Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2019-08-13

94(477)"20"
Т 46
Тихий, С. Н. Перемагають лише переможці : кн. про те, що українцям час змінюватись / С. Н. Тихий. - К. : Радуга, 2019. - 160 с.

"Перемагають лише переможці" - це книга проте, що перемога не дається будь-кому, тим більше тому, хто її не достойний і не вірить в неї. Щоби виграти у цій війні, українцям, нарешті, треба позбутися комплексу жертви - усіма упослідженої і нещасної, критично залежної від того, що про неї скажуть, або - вчинять щодо неї. Ми остаточно переможемо лише тоді, коли змінимо ментальний код нації, коли станемо народом переможців. Будь-яка війна вигорає в душах. Україна воює вже п'ятий рік. Це довго. Як ми себе почуваємо, як ми змінюємось? - такі запитання ставить автор і дає відповідь на них.

930
Д 56
Добролюбська, Ю. А. Філософія історії: типи та моделі : [монографія] / Ю. А. Добролюбська ; наук. ред. А. І. Кавалеров. - Одеса : Астропринт, 2010. - 232 с. - Бібліогр.: с. 202-231.

У монографії розглядаються проблеми, пов’язані з типами та моделями філософії історії. Особливу увагу приділено можливостям застосування системного підходу до типології філософії історії та виділенню когнітивних складових у сучасних моделях філософії історії. Дослідження адресоване фахівцям у галузі соціальної філософії, філософії історії, теорії та історії історичної науки, студентам  і аспірантам гуманітарного профілю, а також всім, кого цікавлять проблеми методології історичного пізнання.

78.071(477)
Н 59
Нечаєва, П. М. Наш камертон - Володимир Івасюк : спогади / П. М. Нечаєва. - Чернівці : Букрек, 2016. - 188 с.

Ця книга про те, як Музика від Бога Володимир Івасюк задав моральний і пісенний український камертон своєму поколінню, а воно передає його далі – дітям і внукам. Книга написана на документальному матеріалі, адже авторка з 1987 року вивчала життя й творчість В. Івасюка. Вона мала можливість і радість особисто спілкуватися з батьками композитора, його сестрами, на Чернівецькому обласному телебаченні працювала поруч з багатьма його друзями. Архівні матеріали, київські зустрічі, інтерв’ю, спогади лягли в основу цієї книги, яку автор пропонує читачам.

711(81)
Л 49
Лернер, Ж. Акупунктура міста / Ж. Лернер ; пер. з португ. К. Скальська. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. - 160 с.

Книжка Жайме Лернера, бразильського архітектора українського походження, консультанта ООН із питань міського планування та політичного діяча про те, як перетворити міс­то на затишний і улюб­лений дім. Ставши мером занедбаного і похмурого мегаполіса, Лернер із однодумцями спромігся перетворити його на квітучий парк, переконавши городян, що й промислове місто здатне дарувати насолоду, комфорт і відпочинок. Автор пояснює урбаністичну теорію «акупунктури міста» на прикладі багатьох країн; дотепно, зворушливо і поетично розповідає, як незначні заходи, що нагадують китайську медичну практику голковколювання, здатні призвести до величезних позитивних змін і зробити цей світ кращим.

323(477)
Г 68
Горе переможеним : репресовані міністри Української революції / Галуз. держ. арх. Служби безпеки України, Ін-т історії України Нац. акад. наук України [та ін.] ; упоряд.: А. Когут, Р. Ю. Подкур [та ін.]; редкол.: Г. В. Боряк, В. Ф. Верстюк [та ін.]. - К. : К. І. С., 2018. - 240 с.

Історії двадцяти трьох міністрів Української Народної Республіки та Української Держави, яких за їхню державницьку діяльність двічі та тричі заарештовували й засуджували більшовики, розказується в книзі «Горе переможеним. Репресовані міністри Української революції». Це видання створено Галузевим державним архівом Служби безпеки України за сприяння Інституту історії НАН України, Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України і Центрального державного архіву громадських об’єднань України на основі розсекречених архівних документів комуністичних репресивних органів.

316.3
М 29
Марценюк, Т. О. Гендер для всіх. Виклик стереотипам / Т. О. Марценюк. - К. : Основи, 2017. - 256 с.

