Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2019-07-17
94(477.87)
Д 18
Данилюк, Михайло Васильович. Тересва – наша отцюзнина : іст. літопис / М. В. Данилюк. – Ужгород : Патент, 2018. – 368 с. : іл.
 
Про довгий і складний шлях пошуків свого місця під сонцем, утвердження почуття господаря на своїй землі, пошук дороги до Храму, про найдорожче для кожного з нас – рідну домівку. Про селище Тересва Тячівського району з майже 700-річною історією.
821.161.2(477.87)
Д 53
Дмитришин, Любов Юліянівна. Загублені у світах : роман / Л. Ю. Дмитришин ; вступ. слово Н. Паняєвої. – Нью Йорк : Укр. Книжка ; Ужгород : ТІМПАНІ, 2019. – 352 с.
 
У час шаленого технічного прогресу все, ще вчора неосяжне, нині стає досяжним. А завтра буде ще складніше – неймовірне стане зримим, воно стане нашим життям.
Та основою земного життя все ж залишаються неперехідні цінності – кохання, вірність, обов’язок, відповідальність. Ця книжка нагадає про все це, а декого поверне у мрію, загублену в обставинах, дуже часто незалежних від нас самих.
Роман, написаний 1989 р., виходить друком вперше. Читач зможе простежити зміни і в зовнішньому, й у внутрішньому житті країни і самої людини, що сталися від того часу.
821.161.2(477.87)
Д 85
Духнович, Олександр Васильович. Твори : в 4 т. Т. 4 / О. В. Духнович ; упоряд. І. Ребрик ; передм. М. Мушинка. – Ужгород : Ґражда, 2019. – 616 с. : іл. – Текст укр., русин., латин. мовами. – Видання присвячене 100-річчю від дня народж. Олени Михайлівни Рудловчак (1919-2007).
 
Четвертий том «Творів» Олександра Духновича йде до читача в часі неймовірно запізнено, якщо зважити, що перший побачив світ півстоліття тому і вже три десятиліття минуло від видання третього. Зауважимо, що й тепер маємо справу не з системною, програмною підготовкою видання, бо в основі цього тому – підготовчі матеріали провідної дослідниці творчості Будителя Олени Рудловчак, але не як цілісного корпусу непублікованих текстів для завершення чотиритомного проекту, а як спроба спровадити до читача бодай сегментарно невідому спадщину О. Духновича. Та гідна захоплення сумлінність, послідовність та наполегливість дослідниці, яка без очевидної перспективи публікації упродовж десятиліть опрацьовувала архівні матеріали, рукописи, фільмо- та ксерокопії, організовувала передруки, переклади, долала рутину скрупульозної препарації текстів, нагромаджуючи вивірене і якісне коментування фактів, подій, персоналій тощо.
На робочому столі Олени Рудловчак у Пряшеві на вулиці Ваянського, 8 залишалися упродож довгого часу розкладені у специфічній лабораторній системності гори паперів. Хвороба і передчасна смерть вирвала вчену з напівдоріг до реалізації багатьох амбіційних проектів, тим, як це не парадоксально, посприявши нам у продовженні справи її життя. Лише перегорнувши, проаналізувавши ці робочі завали, зрозуміли ми напрямні творчих буднів Олени Михайлівни Рудловчак й горизонти, до яких вона рухалася...
94(477.87)"1918/1939"
К 96
Кущинський, Антін Андрійович. Закарпаття в боротьбі : (зб. спогадів, свідчень, док. та поезій) / А. А. Кущинський ; передм. В. Кіпіані. – Перевид. зі змін. та скор. – К. : УВС ім. Ю. Липи, 2019. – 192 с.
 
Книга перевидається з нагоди знакових ювілейних дат в історії українського державотворення – 70-ї річниці Карпатської України та 5-ї річниці Революції Гідності.
Збірка містить унікальні і маловідомі спогади Антіна Кущинського – підполковника Армії УНР та командира Гуцульського коша Карпатської Січі, свідчення та поезії інших учасників боротьби за Карпатську Україну, зокрема Василя Ґренджи-Донського, автора «Пливе кача по Тисині» – реквієму за убієнними активістами Революції Гідності, які увійшли в історію під назвою «Небесна сотня».
821.161.2(477.87)
Л 93
Любар, Михайло Йосипович. Лиса гора : роман : у 2 кн. Кн. 2 / М. Й. Любар. – Ужгород : Патент, 2018. – 506 с.
 
