріч із закарпатськими будителями М. Лучкаєм, В. Довговичем, О. Духновичем, і вічні радощі та тривоги кохання.
У своїх творах автор уміло поєднує світ художній і світ реальний, творить своєрідну міфологему отчого краю на вітрах історії.
 

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день