Чи знаєте ви, що в Україні зарплата жінок у середньому на 30 % менша, ніж зарплата чоловіків, і що тут досі є перелік кількасот професій, заборонених жінкам? У якій сфері, на вашу думку, дискриміновано чоловіків? Чи розбираєтеся ви, що таке сексизм, ейджизм, ромофобія? Саме ці важливі і нагальні питання порушуються в книзі.Це видання як для тих, хто лише побіжно чув про гендерні питання, так і для експертів. Авторка розповідає про суспільні нерівності та допомогає знайти їх вирішення.

821.111.09(73)
М 47
Мелещенко, О. К. Публіцистика Марка Твена (1835-1910) : навч.-метод. комплекс : навч. посіб., хрестоматія, тести, теми рефератів / О. К. Мелещенко ; Київ. нац. ун-т ім. Т. Г. Шевченка, Ін-т журналістики. - К. : Дніпро, 2018. - 600 с.

Навчально-методичний комплекс розглядає публіцистичну діяльність видатного американського журналіста, письменника, сатирика, гумориста, видавця та громадського діяча другої половини ХІХ – початку ХХ сторіччя Марка Твена. Ця велика людина послідовно боролася з рабством, релігійними забобонами, з плазуванням перед аристократією, політичними махінаторами та олігархами, з воєнними злочинцями, з нездарами, які помилилися в професії, викривала шахраїв і пройдисвітів. Видання розраховано на студентів і викладачів гуманітарних професій, а також усіх, хто цікавиться історією й культурою Сполучених Штатів Америки.

316.3
С 84
Стрельник, О. Турбота як робота : материнство у фокусі соціології : [монографія] / О. Стрельник. - К. : Критика, 2017. - 288 с.

Книга «Турбота як робота: материнство у фокусі соціології» є монографією соціологині Олени Стрельник, яка вийшла у видавництві «Критика» у співпраці з фондом ім.. Гайнріха Бьолля в Україні. У монографії запропоновано авторську концепцію материнства як соціальної практики. Авторка показує варіативність практик материнства в соціоісторичному вимірі; визначає зміни соціально-демографічних характеристик сучасного типу материнства; окреслює суперечності між цими змінами та політикою підтримки материнства в Україні; аналізує макроструктури материнських практик у сучасному українському суспільстві, представлені державною політикою, ринком праці та соціокультурними смислами материнства. Із залученням матеріалів авторського емпіричного дослідження продемонстровано пізнавальні можливості соціологічної концепції материнства для вивчення повсякденного розгортання материнських практик на прикладі поєднання оплачуваної праці й турботи про дітей. Монографію адресовано фахівцям із соціології сім’ї, демографії, соціяльної політики та ґендерних студій, викладачам і студентам вишів, а також усім, хто цікавиться темою материнства і ґендерною проблематикою.

340
Г 24
Гаудер, П. Верховенство права в реальному світі / П. Гаудер ; пер. з англ.: Д. Вовк, В. Гончаров [та ін.]. - Харкiв : Право, 2018. - 392 с.

У книзі «Верховенство права в реальному світі» асоційований професор Університету Айови Пол Гаудер обґрунтовує нову концепцію верховенства права як координованого контролю над владою і показує, що за такого розуміння верховенство права створює і підтримує в суспільстві соціальну рівність. У захоплюючому міждисциплінарному дослідженні, яке плавно переходить від теорії до питань реального світу, Гаудер, спираючись на приклади від часів античної Греції до сучасних держав, проливає світло на те, як суспільства досягають верховенства права, як вони його підтримують в умовах політичних потрясінь, а також як його можна вимірювати і просувати в майбутньому. «Верховенство права в реальному світі» є важливою працею для вчених, студентів, політичних агентів і всіх тих, хто вважає, що верховенство права є критично важливим для належного функціонування суспільства.

Журнал «Березіль»

У новому номері погляд із діаспори від Аскольда Лозинського «Чи переживе Україна Президента Зеленського?», мемуаристика Галини Тарасюк та Михайла Слабошпицького, а також нові вірші та оповідання сучасних письменників.

Журнал «Всесвіт»

В новому номері журналу іноземної літератури «Український вибір-2019: між уявним і реальним» Дмитра Дроздовського, добірка віршів Като Джавахішвілі (Грузія) та Миколи Романюка (Україна-Польща), літературні діалоги від Б.Шалагінова, О.Ковальової, С.Тарадайка, Р.Зорівчак та ін.

Журнал «ШО»

В новому номері огляди найсвіжіших книг та музичних альбомів, цікаві інтерв’ю з Андрієм Макаревичем, Маратом Гельманом та Станіславом Жирковим, про сучасну українську літературу від Тетяни Трофименко та переклади з Альбіною Поздняковою.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день