У романі описані реальні події певного періоду Другої світової війни (з 1941 до 1944 р.) із розповідей очевидців про бої в тилу ворога (центральна Україна), будні партизанського загону, боротьбу за визволення України від фашистських загарбників.
821.161.2(477.87)
М 89
Мудра книга : мудрість духовна, мудрість весела, мудрість карпатська / уклад. М. І. Дочинець. – Мукачево : Карпат. вежа, 2015. – 374 с.
 
«Мудрість – це безконечний скарб для людей, – каже Святе Письмо. – Хто її осягає, стає учасником Божої приязні, бо доручає Йому дар знання і просвіти». Цю мудрість духовну ми шукаємо як опору, як живильну силу душі, бо без неї життя не має вартості, є тільки тягарем.
Ця книга – криниця мудрого слова, щирий порадник для розуму і серця, пожиточна лектура на втіху і рохзраду.
069(477.87)
Н 34
Науковий збірник [Закарпатського краєзнавчого музею]. – Вип. 16-17 / КЗ «Закарпат. обл. краєзнав. музей ім. Т. Легоцького» Закарпат. облради. ; упоряд. М. В. Делеган ; відп. за вип. В. С. Шеба ; редкол. : М. В. Делеган, Д. І. Штерр [та ін.]. – Ужгород : ТІМРАNІ, 2018. – 256 с. : іл.
 
Збірник підготовлений колективом Комунального закладу «Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького» Закарпатської обласної ради, містить статті наукових співробітників музею і науковців та краєзнавців з актуальних питань музеєзнавства й краєзнавства, історичної науки, мистецтвознавства, етнографії та природознавства Закарпаття.
821.161.2(477.87)
П 24
Пекар, Олена Василівна. Мереживо осені : поезії, спогади, статті / О. В. Пекар. – Ужгород : ІВА, 2018. – 252 с. : іл., портр.
 
Поезія у збірці різнотипна: є громадянська, пейзажна, інтимна лірика, цикл духовної поезії. У книжці вибраних творів читач знайде і поеми, і вірші-дилогії, філософського змісту катрени, вірші-новели, а також статті, спогади, есеї О. Пекар та матеріали про її творчість.
821.161.2(477.87)
П 30
Петровці-Кук, Михайло Михайлович. Вечірні гами : поезії, лірика / М. М. Петровці-Кук. – Ужгород : ФОП Сабов А. М., 2019. – 350 с.
 
У п’ятнадцяту книгу автора ввійшли як нові вірші, так і мініатюри любовної та філософсько-громадської лірики із попередніх книг.
821.161.2.09(437.6)
Т 16
Талабірчук, Оксана Юріївна. Horror vacui : поетика худож. світу Івана Яцканина : монографія / О. Ю. Талабірчук. – Ужгород : ТІМРАNІ, 2019. – 160 с.
 
У монографії вперше в українському літературознавстві здійснено системне, концептуальне дослідження художнього доробку сучасного українського письменника Словаччини І. Яцканина. Розглянуто проблемно-тематичний спектр прози митця, що засвідчує рух авторської думки від тем селянського спрямування до проблем екзистенційно-антропологічного виміру. Зокрема проаналізовано духовні константи рідного простору, охарактеризовано проблему самоідентифікації, що тісно переплітається з проблемою втрати родинного зв’язку та національної ідентичності. Уперше розкрито проблематику повісті «Ангел над містом» та простежено поетику її заголовка, а також проаналізовано ключові для художнього світу письменника екзистенціали самотності, втечі, смерті, кохання.
908(477.87)
Т 99
Тячів у серці моєму / упоряд. М. В. Данилюк ; авт. світлин : Н. Попович, І. Козуряк [та ін.]. – Ужгород : Патент, 2018. – 156 с. : кол. іл.
 
Тячів, як і кожне місто, сповнений духовними і матеріальними набутками десятків поколінь, які залишили в його історії свою неповторну сторінку. Завдячуючи художникам і фотографам, найбільш вікопомні події зафіксовані в живих яскравих кольорах фотографій і картин.
Із сторінок цієї книги-альбому місто постає у всій своїй величі і красі. Кожен з її розділів – це відлуння сивої давнини і живий пульс сьогоден¬ня, кожна світлина – коштовна перлина в історичному намисті Тячева.
 
271.4(477.87)
Ф 42
Фенич, Володимир Іванович. Греко-католики ужгородської унійної традиції: міфи, стереотипи, реалії / В. І. Фенич ; Держ. вищ. навч. закл. «Ужгород. нац. ун-т», Наук.-дослід. центр іст.-реліг. студій «Логос». – Ужгород : Вид-во В. Падяка, 2019. – 248 с.
 
До цього видання, присвяченого 370-й річниці Ужгородської церковної унії (1646–2016), увійшли шість нарисів-досліджень із історії та історіографії Мукачівської греко-католицької єпархії та історії греко-католиків ужгородської унійної традиції, які сьогодні проживають у дев’яти країнах: Україні, Словаччині, Румунії, Угорщині, Сербії, Хорватії, Чехії, США та Канаді. На фоні історії Мукачівської єпархії та панорамного огляду історії греко-католиків ужгородської унійної традиції у своїх студіях автор намагається акцентувати увагу на тому, що історичні міфи, серед яких найперше «фундаційний міф» карпатських русинів, пов’язаний із постаттю Теодора Коріатовича, вкорінилися в історіо-графії та політиці історичної пам’яті як стереотипи і звички. Натомість не лише історія Мукачівської греко-католицької єпархії у вузькому значенні, але й історія греко-католиків ужгородської унійної традиції в широкому контексті, на думку автора, мають значно репрезентативнішу, інклюзивну біографію, аніж те як їх представлено в конфесійно чи національно ангажованій історіографії та політиці історичної пам’яті.
821.161.25(477.87)
Ч-75
Чорі, Юрій Семенович. Фогорашські приповідкы : (діалект русин. языка) / Ю. С. Чорі. – Ужгород : ІВА, 2019. – 624 с. – Текст русин. мовою.
 
На сторінках цієї збірки вміщено приповідки як живий приклад фразеологічних зразків, характерних для Мукачівського району, звідки родом автор. 
821.161.2(477.87)
Ш 62
Шиншинов, Аркадій. Бар "Зелений кракен" : малий роман / А. Шиншинов ; передм. Н. Й. Ребрик ; післяслово : В. М. Кришеник, В. В. Горват. – Ужгород : Ґражда, 2018. – 144 с. : іл.
 
Що насправді вдалося автору пропонованого твору, так це обрана ним манера викладу – стисло і просто переповісти історії, хоч якими б емоційно насиченими вони не були. І оте їх емоційне наповнення не надто вихлюпується назовні, позаяк Аркадій Шиншинов дотримується відомого принципу айсберга, що його колись віднайшов для своєї прози Е. Гемінґвей. Довірлива манера викладу дасть зрозуміти, що ж там трапилось з героями насправді, а все інше додумає читач наодинці з текстом. Як би там не було, а проза, як вважають фізики, повинна залишатись твердотілою, аби являти в собі пружність, тримати увагу читача.
821.161.2.09(477.87)
К 36
Юрій Керекеш у спогадах і доброму слові : ст., спогади та ін. матеріали про життєтворчість письменника Ю. Керекеша / Закарпат. обл. орг. Нац. спілки письменників України ; упоряд. : В. П. Густі, О. Новіков, О. Ігнатович, О. Канюка, М. Ліба, Б. Лукандій. – Ужгород : ТІМРАNІ, 2018. – 216 с. : іл.
 
Видання присвячене пам’яті Ю. Ю. Керекеша (26.06.1921–16.08.2007), відомого поета, прозаїка, драматурга, перекладача, публіциста, педагога, творчого наставника представників багатьох поколінь відомих нині майстрів пера, вчителів, громадсько-культурних діячів, котрий залишив вагому творчу спадщину – глибокі борозни на ниві вітчизняної і крайової духовності.
821.161.2.09(477.87)
Ш 63
Юрій Шип. Зліт на крилах літ : літературознавці про творчість письменника в 2008–2018 роках / упоряд. І. В. Хланта ; вступ. слово В. П. Густі. – Ужгород : Патент, 2018. – 384 с. : іл.
 
Книга – своєрідний аналітичний посібник про життя і творчість відомого закарпатського письменника, поета, пісняра, гумориста, сатирика, байкаря і публіциста Ю. Шипа в оцінках літературознавців, письменників та інших знавців і майстрів художнього слова.
Рецензії, відгуки, ілюстрації та інші матеріали згруповані хроноло¬гічно за жанровими ознаками в семи розділах. Вони висвітлюють достовірні факти про письменника в 2008–2018 рр. (між його 65 і 75-літтям від дня народження).
Це видання – відчутний внесок у крайову та всеукраїнську скарбницю духовної культури нашого народу, корисне для науковців, освітян, краєзнавців, для кожного, хто цікавиться літературним процесом у Срібній землі.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день